Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Cilvēka dabā ir sacensties. Kurš būs ātrākais skrējējs, veiklākais lēcējs... Taču rekordi top ne tikai sportā un ilgdzīvošanā – arī kulinārajā pasaulē valda īstena sāncensība un radošais domu lidojums tajā, kuram tad piederēs pasaulē lielākā burgera, picas, kebaba, kūkas un citu gastronomisko velšu rekords. Vai spēj iedomāties picu, kas aizņem palielu angāru? Kura nācija pagatavojusi lielāko kebabu? Un kura ēdiena rekords pieder latviešiem jau kopš 2002. gada?

Starptautiskā datubāze, kurā ik gadu tiek apkopoti iespaidīgākie pasaules rekordi, ir "Ginesa pasaules rekordi", kur tos fiksē jau kopš 1955. gada. Joprojām ik gadu tiek izdota "Ginesa pasaules rekordu grāmata", kas košajos vākos priecē ar visdažādākajiem rekordiem, starp kuriem ir arī šajā rakstā minētie. Laiks palūkot dažus no tiem – tos, kas tiešām dulli un iespaidīgi.

Lielākais "doner" kebabs

Pasaulē lielākā "doner" kebaba nesenākais rekords sasniegts 2017. gada oktobrī kebabu galvaspilsētā Berlīnē, Vācijā. Milzīgais kebabs bija 423,5 kilogramus smags, turklāt tas pirms oficiālās svēršanas bijis vēl lielāks – aptuveni tonnu smags, bet "saplīsis", tāpēc kebabu nācies pārgriezt uz pusēm, un nosvērta tika vien tā puse, kas nebija cietusi. Milzīgajā pitas "maizītē" sapildīta gaļa, salāti, sarkanie un parastie kāposti, kā arī garšaugu mērce klasiskās ķiploku mērces vietā, izvēli pamatojot ar to, ka pie tik lieliem pārtikas apjomiem smarža būtu neizturama.

Lai gan šo veikumu fiksējis Rekordu institūts Vācijā, oficiālais rekords Ginesa pasaules rekordu vietnē joprojām pieder austrāliešiem, kuri 2004. gadā pagatavoja 413 kilogramus lielu "doner" kebabu nelielā pilsētiņā Olberijā.

Milzīgākās pankūkas rekords noturējies kopš 1994. gada

Varētu likties, ka teju 30 gadu laikā kādam noteikti ir ienākusi grandiozā ideja – izcept pasaulē lielāko pankūku. Tomēr šis rekords stabili noturējies kopš 1994. gada 13. augusta, kad Lielbritānijas pilsētiņas Ročdeilas (netālu no Mančestras) iedzīvotāji izlēma, ka sasparosies un izceps milzu pankūku. Domāts – darīts! Pankūka diametrā sasniedza 15 metrus un 1 centimetru. Lielajam apmēram tā bijusi pietiekami plāna, sasniedzot vien 2,5 centimetru biezumu.

Pankūka esot svērusi aptuveni trīs tonnas, bet to apgriezt varēja tikai ar ceļamkrānu palīdzību. Rekorda tapšanā noraudzījušies aptuveni 40 tūkstoši pilsētas iedzīvotāju un viesu. Vietējie, kas šo vēsturisko notikumu pieredzējuši, gan atceras, ka pankūka neesot bijusi visai garda

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!