Foto: Shutterstock
Vakariņās ģimenei pagatavojot salātus ar vistas gaļu, noteikti nenošausi greizi un visi tos ēdīs, aiz baudas stenēdami. Ne velti tieši vista ir viena no daudzu iecienītākajām salātu sastāvdaļām, jo tā ir lēta, ātri un šķietami vienkārši pagatavojama. Tomēr viss nav nemaz tik vienkārši, jo salātos visbiežāk tiek izmantota vistas fileja, kura, nemākulīgi apstrādāta, kļūst neglābjami sausa, šķiedraina un bezgaršīga. Parasti situācija tiek glābta, dāsni pārlejot visu ar majonēzi vai citu kalorijām bagātu mērci, bet tas nav prātīgākais risinājums. Labāk iemācies pagatavot vistas krūtiņu tā, lai gaļa nezaudētu sulīgumu un teju vai kustu uz mēles.

Izvēloties gaļu salātiem, sviestmaizēm vai vrapiem, labāk ņemt krūtiņu ar ādu un neatdalītu spārna kauliņu. Āda un kauls gatavošanas laikā palīdzēs saglabāt gaļas sulīgumu. Vēl viens padoms – ar sāli gaļu pārkaisīt nevis pirms gatavošanas, kā tas ierasts, bet pēc, jo sāls veicina šķidruma izdalīšanos.

Ja vien salāti netiek gatavoti pēdējā brīdī, labākam rezultātam gaļu vajadzētu iepriekš iemarinēt. Šajā rakstā jau iepriekš piedāvājām piecas marinādes sulīgai vistiņai.

Vistas gaļas marinēšanai bieži tiek izmantota sojas mērce, taču jāpatur prātā, ka tā ievērojami maina gaļas struktūru, tāpēc neturi vistas krūtiņu sojas marinādē ilgāk nekā 30 minūtes.

Izmantojot sauso marinēšana metodi, krūtiņas apviļā izvēlētajās garšvielās, pārslaka ar eļļu un atstāj uz stundu vai divām, lai gaļa piesātinātos ar garšvielu smaržu. Pēc tam var ķerties pie gatavošanas. No portāla "Aif" aizguvām septiņus vienkāršus vistas filejas gatavošanas veidus, kas noteikti neliks tev vilties.

Grilēšana

Foto: Shutterstock

Galvenā grilēšanas priekšrocība ir tā, ka gaļa ir pagatavojama bez taukvielām, turklāt termiskās apstrādes laikā no tās izdalās līdz pat 20 procentiem vairāk tauku. Vistas fileju pirms grilēšanas labāk iemarinēt, un to nevajag grilēt pārāk ilgi, jo tad gaļa paliks sausa. Temperatūrai vistas krūtiņas biezākajā vietā jābūt 75°C–80 °C. Lūk, te atradīsi vienkāršu recepti izmēģināšanai.

Cepšana krāsnī

Izvēloties šo metodi, pavisam viegli var nošaut greizi, vistu pārcepot. Tomēr krāsnī cepta vistiņa būs daudz apetītlīgāka nekā ūdenī vārīta.

Ņem krūtiņas, apkaisa ar iecienītākajām garšvielām, ietin folija sainītī vai cepammaisā un liec iepriekš līdz 150 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī. Pēc 6–8 minūtēm krāsnī paaugstini temperatūru līdz 170–180 grādiem un cep vēl 15 minūtes. Izņem no krāsns, attaisi sainīti, pārkaisi gaļu ar sāli.

Ieteikums: Galvenais, nepārcenties ar cepšanu! Nepaļaujies uz savu izcilo laika izjūtu, bet labāk ieslēdz taimeri.

Gatavošana multivāres katlā

Gaļu ieberzē ar iecienītākajām garšvielām. Zem ādas (ja izmanto fileju ar ādu) var ievietot mazus sviesta gabaliņus. Vai arī vienkārši iezied ādu (vistas) ar mīkstu sviestu vai eļļu pēc izvēles. Liek gaļas gabaliņus multivāres katlā ar ādu uz leju, uzstāda cepšanas režīmu uz 35–40 minūtes (atkarībā no fileju lieluma), aizver vāku un gaida signālu. Izņem gaļu no katla, pārkaisa ar sāli.

Padoms: Lai gaļa nezaudētu sulīgumu, pēc pagatavošanas neatstāj to katlā sildīšanas režīmā.

Tvaicēšana

Vislabāk tvaicēt vistas krūtiņu "a la naturel", tas ir, bez sāls un garšvielām, pēcāk to visu pievienojot salātiem.

