Foto: Shutterstock
Kā viens no tēlaini spēcīgākajiem ēšanas aprakstiem manā atmiņā palicis Džeralda Darela: “No tā, ko ēd butes, esmu pārliecināts, pat vampīram samestos nelabi.” Bet arī mūsu, cilvēku, ēdienkarte nereti izskatās tik atbaidoši, ka ne tikai vampīriem samestos nelabi, taču daudzas no šīm ēdmaņām iederas elitārajā “delikatešu” sadaļā.

Darela rakstītais ieintriģēja – ko tad tās butes ēd? Taču tajā laikā, kad lasīju “Apskurbušo mežu”, internets vēl nebija dzimis, un atbildi uz šo jautājumu tā arī nenoskaidroju. Bet “bilde” atmiņā palika.

Patiesībā daudzi ēdieni vizuāli neizskatās pārlieku pievilcīgi, kaut vai mūsu pašu iecienītā drebelīgā aukstā gaļa, nēģi želejā vai slimīgi bālganā bukstiņputra. Taču tie ir gardi! (Te gan laikam vietā būtu norāde, ka iepriekš rakstītais ir autora viedoklis un ar lasītāja gaumi var nesakrist.)

Par pretīgu pārtiku tiek uzskatīts ēdiens, kas ir pārāk atšķirīgs no attiecīgajai kultūrai raksturīgajiem ēdieniem. Piemēram, fermentēti pārtikas produkti pēc smaržas atgādina sapuvušu ēdienu, tāpēc bieži tiek uzskatīti par pretīgiem. Taču riebumam ir ļoti svarīga funkcija cilvēces evolūcijā, jo tas brīdina par ēdienu, kas var būt potenciāli bīstams vai nāvējošs.

Katrai kultūrai ir savi tradicionālie ēdieni, kas citām kultūrām piederīgajiem var izraisīt riebumu. Īpaši šajā ziņā izceļas Āzijas virtuve, kas pie dārzeņu krēmzupiņām un šnicelēm radušajiem rietumniekiem var sagādāt ne vienu vien šoka momentu.

Brīžos, kad eksperimentētāja gars ņem virsroku pār skatu, laikam prātīgāk ir aizžmiegt acis un nedomāt par to, kas tev mutē vai ko tu saod, bet “ieslēgt” garšu izbaudīšanas “aparatūru”. Taču var gadīties, ka briesmīgi ir visi maņu elementi – gan skats, gan smaka, gan garša, gan arī tekstūra.

Kādas tad ir pasaulē visbriesmīgākās delikateses? Teikšu godīgi – strādājot pie šī raksta, arī man ik pa brīdim sametās šķērmi... Tiesa, vairāk gan no bildēm nekā paša ēdiena, kura apraksts, jāteic, visbiežāk ir pat kārdinošs. Bet drošs paliek drošs – tālāk lasāmie apraksti un pievienotie attēli var likt sajusties nedaudz šķērmi.

Briesmīgās olas


“Balut” ir vietējo iecienīts kārums Vjetnamā un Filipīnās, no skata nekā briesmīga – parasta vārīta ola. Bet iekšā... Nav brīnums, ka “balut” ir iekļauts teju visos pasaules dīvaināko un briesmīgāko nacionālo ēdienu sarakstos.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!