Foto: Shutterstock kolāža
Vakar vārītos rīsus droši vari izmantot zupu iebiezināšanai, šādi saīsinot gatavošanas laiku. Kad zupa teju gatava, pievieno rīsus, iemaisi karstajā virumā un nogriez liesmu. Šādi būs arī daudz vienkāršāk "pieregulēt" zupas biezuma pakāpi, jo nereti gadās, ka pievienojot nevārītus rīsus, it īpaši iesācējiem pavārmākslā, nākas pāršaut pār strīpu un šausmināties, ka pēc laiciņa rīsi piebriestot "kāpj ārā" no katliņa.

Rīsi nodrošina organismu ar ilgstošu enerģiju, šķiedrvielām, minerālvielām (galvenokārt, kāliju, kalciju, magniju, mangānu) un vitamīniem (folijskābi, B6 vitamīnu un karotinoīdiem). Visveselīgākā izvēle zupas piedevai būs tieši brūnie rīsi – 100 grami brūno rīsu vārītā veidā satur pusi no dienas mangāna devas, skaidrojusi uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.

Lai labi garšo!

Vistas zupa ar rīsiem un omletes strēmelītēm

Foto: Privātais arhīvs

Rudens komforta ēdienkartes hits – garda un sildoša vistas zupa ar rīsiem un maigām sulīgas omletes strēmelītēm. Recepti iesaka garšīgās feisbuka lapas "Marikaroseberg" autore Marika Roseberga.

Lasīt vairāk

Uz ugunskura vārīta tomātu zupa ar desiņām un rīsiem

Foto: Publicitātes foto

Šī sātīgā tomātu zupa ar desiņām un rīsiem savu īsto garšu iegūs tieši pagatavota brīvā dabā - dārza ballītē, piknikā, laivu braucienā vai pārgājienā. Recepti piedāvā kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā AS "Dobeles dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Turku 'yayla' – aromātiska rīsu zupa ar bezpiedevu jogurtu un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Sātīgu, tumīgu un ļoti aromātisku zupu var pagatavot arī bez kripatiņas gaļas – tieši tāda ir turku iecienītā rīsu zupa "yayla".

Lasīt vairāk

Armēņu kololiks jeb liellopa zupa ar pildītām gaļas frikadelēm

Foto: Shutterstock

Dzidra un bezgala aromātiska liellopa gaļas zupa armēņu gaumē jeb kololiks. Šīs zupiņas īpašais "trumpis" ir sulīgas maltās gaļas frikadeles, kas pildītas ar vārītiem rīsiem un kapātiem zaļumiem.

Lasīt vairāk

Ātrā vistas zupa ar rīsiem, lēcām un kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Tumīga, sātīga un ātri pagatavojama vistas zupa, kas ir kā radīta auksto ziemas dienu vakariņu reizei. Ja vēlies, lai zupiņa ir īpaši sildoša, pievieno tai kapātu čili, čili pulveri vai čili pārslas.

Lasīt vairāk

Ātrā rīsu zupa ar šprotēm un puraviem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojama rīsu zupa ar šprotēm un puraviem darbdienu vakariņām. Kaut zupas gatavošanai jāizmanto vien pāris pavisam vienkārši produkti, rezultāts ir gards un ļoti apetītlīgs.

Lasīt vairāk

Sātīgā seleriju zupa ar desiņām

Foto: Shutterstock

Sātīga un viekārši pagatavojama seleriju zupa ar apceptām desiņām.

Lasīt vairāk

Ātrais rasoļņiks ar rīsiem un kūpinātu vistu

Foto: DELFI

Ātrās vakariņas, improvizējot ar visu, kas mājās. Rasoļņiks ar rīsiem, pašu kūpinātu vistiņu un mammas skābētajiem gurķiem. Kartupeļi, burkāni, sīpoli, ķiploki - no Sēlijas laukiem, pētersīļi - no pagaidām vēl salnu nenokostajiem pašu dārza krājumiem. Laiks - 30 minūtes vai 40, ja mizošanas un kapāšanas prasmes nav tava stiprā puse.

Lasīt vairāk

Ātrā frikadeļu zupa ar austrumniecisku 'piesitienu'

Foto: DELFI

Kad šķiet, ka mājās nekā nav un izrādās, ka tuvējais veikals pēc svētkiem nestrādā, nākas likt lietā izdomu un uztapināt kaut ko no tā paša "nekā", rezultātā iegūstot lielu katlu ar gardu un aromātisku frikadeļu zupu.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar citroniem grieķu gaumē

Foto: Shutterstock

Grieķu versija par visiem tik mīļo vistas zupiņu ir vienkāršā, spēcinoša un ļoti aromātiska. Viņi iesaka zupu papildināt ar krēmīgiem olu dzeltenumiem, spirdzinošu citronu skābumiņu un šķipsnu sildoša kanēļa. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar rīsiem

Foto: Shutterstock

Pavisam ātri un vienkārši pagatavojama konservēto tomātu zupa ar rīsiem. Zupai piešķirsi svaigāku aromātu un garšu, ja uzreiz pēc pagatavošanas iemaisīsi tajā sakapātus pētersīļus.

Lasīt vairāk

Harčo ar liellopa gaļu

Foto: Shutterstock

Harčo noteikti ierindojas starp tām zupām, kas kārtīgi pabaros vislielākos zupu skeptiķus, jo nepaēdis nevar palikt neviens – liellopa gaļa, rīsi, paprika, burkāni un dažādas garšvielas. Visa kā tik gana, un gala rezultāts nekad neliek vilties.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar sēnēm, rīsiem un saldo krējumu

Foto: Shutterstock

Vienkārša sēņu zupa ar vistas gaļu. Var izmantot gan svaigos šampinjonus, gan vasarā gatavotos sēņu krājumus. Šajā zupā brīnišķīgi iederēsies savvaļas rīsi.

Lasīt vairāk

Pikantā dārzeņu un jēra gaļas zupa ar ceptām kartupeļu daiviņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam karsta un nedaudz asa zupa, kas sasildīs vēsajās rudens un ziemas dienās. Zupas katlā paslēpušies īpaši gardi sakņu dārzeņi, rīsi un pat mīksti jēra gaļas gabaliņi. Aso garšu un izteiksmīgo krāsu tai piešķir druska karija pastas un tomātu biezenis.

Lasīt vairāk

Sēņu - dārzeņu un rīsu zupa

Foto: Shutterstock

Sātīga un ātri pagatavojama sēņu - dārzeņu un rīsu zupa.

Lasīt vairāk

Harčo gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Riktīgi gards harčo gruzīnu gaumē.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar rīsiem, puraviem un selerijām

Nav universālāka un mīļāka ēdiena par vistas zupu. Katram sava versija par to, kam jābūt īstā vistas zupā, vieniem tās ir smalkās nūdeles un burkāniņi, citiem - dažādi dārzeņi, bet vēl citiem - rīsi, noteikti rīsi! Šai reizei - vistas zupas recepte ar puraviem, selerijām un, protams, rīsiem! Pārmaiņas pēc zupa top dziļā pannā.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar papriku un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Smeķīga vistas zupa ar papriku un valriekstiem.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar papriku, rīsiem

Foto: Shutterstock

Pupiņu zupa ar papriku, rīsiem sātīgām pusdienām.

Lasīt vairāk

Tomātu un rīsu zupa

Foto: Shutterstock

Tomātu un rīsu zupa pagatavojama 20 minūtēs.

Lasīt vairāk

Harčo ar liellopa gaļu un papriku

Foto: Shutterstock

Harčo - brangai pusdienu vai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!