Tūliņ tūliņ klāt gada sirsnīgākie un brīnumiem bagātākie svētki – Ziemassvētki, kas ir piepildīti gan ar kopā būšanas mirkļiem ģimenes lokā, gan gardu maltīti. Šefpavārs un "Maxima Latvija" garšu vēstnesis Raimonds Zommers dalās ar īpašu trīs kārtu maltītes ideju, lai izbaudītu tradicionālas un Latvijai raksturīgas garšas, kā arī rastu valdzinājumu jaunās garšas kombinācijās. Svētku galds vienam cilvēkam izmaksās ne vairāk kā astoņus eiro.

"Ticējumi vēsta, ka Ziemassvētkos ir galdā jāceļ deviņi ēdieni, lai nākamais gads būtu pārticis un bagāts. Lai iedzīvotājiem atvieglotu ideju lidojumu, kā palutināt sevi un savu ģimeni svētku laikā, aicinu Ziemassvētkos pagatavot trīs kārtu maltīti, kurā būs iekļauti tādi iecienīti produkti kā ķirbis, cepetis un ziedkāposts, maltīti papildinot ar mūsdienās aktuālām garšām - kvinoju, fetas sieru, māršmeloviem. Šīs būs ne tikai viegli un ātri pagatavojamas receptes, kuras izbaudīs kā mazie, tā arī lielie, bet tās ir arī īpaši izdevīgas," stāsta Raimonds Zommers.

Raimonda Zommera trīs kārtu Ziemassvētku maltītes receptes četrām personām

Uzkoda: Sviesta ķirbis ar kvinojas un fetas siera salātiem

Sastāvdaļas 4 porcijām:

  • 1 sviesta ķirbis
  • 30 g sīpols
  • 5 g ķiploks
  • 150 g kvinoja
  • 100 g fetas siers
  • 100 g dzērvenes
  • 10 g svaigs baziliks
  • 20 ml olīveļļa
  • 2 g kanēlis
  • sāls, pipari pēc garšas

Kopā: 8,73 eiro

Pagatavošanas gaita:

  1. Ķirbi nomazgā, sagriež aptuveni 1 cm platās šķēlēs un novieto uz cepampannas.
  2. Ķirbja šķēlītes apsmērē ar olīveļļu, pārkaisa ar sāli, pipariem un liek cepties cepeškrāsnī 200 grādos uz 10-15 minūtēm.
  3. Pagatavo kvinoju pēc ražotāja norādījumiem.
  4. Uzkarsē pannā eļļu, pievieno smalkos kubiņos sagrieztu sīpolu un apcep uz pannas, tad pievieno klāt rīvētu ķiploku.
  5. Apceptos sīpolus un ķiplokus iemaisa pagatavotajā kvinojā, pieliek klāt dzērvenes un kanēli.
  6. Sagatavotos kvinojas salātus kārto uz cepeškrāsnī ceptajām ķirbja šķēlēm un pa virsu liek sagrieztu fetas sieru.
  7. Liek cepeškrāsnī cepties 200 grādos vēl uz 5 minūtēm.
  8. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar svaigi kapātu baziliku.

Pamatēdiens: Cūkgaļas cepetis sinepju un medus glazūrā ar ceptiem ziedkāpostiem

Sastāvdaļas 4 porcijām:

  • 1 kg cūkgaļas cepetis sinepju-medus glazūrā
  • 1 ziedkāposts – vēlams paliela izmēra
  • 20 g citrona sula
  • 100 g rīvēts cietais siers
  • paprikas pulveris
  • 100 ml rapšu eļļa
  • sāls

Kopā: 11,58 eiro

Pagatavošanas gaita:

  1. Cepeti ar visu cepammaisu liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 185 grādos uz 1,5 h. Seko līdzi pagatavošanas norādēm uz produkta iepakojuma.
  2. Pēc 1,5 h atgriež vaļā cepammaisa augšu un liek atpakaļ cepties, lai veidojas kraukšķīga garoziņa.
  3. Paralēli nomazgā ziedkāpostu un sagriež steikos (apmēram 1,5-2 cm platās šķēlēs).
  4. Kārto ziedkāposta šķēles uz cepampapīra un pārsmērē ar citrona un eļļas maisījumu, apber ar garšvielām un liek cepties uz 15 minūtēm.
  5. Izņem ziedkāposta šķēles no cepeškrāsns, vēlreiz apsmērē ar eļļu un turpina cept vēl 15-20 min, kamēr ziedkāposts ieguvis skaistu, zeltainu nokrāsu un ir mīksts.
  6. Kad ziedkāposts ir gatavs, uzber cieto sieru un virsū liek sulīgu cepeša šķēli.

Deserts: Māršmelovu fudge

Sastāvdaļas 4 porcijām:

  • 250 g cukurs
  • 170 g iebiezināts piens ar cukuru
  • 40 g sviests
  • 240 g piena šokolāde
  • 120 g valrieksti
  • 100 g mini māršmelovi
  • 6 g sāls

Kopā: 9,65 eiro

Pagatavošanas gaita:

  1. Aptuveni 8x8 cm lielā traukā ieklāj cepamo papīru.
  2. Katliņā liek cukuru, iebiezināto pienu, sviestu, sāli un piena šokolādi, uz vidējas uguns uzvāra. Nepārtraukti maisot, vāra apmēram 5 minūtes. Pēc tam katliņu vairs nekarsē - pievieno valriekstus un ātri iemaisa maršmelovus.
  3. Gatavo deserta masu lej iepriekš sagatavotajā traukā un vienmērīgi izlīdzina.
  4. Trauku liek ledusskapī uz vismaz 2 h.
  5. Pirms pasniegšanas desertu sagriež vēlamajā formā. Ziemassvētku noskaņas radīšanai var izmantot piparkūku formiņas un izspiest vēlamo Ziemassvētku formu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!