Foto: Shutterstock
Fakti liecina, ka medības par savu dzīvesveidu sauc aptuveni 25 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju – daudziem tā ir sirdslieta, jo iemaņas un zināšanas nereti tiek nodotas no paaudzes paaudzē. Šoreiz nerunāsim par medību ētiskajiem aspektiem, bet gan par aizspriedumiem pret medījuma gaļas ēdieniem, kas bieži vien radušies nezināšanas pēc, jo šo vērtīgo gaļu jāmāk pareizi apstrādāt un pagatavot. Jāzina, kā atsevišķus medījuma gaļas veidus atbrīvot no specifiskā aromāta un kas darāms, lai, piemēram, medījuma kotletes nepadotos sausas un neēdamas. Tādēļ šoreiz skaidrosim, kā no iegūtā medījuma pagatavot gardu maltīti.

Medījumu gaļa no mājlopu gaļas atšķiras ar to, ka tā satur vairāk minerālsāļu, vitamīnu un mazāk tauku. Medījumu gaļa ir bagātīgs olbaltumvielu, dzelzs, fosfora un kālija avots, pateicoties zemajam tauku saturam, šai gaļai ir zemāka enerģētiskā vērtība, tāpēc to iesaka iekļaut ēdienkartē ne tikai ikdienā, bet arī, ja jāgatavo maltīte kādam sasirgušajam. Dietologi uzsver medījumu gaļas uzturvērtību, jo šie dzīvnieki savā uzturā nav saņēmuši ne hormonus, ne medikamentus, kurus mēdz pievienot mājlopu barībai.

Tādēļ, ja tev palaimējies tikt pie medījuma gaļas, uzzini, kā to nogatavināt, marinēt, un kādus gardus ēdienus vari pagatavot no vērtīgās medījumu gaļas.


Kas jāņem vērā, izvēloties medījuma gaļu


Foto: Shutterstock

Tauku daudzums ir atkarīgs arī katram medījumam individuāli, piemēram, zaķa taukiem piemīt ļoti nepatīkams aromāts, tāpēc pirms gatavošanas tie jānoņem. Tāpat ir arī ar lielajiem savvaļas dzīvniekiem, šo dzīvnieku taukus uzturā neizmanto. Izņēmums ir mežacūkas, šo dzīvnieku tauki ir nedaudz maigāki par mājas cūku taukiem, tādēļ tos var izmantot, gatavojot citus ēdienus. Ārā nemet arī putnu medījumu taukus, tos izmanto, gatavojot medījumu.
Medījumu gaļas garša un smarža ir atkarīga no barības, kādu dzīvnieks ir uzņēmis, un gadalaika. No novembra līdz janvārim (pārošanās periodā) tēviņu gaļa smaržo ļoti nepatīkami, tādēļ to diez vai vajadzētu ēst. Vecam dzīvniekam gaļa būs ar izteikti nepatīkamu aromātu, jaunu dzīvnieku gaļa ir labāka, to ir vieglāk pagatavot. Gaļas garša un maigums ir atkarīgs arī no dzīvnieka dzimuma, mātīšu gaļa būs maigāka.

Lai izvairītos no saslimšanas ar trihinelozi, nedrīkst lietot uzturā medījuma gaļu, kas nav pārbaudīta veterinārajā laboratorijā un atzīta par veselībai nekaitīgu.

Pirms lietošanas cūkas un meža dzīvnieku gaļu obligāti vajag termiski pareizi apstrādāt. Zemākā temperatūra, kurā trihinellas iet bojā, ir 71 grāds. Meža dzīvnieku gaļas sasaldēšana, tāpat kā sālīšana, žāvēšana, kūpināšana vai gatavošana mikroviļņu krāsnī trihinellas pilnībā neiznīcina.

Gatavojot ēdienus, piemēram, šašliku, gaļu ieteicams sagriezt nelielos gabaliņos, lai arī tās dziļākajos slāņos tiktu sasniegta trihinellu iznīcināšanai nepieciešamā temperatūra.

Mežacūkas gaļu būtu ieteicams malt atsevišķi no citu dzīvnieku gaļas, pēc tam gaļas maļamo mašīnu vajag rūpīgi iztīrīt.

Medījuma gaļas nogatavināšana un marinēšana

Foto: Shutterstock

Meža dzīvnieku gaļa jānogatavina tāpat kā mājdzīvnieku gaļa. Lielāku medījumu nav ieteicams tūlīt sasaldēt, bet gan trīs līdz četras dienas nogatavināt, sagriezt lietošanas vajadzībai piemērotos gabalos un tikai tad sasaldēt. Gatavojot gaļu, to nedrīkst turēt slēgtā traukā, plēves maisiņos, iesaka speciālisti. Gabalu virspusi var aprīvēt ar skābes šķīdumu vai skābu sulu.

