Foto: Shutterstock

Siļķe "kažokā" jeb vienkārši "šuba"*, kā to dēvē šo salātu dzimtenē Krievijā, pēc savas būtības ir vienkāršs vārītu dārzeņu un siļķes kārtojums, bet mūsdienās ierasts, ka šīs izskatīgais, sātīgais un gardais ēdiens tiek gatavots un celts galdā īpašās reizēs. Pavārgrāmatās un internetā ir atrodamas daudzas un dažādas variācijas par tēmu siļķe "kažokā", bet kā izvēlēties īsto svētku galda rotu?

Mums, kā allaž, ir noderīgi padomi, kas palīdzēs neapjukt plašajā piedāvājumā un svētkiem par godu pēc klasiskas shēmas pagatavot izcili gardu siļķi "kažokā".

Nedaudz vēstures


Kā atklāj portāls "Greenbag", šo mūsdienās ārkārtīgi populāro salātu vēsture esot aizsākusies 1918. gadā Krievijā, kad kāds tirgonis, norūpējies par savu traktieru regulāro apskādēšanu, esot sācis domāt, kā lai atrisina šo problēmu. Lieta tāda, ka nevainīga vīru pasēdēšana pie stiprāka mēriņa nereti beigusies ar piedzeršanos un strīdu. Vārds pa vārdam, un strīds, kā likums, pāraudzis kautiņā, kas vainagojies ar sadauzītu trauku kaudzi, salauztām mēbelēm un izsistiem logiem.

Risinājums nebijis ilgi jāmeklē, un neilgi pirms 1919. gada sagaidīšanas traktiera ēdienkarte papildināta ar sātīgu siļķes un vārītu dārzeņu kārtojumu, kas bagātīgi aizdarīts ar Provansas majonēzi. Visi kā viens esot slavējuši pavāra radīto, sātīgo un neparasti gardo ēdienu, kura pozitīvais blakusefekts bijis acīmredzams: traktiera apmeklētāji mazāk reibuši, un līdz ar to izpalikuši arī tirgoņa mantu postošie kautiņi.

Bet tagad gan, nost ar liriskām atkāpēm, ķeramies pie gatavošanas!

*("шуба" - "kažoks", tulkojums no krievu val.)

Nepieciešamie produkti un to sagatavošana

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu gardu siļķi "kažokā", tev būs nepieciešami šādi pamatprodukti:
  • kartupeļi,
  • bietes,
  • burkāni,
  • olas,
  • sālīta siļķe,
  • sīpoli,
  • majonēze,
  • dilles.


Kartupeļus, bietes un burkānus rūpīgi nomazgā. Nemizotus burkānus un kartupeļus liec atsevišķos katliņos (to tiem ir atšķirīgs vārīšanās ilgums), pārlej ar ūdeni un vāri 5 – 7 minūtes, līdz tie ir gatavi, bet vēl stingri. Ņem vērā, ka dārzeņu vārīšanas ilgums ir lielā mērā atkarīgs no to izmēra un šķirnes, tādēļ seko līdzi, lai tie nepārvārītos.

Nemizotas bietes liec cepties cepeškrāsnī – šādi pagatavotas tās būs daudz gardākas, aromātiskākas un saglabās sev raksturīgo struktūru. Izvairīties no kļūdām un pagatavot izcili gardas ceptas bietes, palīdzēs šie padomi.

Tad kartupeļus, burkānus un bietes atdzesē, nomizo un katru atsevišķi sarīvē ar rupjo rīvi. Ja vēlies, vari dārzeņus uzreiz rīvēt salātu gatavošanai paredzētajā traukā.

Arī olas liec katliņā, pārlej ar ūdeni un novāri, lai tās ir cietas. Olas nomizo un sīki sakapā vai sarīvē. To, cik ilgi vārīt olas un kā tās padarīt vieglāk nolobāmas, uzzināsi šeit.

Ja kādu iemeslu pēc nevari uzturā lietot olas, kā aizstājēju vari izmantot avokado.

Sīpolus nomizo un sīki sakapā. Tad tos ieber sietiņā un noskalo, pārlejot ar verdošu ūdeni. Šāda apstrāde mazinās sīvumu un padarīs sīpolus mīkstākus. Ja, gluži pretēji, vēlies, lai salāti ir pikantāki, pārlej sīpolus ar etiķi un atstāj marinēties uz 15 – 20 minūtēm.

