Foto: Shutterstock
Vasara ir jābauda. Pilnasinīgi un līdz kaulam! Ar smaržām, garšām un tekstūru! Un itāļi to māk, tādēļ vērts Latvijas vasaru un sevi iepazīstināt ar Sicīlijas virtuvi. Kaponata ir bezgala gards sautējums, ko ēst ar pastu, vienu pašu, aukstu un karstu.

Francūžiem – ratatujs, spāņiem – pisto, latviešiem – dārzeņu sautējums, bet itāļiem kaponata. Dārzeņu sautējums no Sicīlijas, kur kunga un ķeizara lomā ir baklažāni, bet pārējie dārzeņi lieliski kalpo viņa galmā. Olīvu, kaperu un pīniju riekstu pievienošana padara šo sautējumu īsti itālisku, tādēļ šīs sastāvdaļas nevajadzētu apiet vai aizstāt.

Kaponatai, tāpat kā tiramisu, ir neskaitāmas versijas, jo katrs sicīlietis uzskata, ka tieši viņa mamma to gatavo vislabāk, tādēļ droši var mainīt proporcijas.

70Minūtes
14Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
800 gbaklažāni800 gtomāti1 gab.liels sīpols3 gab.seleriju kāti2 gab.burkāni8 gab.ķiploka daiviņas100 golīves bez kauliņiem3 ĒKkaperi4 ĒKpīniju rieksti1 ĒKsarkanvīna etiķis120 mlolīveļļa pēc garšassāls pēc garšascukurs pēc garšaspipari

Sagatavošana

1

Vispirms izsviedrē baklažānus. Sagriež gabaliņos, apber ar sāli un ļauj izsvīst kādas 10 minūtes, tad lieko sālsūdeni nolej.

2

Burkānus, sīpolus, selerijas un ķiploku daiviņas sagriež mazos gabaliņos.

3

Tomātus sagriež mazos gabaliņos.

4

Dziļā pannā apcep baklažānus. To dara trīs paņēmienos. Baklažānus sadala trīs porcijās, bet eļļu – četrās (apmēram 40 ml vienai porcijai). Eļļu uzkarsē, apcep vienu porciju un ieliek bļodā, tad lej eļļu un apcep otru, liek bļodā, apcep trešo baklažāna porciju, liek bļodā.

5

Lej pannā ceturto eļļas porciju un tur apcep burkānus, sīpolus, seleriju un ķiplokus.

6

Kad dārzeņi un garšaugi apcepti, liek klāt tomātus, sāli un cukuru.

7

Sautē apmēram 10-15 minūtes, tad masai pievieno sarkanvīna etiķi, kaperus, olīvas (vislabāk zaļās) un pīniju riekstus. Pievieno sāli un piparus.

8

Pievieno apceptos baklažānus un visu sautē vēl 5 – 7 minūtes. Pagaršo sautējumu, ja prasās, tad papildina ar garšvielām.

9

Pasniedz kopā ar gaļu vai pastu. Var ēst arī tāpat vai likt uz maizes. Lieliski garšo arī kopā ar buratas sieru. Uz katras pasniegtās porcijas jāuztupina bifeļa piena siera kunkulis un jāsukā iekšā!

Sautējumu var salikt burciņās, pasterizēt un uzglabāt ilgāku laiku ledusskapī!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!