Mērcēšanai jāizmanto tikai asiņainie gabali. Mērcējamam ūdenim var pievienot garšaugu lakstus vai saknes, mazliet etiķskābes vai citronskābes. Gaļu var arī mērcēt biezpiena suliņās. Mērcējamais ūdens jāmaina ik pēc divām līdz četrām stundām.

Mērcēto gaļu gan nevar uzglabāt. Pēc asiņu nodalīšanās ūdenim pievieno vairāk skābes – uz litru ūdens ņem apmēram ēdamkaroti 80% etiķa esences. Gaļu var ierīvēt ar ķiplokiem, liesu – arī ar nedaudz eļļas, un to visu atstāj vēl uz 24 stundām.

Vecāku dzīvnieku gaļu kopā ar garšaugiem un garšvielām vēsumā var marinēt pat nedēļu, tad cūkas karbonādes mīkstumiņš pats izkusīs mutē. Marinādi var pagatavot tāpat kā siļķu veltnīšiem vai skābētiem un marinētiem gurķiem, pievienojot diļļu, pētersīļu, seleriju kātus vai lapas, upeņu lapas, ķiplokus un 1,5–2% skābes šķīdumu. Lieso gaļu ierīvē ar eļļu, lai tā neizmirktu (treknāku no izmirkšanas pasargā tauki).

Gaļu aplaista ar marinādi, nevis peldina tajā, bagātīgi pārkaisa garšaugus un marinēšanas laikā pārcilā. Gaļu var marinēt arī sagrieztu šķēlēs (šķērsām muskuļu šķiedrām). Tad šķēles liek kārtām un katru kārtu aplaista un apber arī ar pipariem vai sāli.

Steiku var marinēt sausajā marinādē – ieberzēt ar olīveļļu, sāli, pipariem, saspiestiem ķiplokiem un kapātu rozmarīnu, kas īpaši labi izceļ medījuma gaļas garšu.

Kadiķogas izteikti garšo pēc skujām, tāpēc, ja nav vēlēšanās baudīt meža aromātu, tās labāk nepievienot. Medījuma gaļai piestāvēs arī timiāns, lauru lapas un maltas ķimenes. Šķēlēs sagriezto gaļu var marinēt arī sarkanvīnā, sarkanvīna etiķī vai alū.

Kā pagatavot medījuma gaļu

Foto: Shutterstock

Sātīgas, turklāt viegli pagatavojamas darbdienas vakariņas būs, piemēram, sautējums ar mežacūkas gaļu, savukārt no brieža gaļas var izvārīt gardu zupu vai pagatavot cepeti īpašām pusdienām. Gatavojot medījumu ieteicams vispirms gaļu pāris dienas izmērcēt, vislabāk – etiķa marinādē ar dārzeņiem, sīpoliem un dažādām saknēm. Marinējot gaļu, to nepieciešams ik dienu apgrozīt.

No meža cūkas vai brieža, vai aļņa maltās gaļas var gatavot gan Boloņas mērci, gan kotletes, gan viltoto zaķi vai izmantot gaļu kāpostu tīteņu pildīšanai – vārdu sakot, izmantot gluži tāpat kā liellopa vai cūkas malto gaļu.

Liesu gaļu iesaka gatavot ar krējumu, bet taukaināku un mežacūku gaļu – ar sarkano vīnu. Klasiska piedeva medījumiem ir dažādas meža sēnes, dzērvenes, brūklenes un plūmes.

Gatavojot medījumu gaļu, jārēķinās, ka tā vienmēr būs daudz sausāka nekā mājlopu gaļa, jo nav tik trekna. Tādēļ, gatavojot, piemēram, buka kotletes, gaļai ieteicams pievienot cūkgaļas speķi. Tāpat, gatavojot kotletes no medījumu gaļas, tās noteikti vēl būtu ieteicams pasautēt krāsnī. Interesanti, ka, sautējot medījumu, gaļa sākotnēji kļūst sausa, bet vēlāk, kad samazināts karstums, gaļa uzsūc mitrumu un kļūst sulīgāka.

Cepetī pirms gatavošanas noteikti jāiespeķo, izdarot tajā iegriezumus, kuros iebaksta speķa gabaliņus.

Medījumiem augstvērtīgākā gaļa ir fileju gabaliņi, visa mugura un šķiņķis (ciska). Ja šīs daļas ir sašautas, medījums ir mazvērtīgāks, jo šāvuma vietā vienmēr ir sadzītas spalvas.