Foto: Shutterstock

Tvaicēšanai var izmantot jau pieminēto multivāres katlu, augstspiediena katlu vai likt lietā pavisam vienkāršu metodi – ievietot gaļu caurdurī, uzlikt virs katlā virstoša ūdens un piesegt ar vāku. Tikai jāņem vērā, ka pēdējā metode būs laikietilpīgāka, jo daļa tvaika noplūdīs gar katla vāka malām, gatavošanas laiks pagarināsaies un līdz ar to gaļa zaudēs vairāk sulas.

Multivāres katlā vidēja lieluma krūtiņa ar kaulu būs gatava 30 minūtēs, augstspiediena katlā 15–20 minūtes, bet tvaika peldē virs katla ar verdošu ūdeni – 40 minūtēs.

Vārīšana zemā temperatūrā

Šīs tehnikas būtība ir cieši noslēgtā maisiņā esošā produkta "vārīšana" karstā ūdenī ļoti precīzi iestatītā temperatūrā. Tādējādi gaļa tiek pagatavota vienmērīgi, saglabājot vitamīnus un mikroelementus, kā arī tā zaudē mazāk masas, salīdzinot ar citiem termiskās apstrādes veidiem.

Lai izmantotu šo metodi, tev būs nepieciešams vakuumētājs ar speciāliem, pārtikas fasēšanai paredzētiem maisiņiem. Ja tāda verķa tavā virtuvē nav, tad vari likt lietā vairākkārt aiztaisāmos t.s "ziplock" polietilēna maisiņus vai krietnu daudzumu pārtikas plēves. Vistas krūtiņu vispirms marinē, pēc tam iesaiņo vakuuma maisiņā, "ziplock" maisiņā vai cieši ietin pārtikas plēvē un iegremdē karstā (ap 70°C), bet ne verdošā ūdenī. Karsē uz ļoti lēnas uguns pusotru stundu. Ideālā gadījumā šai metodei izmanto "sous vide" aparātu, kas ļauj izturēt stabilu gatavošanas temperatūru, tomēr labu rezultātu var sasniegt arī, izmantojot virtuves termometru.

Foto: Shutterstock

Ja lēnai vārīšanai tev trūkst pacietības, tad šajā rakstā stāstījām, kā izvārīt nepārspējami sulīgu vistas fileju 30 minūtēs.

Vārīšana folijā

Šai metodei labāk izmantot fileju vai krūtiņu ar ādu, kas atdalīta no kaula. Katru gaļas gabalu pārkaisa ar garšvielām, ietin vairākos folijas slāņos, cieši aiztinot abus galus, gluži kā lielai konfektei, lai ūdens nenokļūtu sainītī. Liek dziļā pannā vai katlā, kas piepildīts ar verdošu ūdeni tikai tik daudz, lai sainīši būtu iegrimuši tajā tikai līdz pusei, un zem vāka uz nelielas liesmas karsē 30 minūtes.

Cepšana uz pannas

Šī tehnika ļauj iegūt sulīgu un aromātisku gaļu ar kraukšķīgu garoziņu. Lai gaļa nebūtu pārāk sausa, to cep īsu laiku un pēc tam sagriež piemērota biezuma gabaliņos, lai tie nebūtu pārāk plāni. Noskalotu, nosusinātu un garšvielām pārkaisītu gaļu uzreiz var cept jebkādā eļļā vai pirms tam apviļāt olā un rīvmaizē vai miltos. Temperatūrai iekšpusē būtu jāpaceļas līdz aptuveni 77°C, taču tā nekādā gadījumā nedrīkst pārsniegt 80°C.

Vistas krūtiņu cep karstā pannā sakarsētās taukvielās ar ādas pusi uz leju. Tādā veidā apceptā vista nebūs sausa. Īpašam aromātam, karsējot taukvielās, uz pāris minūtēm pannā ieliec arī kādu ķiploka daiviņu, rozmarīna zariņu vai lauru lapu, pēc tam tos izņemot. Vēl viens svarīgs gatavošanas padoms: kad gaļa cepas, to 3–4 minūtes nevajag aiztikt, lai gaļa iemantotu zeltainu brūnumu. Kad vistas krūtiņas uz pannas apgrieztas otrādi, pievieno pannai kausiņu buljona, šļuku vīna vai ūdens un karsē zem vāka 15 minūtes. Gaļa saglabāsies mitra, bet šķidrums radīs tvaikus. Tā nodrošināsies pret to, ka gaļa nebūs pārcepta un sausa.

Vēl viena cepšanas metode, ko bieži izmanto restorānos: pēc tam, kad gaļa pannā apcepta, to ar visu panniņu liek iepriekš līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī, nogatavinot krūtiņas 20 minūtes.

Lai tu jau šodien pat varētu izmēģināt kādu no mūsu piedāvātajām gatavošanas metodēm un mieloties ar gardiem, sulīgiem vistas gaļas salātiem, lūk, receptes iedvesmai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!