Siļķe ir svarīgākā šo salātu sastāvdaļā, kas lielā mērā nosaka to garšu, tādēļ neslinko, izvēloties jau gatavas filejas, bet iegādājies veselu siļķi sālījumā. Noskalo siļķi aukstā ūdenī, novelc tai ādu, izdari garenisku iegriezumu pa visu zivs muguras līniju, atdali filejas, atbrīvo tās no asakām un sagriez aptuveni centimetru platos gabaliņos. Brīdinām, ka darbiņš ir visai ķēpīgs, bet rezultāts būs pūļu vērts. Lai darbi ritētu raitāk, mums padomā ir viens izmēģināšanas triks, kā veikli atbrīvot siļķi no asakām ar vienu rokas vēzienu. Lai uzzinātu, kā to paveikt, noskaties šo video.

Salātu gatavošanai nepieciešamo majonēzi izņem no ledusskapja jau pāris stundas iepriekš, jo sasilstot tā kļūs šķidrāka un vienkāršāk lietojama. Ja šķiet, ka majonēze ir pārāk bieza, tai var pievienot neitrālas garšas augu eļļu. Tradicionāli tiek izmantota "Provansas" majonēze, bet droši vari to aizstāt ar savu iecienītāko majonēzi, vai, vēl labāk – ar pašgatavotu.

Kā mājās pagatavot majonēzi, esam rakstījuši jau iepriekš.

Ir saimnieces, kuras apgalvo, ka, tikai sajaucot majonēzi un skābu krējumu attiecībā 2:1, var iegūt patiešām ideālu aizdaru šiem salātiem. Majonēzes – krējuma mērcei mēdz pievienot arī nedaudz mārrutku vai sinepju. Ņem vērā, ka uz 1,5 kilogramīgu siļķi "kažokā" būs nepieciešams 300 ml majonēzes, kas, kā zināms, ir visai kalorijām bagāts produkts, tādēļ tie, kas rūpējas par savu figūru, daļu majonēzes var aizstāt ar bezpiedevu jogurtu.

Ir receptes, kas iesaka salātus papildināt ar rīvētu, skābu ābolu vai marinētu gurķu kārtu, bet mēs šoreiz pieturēsimies pie klasikas, eksperimentus atstājot katra paša ziņā.


Salātu 'anatomija' jeb Kā tos pareizi izkārtot

Foto: Shutterstock


Lai salāti būtu īpaši gardi, tos ieteicams gatavot iepriekšējā dienā pirms pasniegšanas.

Tradicionāli siļķe "kažokā" tiek pasniegta seklā, ovālā šķīvī, kas pēc formas nedaudz atgādina zivi, bet glīti izskatās arī stikla traukos izkārtoti salāti, jo tad ir redzamas visas to kārtas.

Pirms salātu kārtošanas, trauku iezied ar neitrālas garšas augu eļļu (ja vēlies, lai salāti ir pikantāki, vari pievienot tējkaroti sinepju), tad sāc likt kārtas:

  • kartupeļi,
  • burkāni,
  • siļķe,
  • dilles,
  • sīpoli,
  • olas,
  • kartupeļi,
  • bietes,
  • siļķe,
  • dilles,
  • sīpoli,
  • olas,
  • burkāni,
  • bietes.


Ja gatavo salātus seklākā traukā, tad vari apstāties pie pirmās biešu kārtas. Neizmirsti katru slāni pārliet ar majonēzes mērci. Lielākā daļa recepšu iesaka arī virsējo salātu slāni pārklāt ar majonēzi, bet glīti izskatīsies arī bietes bez mērces "cepures".

Ieteikums: ja pagadījusies mazāk sāļa siļķe, katrai otrajai salātu kārtai pievieno nedaudz sāls.

Salātus var dekorēt dažādos veidos, gan pārklājot tos ar olu ripiņām, gan pārkaisot ar zaļumiem. Viens no vienkāršākajiem dekorēšanas paņēmieniem ir siļķes "kažokā" pārkaisīšana ar rīvētu olu.

Lai majonēze labāk iesūktos salātu kārtās, noturi tos pāris stundas istabas temperatūrā, tad uz nakti liec salātu trauku ledusskapī.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!