Iepērcies gudri! Kam pievērst uzmanību, izvēloties gaļu?
Foto: Shutterstock

Ikviens, kurš virtuvē ir mēģinājis pagatavot ko vairāk par vēršaci un ceptu karbonādi, būs piedzīvojis pārsteigumu - viens un tas pats gaļas gatavošanas process mēdz novest pie pilnīgi negaidīta rezultāta. Parastākais steiks uz grila restorānā, bez īpašiem kulinārijas noslēpumiem, tiek pagatavots sulīgs un garšīgs. Turpretī mājās, izmantojot to pašu recepti, lielākoties iegūstam sīkstu sausiņu. Kādēļ tā? Noslēpums ir pavisam vienkāršs - atšķirība ir gaļas kvalitātē, stāsta delikatešu veikalu Gastronome šefpavārs.

Pat, ja skaidri zini, ko vēlies pagatavot pusdienām vai vakariņām, gaļas nodaļa pārtikas veikalā var šķist biedējoša - plašās izvēles iespējas, kas paveras saldētavās un vitrīnās, nereti mulsina. Kādu gaļu izvēlēties? Kā saprast, vai gaļa ir svaiga? Ko pagatavot?

Delikatešu un ikdienas pārtikas produktu veikalu Gastronome šefpavārs portāla Tasty.lv lasītājiem stāsta par dažādiem gaļas veidiem, detaļām, kam jāpievērš uzmanība, pērkot gaļu, kā arī iesaka idejas un dažādus knifus, kas noderēs, gatavojot gan darbdienu vakariņas, gan maltītes īpašiem svētkiem.

Izvēloties gaļu, pārliecinies par derīguma termiņu - tas ļaus gūt priekšstatu par gaļas svaigumu. Ņem vērā, ka mājputnu gaļai pieļaujams ilgāks glabāšanas laiks nekā pārējai gaļai.

Pērkot gaļu, domā par to, ko un kad gatavosi, - lielākoties maltajai gaļai derīguma termiņš ir ļoti īss, ne ilgāks par divām dienām, jo tā ļoti ātri bojājas. Karbonādei un steika gabaliem derīguma termiņš ir līdz 5 dienām, savukārt gaļai vakuuma iepakojumā derīguma termiņš var būt līdz pat 3 vai 4 nedēļām, jo šādā veidā pārtikas produkti ilgāk saglabā savu svaigumu.

Pievērs uzmanību gaļas krāsai un aromātam! Liellopu un jēra gaļai jābūt koši sarkanā krāsā, cūkgaļai - bāli rozīgai. Maltā gaļa ārpusē var būt sarkana, bet dziļākā slānī - rozīga. Gaļa vakuuma iepakojumā parasti ir tumšāka. Ja šķiet, ka gaļai piemīt neparasts (piemēram, rūgtens) aromāts, nepērc to!

Cits variants, kā pārbaudīt gaļas svaigumu, - ar pirkstu viegli iespiest gaļas mīkstumā. Svaiga gaļa ir elastīga, tādēļ tajā nevajadzētu palikt iespiedumam.

Cik ilgi gaļu var glabāt saldētavā?

Lai glabātu gaļu saldētavā, tai jābūt hermētiski iepakotai, vislabāk, - vakuuma iepakojumā. Saldētavā gaļu var glabāt aptuveni trīs mēnešus, bet ne ilgāk par pusgadu. Atceries, reiz atlaidinātu saldēto gaļu vairs nedrīkst atkārtoti saldēt, jo tā var būt bīstama veselībai. Praktisks ieteikums - liekot produktus saldētavā, uz iepakojuma uzrakstīt datumu, kad tas ielikts saldētavā un kā pirmo vienmēr izvēlēties produktu ar vecāko datumu.

Līdz 21.septembrim Gastronome veikalos Rīgā, Krasta ielā 68a un Brīvības ielā 31 - īpašas cenas un degustācijas gaļas produktiem un ēdieniem. Atnāc un nogaršo!

 Informācija pa darbalaikiem mūsu Facebook kontā.

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form