Foto: Shutterstock

"Lai izvairītos no vēdergraizēm svētku laikā, ir svarīgi ēdienus pagatavot pēc iespējas veselīgākus," uzsver uztura speciāliste Liene Sondore. Lūk, daži praktiski padomi veselīgākai ēdienu pagatavošanai.

  • Pamatēdienos cepešus un vistas gaļu iemarinē jau iepriekš, piemēram, svaigi spiestā apelsīnu sulā, pievieno ķiplokus, sinepes, garšvielas un gatavo to cepeškrāsnī vai uz plīts slēgtā traukā.
  • Ēdienu gatavošanas beigās nelej tiem klāt saldo krējumu, lai ēdiens nebūtu pārāk trekns. Tā vietā vari izmantot kafijas krējumu, kurā tauku saturs ir zemāks – vien 10 %.
  • Gatavojot zivis, cep tās cepeša maisā. Pievieno garšaugus – ķiplokus, sīpolu gredzenus, citrona un apelsīna šķēlītes. Nepievieno krējumu un majonēzi!
  • Štovētie kāposti labi garšos pagatavoti nevis ar treknu speķi, bet ar svaigi spiestu apelsīna sulu un ķimenēm.
  • Gatavojot pupas un zirņus, pirms vārīšanas tos kārtīgi izmērcē, tad izvāri un pasniedz nevis ar saceptu cauraudzi un krējumu, bet ar dārzeņiem vai ēd tos vienkārši tāpat.
  • Gatavojot graudaugus svētku ēdienam, pievieno tiem zaļumus un dārzeņus. Grūbas labi garšos gatavotas kopā ar burkāniem, zaļumiem, riekstiem un sēnēm.
  • Noteikti papildini svētku galdu ar zaļajiem salātiem, piemēram, no svaigiem kāpostiem, selerijas saknēm, āboliem un citiem dārzeņiem un augļiem.

Recepte – pupiņu vai zirņu našķis

Nepieciešams: divas glāzes vārītu pupu vai pelēko zirņu, 1/5 glāzes smalki sakapātu riekstu pēc izvēles, 1/5 glāzes iepriekš izmērcētu smalki sagrieztu žāvēto augļu – plūmes un aprikozes, kakao, medus pēc garšas, maltas linsēklas vai kamas milti, maltas kaņepes, linsēklas, kamas vai ķirbju milti bumbiņu apviļāšanai, kanēlis, malts kardamons, kaltēts ingvers, rīvēta citrona vai laima miziņa pēc izvēles.

Pagatavošana: pupiņas vai zirņus sablendē. Blendēšanas laikā var nedaudz pievienot ūdeni. Masa būs ķepīga. Pievieno 4–5 ēdamkarotes kakao, medu, linsēklas un žāvētos augļus un garšvielas. Masu viendabīgi samaisa un veido nelielas bumbiņas. Bumbiņas apviļā pēc izvēles kakao, maltajās linsēklās, kaņepēs vai kamā. Var izmantot arī smalki saberztus riekstus vai ķirbju miltus. Liek uz šķīvja un ievieto ledusskapī. Šādas bumbiņas var sasaldēt un izmantot pēc nepieciešamības.

Apelsīnu sulā štovēti kāposti

Apelsīnu sulā štovēti kāposti – gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.
Recepti atradīsi šeit

Cūkgaļas cepetis kraukšķīgā apelsīnu glazūrā

Foto: Shutterstock

Svētku cepetis – šķiņķis ar rombveidā sagrieztu ādiņu uz galda izskatīsies īpaši kārdinoši. Šis šķiņķa cepetis izdosies ļoti sulīgs un maigs, jo vispirms tas jāvāra ūdenī, bet beigās jācep cepeškrāsnī, un tieši tas piešķir patīkami kraukšķīgo garoziņu.
Recepti atradīsi šeit

Rozmarīnā un ķiplokos marinēts cepetis apelsīnu mērcē

Foto: Shutterstock

Sulīgs, aromātisks un garšām bagāts cepetis svētku reizēm. Pat ja kakla karbonādes marinēšana šķiet ilga, rezultāts noteikti būs tā vērts! Recepti iesūtījusi Luīze, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.
Recepti atradīsi šeit

Ar valriekstiem pildīta karpa

Foto: Shutterstock

Daudzās ģimenēs tradicionālais Ziemassvētku vai Vecgada vakara ēdiens ir cepta karpa. Šim gadam iesakām izmēģināt ar valriekstiem un olām pildītu karpu.
Recepti atradīsi šeit Lai skaisti un veselīgi svētki!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!