Viena no vasaras sulīgākajām un gardākajām ogām, bez kuras nevar iztikt vasaras sutīgākajās dienās, pavisam noteikti ir arbūzs. Un tas nekas, ka tepat aiz stūra jau klauvē rudens – arbūza saldā garša vasaras sajūtas pavisam noteikti par kripatiņu paildzinās.

Tomēr viss nav tik vienkārši. Lai "nomedītu" gatavu arbūzu, jāuzspīd veiksmei, kā arī jāpārzina gatavas ogas īpašības, jo var gadīties, ka nopirktais arbūzs ir nevis pārāk zaļš, bet gan tieši pretēji – pārgatavojies.

Pirmkārt, lai neiegrābtos, arbūzs ir jānovērtē vizuāli. Gatava arbūza mizai jābūt nebojātai un stingrai, vienmērīgi zaļā tonī. Ņem vērā, ka visiem arbūziem būs arī dzeltenīgs plankums – tā ir vieta, kas nav bijusi saules apmīļota augšanas laikā, gulstot uz zemes. Savukārt arbūza kātiņa vietai jābūt sausai. Tāpat gatavam arbūzam jābūt pietiekami smagam. Daudzi iecienījuši arbūza gatavību pārbaudīt, pieklauvējot tā mizai ar roku – ja skaņa ir dobja, tātad oga ir nogatavojusies. Savukārt, ja to saspiež plaukstās, tā miza krakšķ.

Galvenā pazīme, ka arbūzs jau ir pārgatavojies un sācis bojāties, ir redzams puvums. Arī bāla vai neizteiksmīga, kā arī pārlieku sulīgi zaļa mizas krāsa neliecinās par neko labu. Taču vislabāk redzēt to, vai arbūzs jau ir sācis bojāties un vairs nav baudāms, ir to pārgriežot uz pusēm. Ja mīkstums ir gļotains, izplūdis, ar dīvainu nokrāsu un turklāt arī dīvaini smako, tas pēc iespējas ātrāk jāizmet, norāda portāls "Tasting Table".

Bet vai zināji, ka pārgatavojies arbūzs var arī uzsprāgt? Ja oga ir kārtīgi pārgatavojusies, tās miza lēnām sāk plaisāt un putot un spiediena ietekmē var arī eksplodēt. Šī parādība ir fermentācijas rezultāts. Kā skaidro portāls "All Recipes", arbūzā esošais cukurs savienojumā ar baktērijām ražo oglekļa dioksīdu, tādējādi radot uzsprāgšanas draudus. Siltums fermentācijas procesu var paātrināt.

@bubblesnbabs Foaming Watermelon! What!!!#watermelon ♬ original sound

Tā kā sarūgušajai sulai jāatrod veids, kā tikt ārā, arbūza miza sāk plaisāt un lēnām putot, vēsta "Delish". Savukārt, ja spiediens būs pietiekami liels, oga var arī eksplodēt. Cilvēki visā pasaulē, gribot piedzīvot arbūza uzsprāgšanu savām acīm, sākuši jaunu atrakciju un eksperimentu, lielajai ogai apkārt apliekot tik daudz gumijas lentas, līdz radītais spiediens izraisa visai iespaidīgu arbūza eksploziju.

@winrichadam
I finally figured out how to explode the watermelon 😁
♬ original sound - winrichadam
@topperguild
Crazy watermelon explosion 😳 full vid on my YT (link in bio)
♬ original sound - Topper Guild
@mrcharliebird When you think it’s fine but it’s actually not… 🤣🍉 #watermelon #explosion #funny #fyp #prank #rubberband #college #humor #byu #provo #utah ♬ Oh No - Kreepa

Lai gardo ogu neizmestu vējā, tā jābauda laikus, tādēļ, ja esi nopircis pamatīgu arbūzu, ar kuru netiec galā, vari to ievietot ledusskapī, lai nedaudz paildzinātu tā mūža ilgumu, vai arī izmanto to citu gardu maltīšu gatavošanā. Lūk, "Tasty.lv" recepšu idejas gardai arbūza notiesāšanai.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!