Foto: Shutterstock

Ne vienai vien sievietei soctīklos nācies saņemt nevēlamas bildes ar vīriešu "lepnumu". Un noteikti ir arī vīrieši, kuri nelūgti saņēmuši sieviešu plikbildes. Lai vīriešus pārmācītu, Dace Minikoviča sociālo mediju platformā "TikTok" klāsta, ka vēlas veidot izstādi, kurā būs apskatāmas visas nevēlami saņemtās vīriešu dzimumorgānu bildes jeb "dick pic". Vai tā drīkst un kās jāņem vērā no juridiskā viedokļa, lai šādu izstādi patiešām rīkotu, skaidro advokāti.

@daceminikovica Dik Pic izstāde būs un meklēju tai juristu! #latviantiktok #latviešutiktok #bauda #izstāde #bildes #exibition ♬ original sound - Dace Minikoviča

Mērķis saprotams, un varbūt vīrieši sāks vairāk piedomāt pie tā, kam galu galā tiek sūtītas bildes, lai tās nenonāktu tik plašā redzeslokā. Bet no otras puses: kāds varbūt tieši to ir vēlējies un būs sajūsmā, jo tas bijis viņa mērķis – plašākai auditorijai izrādīt savus "labumus".

Visas "dick pic" bildes, kuras vīrieši sūta sievietēm, kuras tās nevēlas saņemt, nonāks šajā izstādē, stāsta tiktokere. "Man liekas, ka kaut kas nav kārtībā ar to, ka es drīkstu saņemt bildes, kuras es nevēlos saņemt, bet tālāk tās publiskot tiem cilvēkiem, kas tieši vēlētos viņas redzēt, nedrīkst," tāds ir Daces pamatojums izstādes rīkošanai.

Taču kā ar ētikas un citām normām?

Nevēlami saņemti attēli vai video

Andris Lazdiņš, goda un cieņas aizsardzības advokāts, par nevēlami saņemtiem fotoattēliem vai video skaidro: "Jāievēro saņēmēju pamattiesības uz privātās dzīves un dzimumneaizskaramību. Vēršanās pret nevēlama seksuāla vai cita veida uzmācīga satura nosūtīšanu (angļu valodā – "cyberflashing") kļūst arvien aktuālāka visā pasaulē." Lazdiņš min piemēru par Lielbritāniju, kur pirms pāris mēnešiem, saskaņā ar jaunu likumu, kāds vīrietis tika notiesāts ar 66 nedēļu brīvības atņemšanu par nesaskaņotu savu dzimumorgānu attēlu nosūtīšanu sievietēm.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!