Foto: Privātais arhīvs
Arvis Zēmanis sevi dēvē par "profesionālu namatēvu", jo jau 10 gadus vada pasākumus – uzņēmumu balles, raidījumus, un kāzas, paralēli jau 20 gadu darbojoties Latvijas bāru un restorānu jomā. Savulaik sācis kā pavārs-konditors, strādājis vairākos deviņdesmito gadu beigu kulta restorānos, bet savu aicinājumu atradis viesmīlības nozarē un pārkvalificējies par bārmeni. Arvis stāsta, kā valstī izsludinātais ārkārtas stāvoklis ietekmējis viņa ikdienu, dalās ar risinājumiem krīzes pārvarēšanai un atklāj, kā apreibt bez grādiem.

Savulaik Arvis Zēmanis bija manāms aiz letes jaucam kokteiļus tādos komentārus neprasošos Rīgas bāros kā "Pulkvedim neviens neraksta", "Paldies, Dievam, piektdiena ir klāt", "Pupu Lounge" un "Cuba Cafe", kur jau strādāja kā uzņēmuma vadītājs, bet 2018. gadā viņš plūca uzvaras laurus prestižajos bārmaņu konkursos "World Class Latvia" un "World Class Baltija".

"Kopš 2009. gada sāku konsultāciju karjeru. Mana ikdiena ir uzņēmumu konceptu veidošana, viesmīlības stiprināšanā, produktu veidošana, standartu celšana, komunikācija un dažkārt arī krīzes menedžments. Esmu sadarbojies ar daudziem Latvijas uzņēmumiem un turpinu to darīt. Esmu arī bāra "Herbārijs" koncepta autors, kopā ar Māri Kreili šobrīd tur saimniekojam," stāsta atraktīvais bārmenis, atklājot, ka profesionālajā jomā lieti noder iemaņas, kas iegūtas, 12 gadus spēlējot improvizācijas teātrī, piedaloties televīzijas un radio raidījumos, organizējot un veidojot saturu dažādiem pasākumiem.

Foto: Privātais arhīvs

Vaicāts par to, kā krīze ietekmējusi profesionālo darbību, Zēmanis neslēpj, ka notiekošais viņu skāris vistiešākajā veidā: "Tieši tūrisms, viesmīlība un izklaide ir krīzē visvairāk cietušās jomas. Daudzi pasākumi tika atcelti, pārcelti vai iepauzēti uz nezināmu laiku."

Es domāju, ka mēs pat vēl īsti nenojaušam un nevaram prognozēt, kā šie pasaulīgie notikumi ietekmēs mūsu nākotni. Esmu optimists, bet mans darbs liek izvērtēt arī sliktākos krīzes scenārijus un gatavoties tiem."
Arvis Zēmanis

"Ja mēs runājam par ģimenes dzīvi, tad to šis laiks ir ietekmējis veselīgi, jo pavadu daudz laika mājās ar bērniem un sievu. Radošums četrās sienās dara savu – mums ir daudz jautrības, izbaudām pastaigas un kvalitatīvi kopā pavadītu laiku," Arvis uzskaita karantīnas pozitīvās puses un smej, ka mājās beidzot ir sakārtoti visi skapji, pagrabs un citi sen nekustinātie stūri.

Viņš piebilst, ka, protams, pastāvīga kopā būšana ne vienmēr ir rožaina un reizēm nākas upurēt arī zināmu daļu nervu: "Viena telpa, kurā ir jākoncentrējas darbiem, radošiem meklējumiem un ģimenes vajadzībām, prasa zināmu izturību, bet, no otras puses, tā ir laba motivācija meklēt jaunus ģimenes sadarbības modeļus. Kompliments visiem, kas to šobrīd dara!"

Kādi tad ir Arvja Zēmaņa ieteikumi krīzes pārvarēšanai? "Noteikti katram jāsāk ar sevi pašu. Apzini sevi un savas iespējas. Izvērtē, ko esi darījis līdz šim un vai tas bija tavs īstais ceļš. Izanalizē apstākļus un apsver vairākus scenārijus, nepaļaujoties tikai uz pozitīvāko notikumu virzību. Izvērtē apkārtni: kas notiek tirgū, ko prognozē profesionāļi. Izveido īstermiņa un ilgtermiņa plānu," iesaka profesionālis.

Zēmaņa ieskatā šis ir īstais laiks, kad bez attaisnošanās varam pievērsties sev un lietām, ko esam atlikuši – attiecībām, mājas kārtošanai vai arī sevis attīstīšanai.

Iemācies japāņu tējas ceremonijas pamatprincipus, uzlabo savas runas prasmes, skaties vebinārus vai beidzot īsteno dažādu iemeslu dēļ atlikto ieceri uzrakstīt grāmatu!
Arvis Zēmanis

24. aprīlī interneta vietnē "palieccilveks.lv" no pulksten 10 līdz 18 norisināsies cilvēcības konference "Paliec mājās - Paliec cilvēks!", kurā uzstāsies vairāk nekā 20 dažādu nozaru pārstāvji un viedokļu līderi. Paralēli izglītojošajai un iedvesmojošajai programmai konferences programmā paredzēta arī dažādu mākslinieku uzstāšanās, sporta nodarbības, bērnu fizioterapijas un līderības paraugstundas, kā arī kopīgas ēdienu gatavošanas pauzes.

Foto: Privātais arhīvs

Viens no lektoriem būs arī Arvis Zēmanis: "Runāšu par to, kā pēdējo 15 gadu laikā ir mainījusies mūsu garšu izpratne, kā mēs apzināti vai neapzināti esam izglītojušies sensorajā uztverē – garšās, smaržās un tekstūrās. Kā produkti bāros un veikala plauktos, profesionāļi un arī ceļošana ir palīdzējuši to noslīpēt. Analizēšu arī pēdējos gados pasaulē aktuālu tēmu – bezalkoholiskos dzērienus – un to, kādēļ šī tendence pārņem pasauli, kā bārmeņi tam adaptējas, kā viesi izbauda bezgrēka kokteiļus un kādi ir pamatprincipi šādu dzērienu pagatavošanā."

Lekcijā tiks piedāvāti arī praktiski piemēri, kā veidot dzērienu, lai tas garšu intensitātē būtu malkojams, nevis dzerams. "Protams, ieteikšu arī kādu recepti, ko katrs varēs pagatavot mājas apstākļos," teic pieredzējušais bārmenis, solot atklāt arī labu triku, ko ieviest bāru dzērienkartēs, lai palīdzētu viesiem izvairīties no kaitinošās draugu frāzes: "Hei, tu šodien nedzer?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!