Foto: Shutterstock
Šampinjoni ir vienas no iecienītākajām un arī ekonomiskākajām kultivētajām sēnēm, kuras var nopirkt visa gada garumā. Tomēr ne vienmēr, atnesot sēnes no veikala, tās uzreiz tiek sagatavotas. Cik ilgi šampinjonus var glabāt un kā tos glabāt?

Ledusskapī šampinjonus var glabāt 3 – 4 dienas. Tikai jāieber papīra turzā vai jāietin dvielī, lai sēnes elpotu. Tos nedrīkst mazgāt, ja nav nolemts uzreiz patērēt. Ūdens sēnes strauji sabojās. Stap citu, vai tu zināji, ka šampinjoni ir jāvāra uz vidējas uguns? Un vai tu zināji, ka šampinjonu ēdieniem nepievieno asas garšvielas?

Te vēl daži padomi par šampinjoniem: tiem neder nedz liela uguns, nedz maza uguns, tad tie kļūst cieti un garša pasliktinās, bet asās garšvielas nomāc jauko, maigo sēņu garšu un šampinjonu ēdiens vairs nav sēņu ēdiens. Derīgi arī zināt, ka svaigi šampinjoni viegli uzsūc dažādas smaržas, tādēļ svaigus šampinjonus labāk pasniegt kaut uz īsu brīdi iemarinētus kādā aromātiskā mērcē un likt galdā īsi pirms ēšanas. Piedāvājam 7 viegli pagatavojamas šampinjonu receptes:

Kuskuss ar šampinjonu - zilā siera mērci

Foto: Shutterstock
Vēlaties iepriecināt ģimeni ar ko jaunu un netradicionālu. Izmēģiniet kuskusu ar šampinjonu - zilā siera mērci. Lai labi garšo!

Lasīt vairāk

Karstie šampinjonu salāti ar kazas sieru, rukolu un valriekstiem

Foto: Vida Press
Cepti, ar kazas sieru pildīti šampinjoni, svaiga rukola un ķiploku mērce, ko papildina kraukšķīgi valrieksti un bekons. Īsta ziemas garša, tām reizēm, kad gribas apēst ko neikdienišķu.

Lasīt vairāk

Sarkanvīnā sautēta vista ar sēnēm franču gaumē

Foto: Vida Press
Klasiskajam franču ēdienam Coq au vin (tulk. - gailis vīnā) tradicionāli tiek izmantots robusts sarkanvīns, kas maltītei piešķir īpašu aromātu un garšu. Ja baidies, ka rezultāts būs pārāk intensīvs, aizstāj sarkanvīnu ar sausu baltvīnu. Brīdinām - šī nav ātri pagatavojama recepte. Jo ilgāk vista sautēsies, jo izcilāks būs rezultāts!

Lasīt vairāk

Ātrās zemnieku brokastis - cepti kartupeļi ar sēnēm, kāpostu un olu

Foto: Vida Press
Cita versija par zemnieku brokastīm - iepriekšējās dienas kartupeļi, ko papildina ceptas sēnes, Kale kāposts, kā arī ola, kuras dzeltenums būs kā krēmīga mērce.

Lasīt vairāk

Vista ar šampinjoniem krēmīgā karija mērcē jeb 'pāvesta pusdienas'

Foto: Shutterstock
Vista ar šampinjoniem gardā šķiņķa-karija mērcē. Recepte, kas noskatīta kādā vecā vācu žurnālā, bet izturējusi laika pārbaudi.

Lasīt vairāk

Šampinjonu salāti korejiešu gaumē

Foto: Shutterstock
Šampinjoni ar ceptiem dārzeņiem pikantā marinādē.

Lasīt vairāk

Šampinjoni maigā marinādē

Foto: Shutterstock
Pārlietus ar ātro eļļas marinādi, šampinjonus vari uzglabāt ledusskapī vai citā vēsā vietā aptuveni trīs mēnešus. Tos varēsi pievienot gan salātiem, gan zupām, sautējumiem un mērcēm vai izmantot svētku uzkodu pagatavošanai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!