Foto: Shutterstock
Teju katrs ir dzirdējis veco joku, ka ar majonēzi var apēst pat treniņtērpu. Līdzīgi kā visos tautas teicienos, arī šajā ir sava daļa taisnības, jo, par spīti dietologu vaimanām, veikalu plauktos rindojas tik daudz majonēzes paciņu, burku un pat spainīšu, ka vai acis žilbst. Kā izvēlēties īsto? Kā leģendām apvītā mērce ieguvusi savu nosaukumu? Kā majonēzi pagatavot mājās? Un ko par to saka uztura speciālisti – majonēze tiešām ir nelabojami kaitīga vai tomēr var būt arī veselīga?

Veikalā pētot majonēzes etiķetes, uztura speciāliste Jeļena Pavlova iesaka pievērst uzmanību sāls daudzumam: “Ja sāls ir vismaz 1,25 grami uz 100 gramiem produkta, tas nozīmē, ka ir par daudz. Ir majonēzes, kur ir pat 3 grami, bet ir atrodamas arī tādas, kurās ir mazāk par 1,2 gramiem sāls.” Labāk izvēlēties majonēzi, kuras sastāvs ir pēc iespējas dabīgāks – mazāk pārtikas piedevu, konservantu, stabilizētāju, biezinātāju, aromatizētāju, krāsvielu utt. “Ir majonēzes, kurās tiešām pārtikas piedevu daudzums ir minimāls, bet ir arī tādas, kur to ir diezgan daudz,” teic Pavlova.

Runājot par rūpniecisko produkciju, Pavlova bilst, ka vairumā gadījumu, pat ja majonēze ir ar labu sastāvu un bez liekām pārtikas piedevām, tās mīnuss ir ne vien sāls, bet arī liels tauku saturs. “Ar majonēzes lietošanu nebūtu ieteicams aizrauties cilvēkiem ar kuņģa un zarnu trakta saslimšanām, jo tauki kombinācijā ar skābi var izraisīt kuņģa čūlas, gastrīta, kairinātu zarnu sindroma un citu problēmu saasinājumu. Arī tad, ja par veselību nav nekādu sūdzību, pārāk trekniem ēdieniem nevajadzētu kļūt par ikdienu, jo tie rada paaugstinātu slodzi uz aknām un aizkuņģa dziedzeri. Piesātinātie tauki nenāk par labu arī sirdij un asinsvadiem, bet dienas kaloriju normas pārsniegšana veicina aptaukošanos ar visām no tā izrietošajām sekām.”

Nelielos daudzumos olas dzeltenumā esošās piesātinātās taukskābes un eļļas polinepiesātinātās taukskābes ir ieteicamas, tādēļ mājās gatavota majonēze no svaigiem olu dzeltenumiem, kvalitatīvas pirmā spieduma eļļas, ar dabīgas citronu sulas piedevu un nelielu sāls daudzumu mazās devās uz organismu iedarbojas labvēlīgi. Uztura speciāliste tomēr neiesaka majonēzi ēst katru dienu, bet tās vietā labāk izvēlēties kvalitatīvu eļļu, jo tikai ar majonēzi vien nav iespējams uzņemt visas organismam nepieciešamās taukskābes.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!