Paturi prātā, ka mežakuiļa gaļas specifisko smaku un garšu nevar iznīdēt. Panna, uz kuras cepta šī gaļa, vēl ilgi pēc tam "piesmaržina" visu māju.

Īsta delikatese ir ar garšvielām un garšaugiem marinēta medījuma fileja. To ietin plānā cūkas muguras speķa apvalciņā un nokūpina. Atdzisušu noliek zem neliela sloga un vēsumā notur 6 līdz 12 stundas.

Izcili garšos arī pāris dienas rozmarīna, eļļas un ķiploku marinādē noturēts brieža steiks, ko pirms cepšanas sagriež 2,5–3 cm biezās šķēlēs un apcep uzkarsētā sviestā aptuveni 3 minūtes no katras puses.

Ja iedvesmojām tevi medījuma gatavošanai, tad tev tikai atliek izvēlēties kādu no 14 mūsu izvēlētajām medījuma gaļas receptēm.

Mežacūkas sautējums ar riekstiem un rozīnēm

Interesantu garšu cienītājiem – mežacūkas gaļas sautējums ar riekstiem un rozīnēm. Receptes autors iesaka sautējumu pasniegt ar vārītiem kartupeļiem un skābētiem kāpostiem.

Lasīt vairāk

Stirnas gulašs ar dzērvenēm

Pēc veiksmīgām medībām - stirnas gulašs ar dzērvenēm.

Lasīt vairāk

Stirnas šašliks sīpolos un majonēzē

Stirnas šašliks, marinēts sīpolos un majonēzē.

Lasīt vairāk

Sautēta stirnas gaļa garšvielu mērcē

Īpašam gadījumam – sautēta stirnas gaļa garšvielu mērcē.

Lasīt vairāk

Sautēta aļņa gaļa ar sēnēm un skābu krējumu

Sautēta aļņa gaļa ar sēnēm un skābu krējumu – īpašajam mielastam.

Lasīt vairāk

Mežacūkas cepetis ar dzērveņu mērci

Mežacūkas cepetis ar dzērveņu mērci ļoti labi garšo ar ceptiem āboliem, kartupeļu klimpām un sautētiem kāpostiem.

Lasīt vairāk

Brieža aknu pastēte ar alū sautētiem pērļu sīpoliņiem

Iedvesmojies no restorāna "Etage" šefpavāra Mareks Voitecka un pagatavo aromātisku aknu pastēti. Izsmalcināta delikatese, ko baudīt uz grauzdētas maizes šķēles. Brieža aknas noteikti vari aizstāt ar teļa vai liellopa aknām.

Lasīt vairāk

Buka šašliks kivi marinādē

Tuvojoties garšīgākajam pavasara piedzīvojumam uz Latvijas un Igaunijas robežas - 13.Lielajam labdarības robežtirgum, kā ietvaros 10.maijā notiks arī gaļas grilēšanas konkurss, valcēniete Lāsma Engere piedāvā recepti buka šašlikam. Receptes pierakstā saglabāta autores valoda un rakstības stils. Par Robežtirgu lasi šeit.

Lasīt vairāk

Aļņa gaļas rulete ar pildījumu

Aļņa gaļas rulete, pildīta ar sēnēm, burkāniem, plūmēm vai jebko, kas ienāk prātā.

Lasīt vairāk

Brieža gaļa ar Briseles kāpostiem un spinātu-ķiploku biezeni

"Briežu sezona ir īsa – tā baudīšanai ir atvēlēts tikai rudens un ziemas periods, tāpēc tagad ir īstais laiks tā ēšanai," iesaka bāra XIII šefpavārs Reinis Strazdiņš. Šefpavārs uzskata, ka brieža sarkanā gaļa ir lieliska, ar izteiktām garšas īpašībām un labi, ka tā pagatavošana vēl nav kļuvusi par rutīnu, kā, piemēram, gatavojot vistas vai cūkas gaļu.

Lasīt vairāk

Saldajā krējumā sautētas mežacūkas gaļas kotletes

Gardas mežacūkas gaļas kotletes ar ķimenēm un pierīvētu kartupeli, izsutinātas saldajā krējumā.

Lasīt vairāk

Vīnā un ābolos sautēta aļņa karbonāde

Aļņa karbonāde izsautēta buljonā un vīnā ar āboliem.

Lasīt vairāk

Sulīgas medījuma gaļas kotletes

Fantastiski gardas un sulīgas kotletes no medījuma gaļas, cūkgaļas un dārzeņiem – gan ikdienai, gan svētku galdam.

Lasīt vairāk

Mežacūkas gaļas sautējums

Mežacūkas gaļas sautējumu pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!