Foto: Shutterstock

Jāņu siers izsiets, un nu pie kājām stāv pusspainis ar sūkalām. Ko iesākt? Ārā liet žēl, bet ideju, ko ar tām iesākt, arī nav! Mums ir pāris piedāvājumu!

Šoreiz apiesim sūkalu vannas, tonika gatavošanu, kāju vanniņas un sejas maskas pēc kuru lietošanas sola vismaigāko ādu kāda vien iespējama. Parunāsim par par sūkalu atdzimšanu dažādos gardumos!

Veldze karstai dienai un glābējs pēcjāņos

Vai esi kādreiz pagaršojis sūkalas? Pamēģini! Patīkams skābumiņš, vai ne? Tad nu lej stikla traukos (vari papildus vēl izkāst) un ledusskapī iekšā! Tur sūkalas var stāvēt gandrīz nedēļu, gaidot savu uzstāšanos.

Visvienkāršākais ir sūkalas dzert vienkārši atdzesētas, ja ir par skābu, tad var pašķaidīt ar ūdeni, ja gribas skābāku, tad pievieno rabarberus un citrusus. Sūkalās vienlīdz droši var peldināt kā piparmētras, tā saldētas ogas. Tās var samiksēt kopā ar bērzu sulām! Sanāk tāds varens padzēriens, kas dzesē gan slāpes, gan paģiras.

Kokteiļu bāze

Kad slāpes dzesētas, tad var iet tālāk un sūkalas pievienot dažādiem – kā saldiem, tā sāļiem –smūtijiem. Liekam klāt ogas, augļus, garšaugus, zaļumus, vārdu sakot, visu, ko parasti liekam spēcinošajos smūtījos!

Želeju lācīši un deserti

Sūkalas ar savu skābeno garšu burtiski uzprasās, lai tiktu pārvērstas želejās un želejkonfektēs. Piepilinām klāt pārtikas krāsvielu, ja gribam raibumraibās želejas končas vai atstājam dabiskas – pienaini dzeltenas. Neaizmirstam pievienot želatīnu un cukuru!

Pankūku, mafinu un kēksu sabiedrotās

Sūkalas, kā jau piena produkts, lieliski spēj aizstāt receptēs minēto jogurtu, paniņas, kefīru, pienu. Ar sūkalām gatavotās pankūkas ir mīkstākas par savām pienā gatavotajām radiniecēm.

Zupu un salātu garšvielas

Sūkalas var pievienot aukstajām zupām vai, piemēram, grieķu nacionālajai citronu-vistas zupai. Sūkalas jāpievieno līdzīgi kā citrona sulu. Arī salātu bļodu var apslacīt ar pāris karotēm sūkalu – skābumam.

Ierauga vietā

Ja reiz tapis Jāņu siers, tātad saimnieces gēns ir atmodināts, un kāpēc gan nepamēģināt uztaisīt biezpienu vai svaigo sieru? Te gan derēs viegli ierūgušas sūkalas, tas nozīmē, ka tās jāatstāj kādu laiku pastāvēt istabas temperatūrā. Sūkalas jāpievieno tajā brīdī, kad receptē teikts: “pielej kefīru vai citrona sulu”. Uz 9 –10 litriem svaigpiena vajadzēs apmēram 3 litrus sūkalu

Eksperimentu platforma

Patiesībā sūkalu litri, kas radušies pēc siera siešanas, ir kulinārijas dieva dāvana visiem, kuri gatavi eksperimentiem! Var izmēģināt cept maizi, ieraugam pievienojot sūkalas. Var paeksperimentēt un mēģināt pagatavot, piemēram, rikotas sieru!

Lai gards Jāņu siers un sūkalu eksperimenti virtuvē!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!