Foto: Shutterstock

Lai gan visā pasaulē Ziemassvētkus svin atšķirīgi, ir viena svētku tradīcija, kas mums visiem ir kopīga – un tās ir vakariņas. Tieši tāpēc "Tasty.lv" sniedz ieskatu, kā cilvēki svin un bauda svētkus citviet pasaulē, lai, iespējams, kādu iedvesmotu ierastā cepeša vietā pamēģināt ko citu.

Francija


"Francūži 24. decembrī bauda bagātīgu svētku maltīti – vakariņu laiks sākas ap pulksten 20 un pirmo ēdienu vietējie iedzīvotāji gatavo no jūras veltēm," CNN stāsta franču konditors Fransuā Pajards.

Visbiežāk tas esot Francijas kulta ēdiens – "Lobster thermidor" – kura pagatavošanai tiek izmantots omārs, sviests, šalotes sīpoli, ķiploks, konjaks, baltvīns, biska, Dižonas sinepes, estragons, olas dzeltenums, krējums, siers, pētersīlis. Kā to pagatavo? Iedvesmojies no Mārtiņa Rītiņa receptes – pagatavošanas gaitu atradīsi šeit! Otrs variants ir "shrimp scampi" jeb garneļu ēdiens, kas pagatavots sviesta, ķiploku un baltvīna mērcē. Šo ēdienu var pasniegt gan kā uzkodu, kā pamatēdienu – kopā ar pastu.

Foto: Shutterstock

Pēc tam tiem pasniegts liels, sulīgs gaiļa cepetis, kas Francijā ir slavens ar savu izteikto maigumu. Papildus tiek servētas arī dažādas piedevas, tostarp kartupeļu biezenis un kastaņi, kas sautēti sviestā un papildināti ar salviju. "Kastaņi ir mūsu Ziemassvētku maltītes neatņemama sastāvdaļa," saka Pajards.

Deserts, kas ir kā "grand finale" jeb lielais fināls, ir "Yule log" jeb "Bûche de Noël" – francūžu versija Ziemassvētku tortei. Arī "Tasty.lv" krājumos pieejama recepte "Ziemassvētku šokolādes rulete franču gaumē". Francijā Ziemassvētkos visbiežāk tiek pasniegtas divas tortes: viena šokolādes, otra – kastaņu.

Foto: Shutterstock

Ziemassvētku vakariņās tiek baudīts arī, kā Pajards saka, "vislabākais vīns, kādu vien var dabūt". Parasti tas ir sarkanais vīns no Burgundijas, kas nav pārāk piesātināts, lai tas būtu piemērots gaiļa cepetim.

Savukārt Ziemassvētku dienā francūži bauda sātīgas vēlās brokastis, kas var ietvert olu kulteni, kūpinātu lasi un dažādus grauzdiņus. Maltītes noslēgumā tiek pasniegti dažādi sieri.

Itālija


Līdzīgi kā Francijā un arī pie mums, itāļi Ziemassvētkus svin ar krietnu maltīti lielās dienas priekšvakarā. Milānas viesnīcas "Mandarin Oriental" menedžeris Luka Finardi CNN stāsta, ka vietējie parasti pusnaktī apmeklē misi un tad pirms došanās uz baznīcu tiek baudītas greznas svētku vakariņas.

Galvenās ēdienreizes priekšvēstnesis ir kūpināts lasis, kas tiek pasniegts ar sviestā apceptiem "crostini" – mazo grauzdiņu pamatrecepti atradīsi šeit. Vai tiek pasniegta kūpināta sālīta menca.

Klasisks svētku vakariņu turpinājums ir "tortellini in brodo" – pildīti makaroni, kas vārīti karstā vistas buljonā un papildināti ar parmezāna sieru. Pastāv daudzas pildījuma un buljona variācijas ("brodo" itāļu valodā ir buljons).

Foto: Shutterstock

Ziemeļitāļi galvenajā ēdienreizē mēdz ēst pildītu tītaru, savukārt piejūras apgabalos dzīvojošie – lielu ceptu jūras asari, ko ieskauj cepti kartupeļi un dažādi dārzeņi.

"Neatkarīgi no tā, no kurienes tu nāc, obligāti prasība ir pēc "Panettone" – lielās, saldās itāļu svētku maizes," saka Finardi. "Tasty.lv" ir atrodama gardās, saldās, vieglās un porainās kūkas recepte: "Panetone ar dzērvenēm un balto šokolādi".

Foto: Shutterstock

Izvēles dzēriens ir dzirkstošais vīns "Spumante".

Runājot par slaveno itāļu Ziemassvētku maltīti – septiņu zivju mielastu –, Finardi stāsta, ka tas galvenokārt ir tikai Kampānijas reģionā, kas ietver Amalfi piekrasti un Neapoli.

Itālis piebilst, ka patiesībā jau Ziemassvētku diena vairāk tiek veltīta ģimenei un ne tik ļoti ēdienam: "Mēs ēdam ēdienu pārpalikumus un atgūstam spēkus pēc iepriekšējās dienas."

Anglija

Izrādās, ka briti parasti Ziemassvētku priekšvakarā lielo svētku maltīti nemaz neietur. "24. decembris ir paredzēts tam, lai kopīgi ar ģimeni gatavotu ēst un dotos uz tuvējo krodziņu iedzert pa alus kausam," saka Nikola Batlere, Londonas luksusa ceļojumu kompānijas "NoteWorthy" īpašniece.

Īstie svētki sākas Ziemassvētku rītā ar glāzi šampanieša un brokastīm, kurās tiek baudīts kūpināts lasis. Vakariņu laiks pienāk tikai pēc karalienes (nu jau – karaļa) ikgadējās Ziemassvētku runas.

Britu svētku vakariņās parasti tiek gatavots tītara vai liellopa gaļas cepetis un virkne dažādu piedevu, piemēram, cepti pastinaki un burkāni, sviestā apcepti zirņi un Briseles kāposti. Dažās ģimenes ēdienus papildina ar Jorkšīras pudiņu, kas gaisīgs maizes izstrādājums, ko mēdz pasniegt kopā ar dažādiem gaļas ēdieniem un nereti aplietu ar biezu mērci.

Foto: Shutterstock

Savukārt Ziemassvētku desertā ir pudiņš, kas patiesībā ir kā kūka, ko gatavo no žāvētiem augļiem, Ziemassvētku garšvielām un parasti ar šļuciņu brendija. "Pie ēdiena dzeram klāt daudz vīna," saka Batlere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!