Piecas nepiedodamas kļūdas, kas var sabojāt krāsnī ceptus dārzeņus

Piecas nepiedodamas kļūdas, kas var sabojāt krāsnī ceptus dārzeņus
Foto: Shutterstock

Tā kā sācies tas laiks, kad cepeškrāsni darbinām uz nebēdu un plānojam pasniegt pusdienās vai vakariņās tādas maltītes, kas ir pietiekami veselīgas un sildošas, nereti izvēle krīt par labu krāsnī ceptiem dārzeņiem. Šobrīd tas ir jo īpaši aktuāli, jo sezonā ir ne vien ķirbji un nupat rudens talkās nolasītie kartupeļi, bet arī citi sakņu dārzeņi. Tomēr arī krāsnī cepti dārzeņi ir jāprot pagatavot pareizi. Kas jāievēro?

Jāņem vērā ne tikai tas, cik ilgi jācep dārzeņi un kādā temperatūrā jāuzsilda krāsns, bet arī tas, ko tiem pievienojam un kā dārzeņus saliekam uz cepešplāts. Lai arī tevis gatavotie dārzeņi izdodos perfekti, lūk piecas mazas kļūmes, ko iesaka nepieļaut "Thekitchn" kulinārie profesionāļi.

Pārāk daudz vai it nemaz taukvielu

Galvenā sastāvdaļa, kas nodrošina to, ka dārzeņi ir aromātiski, zeltaini apbrūnējuši un nepieķep pie cepešplāts, ir taukvielas. Tāpēc noteikti nevajadzētu aizmirst tos apslacīt ar olīveļļu, izkausētu sviestu vai kādas citas garšas eļļu, kas piemērota cepšanai augstā temperatūrā (par eļļām vairāk vari uzzināt šeit).

Taču jāatceras, ka taukvielu nedrīkst būt arī pārāk daudz. Ideālā variantā dārzeņus pēc sagriešanas aplej ar eļļu vai sviestu, un ar rokām kārtīgi apviļā, lai katrs gabaliņš vienmērīgi noklātos. Tad dārzeņus saliec uz cepešplāts un krāsnī iekšā.

Nevienmērīgi gabaliņi

Liela nozīme ir arī tam, kā tiek sagriezti dārzeņi. Ja kāds kartupelis būs atstāts vesels, bet tam blakus atradīsies burkāni, kas sagriezti ļoti smalkās ripiņās, dārzeņi neizcepsies vienmērīgi. Kāds būs gatavs, cits vēl zaļš, bet vēl kāds – pārvērties oglītē. Tāpēc centies ieturēt vienmērību arī cepšanai paredzēto dārzeņu gabaliņu lielumā – ja nelieli kartupeļi atstāti veseli, pietiks, ja bietes pārgriezīsi vien uz pusēm.

Ups, aizmirsu apgriezt!

Lai gan tā varētu šķist, ka dārzeņu gatavošana cepeškrāsnī ir pats vienkāršākais, ko var izdarīt, un jāļauj pilnīgi viss izdarīt krāsnij, šis ir maldīgs lielo sliņķu pieņēmums. Tāpat kā panna uz plīts virsmas, arī krāsns nespēj izcept pilnīgi visu vienmērīgi. Tāpēc, kad pagājusi puse no vajadzīgā cepšanas laika, samaini cepešplāts virzienu un apgriez pašus dārzeņu gabaliņus.

Pārāk zema temperatūra

Atstāsim cepšanu zemākos grādos ilgāku laiku olbaltumu kūkām un lēni gatavotai gaļai. Lai iegūtu labi izceptus, zeltainus un mazliet karamelizētus dārzeņus, tie ir jācep samērā augstā temperatūrā. Un jāņem vērā – katram dārzenim tā ir sava. Pārsvarā tā svārstās no 200°C līdz 220°C. Špikeri meklē šeit.

Pārbāzta cepešplāts

Protams, lai pabarotu visu ģimeni, kurā ir vairāk nekā divi ēdāji, nepieciešama liela cepešplāts, kas pielikta stāvgrūdām pilna ar kartupeļiem, burkāniem, bietēm, ķirbjiem, kāļiem un citiem dārzeņiem. Taču, ja dārzeņu gabaliņi būs sakrauti viens pie otra, vēl jo trakāk – divās kārtās, tie nevis cepsies, bet gan tvaicēsies. Tas tāpēc, ka dārzeņi karstumā iztvaiko mitrumu. Lai izvairītos no tā, ka dārzeņi ir mīksti un jūk ārā, atstāj nelielas atstarpes, lai katrs gabaliņš kaut nedaudz apbrūnētu.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Tasty iesaka