Foto: Privātais arhīvs
Ilgstoši pieturoties ziemai neraksturīgi siltiem laika apstākļiem, kļavu sulu tecināšana šogad sākusies netipiski agri. Ja parasti pirmās kļavu sulas tirgū parādās februāra beigās vai martā, tad šogad sulu tecināšana vairākās saimniecībās uzsākta jau janvāra sākumā.

Kā "Delfi" atklāj Skrīveru saimniecības "Ragāres" saimnieks Jānis Vaivars, tad faktiski sezona esot oficiāli atklāta vēl agrāk. "Pirmās kļavas ieurbām 30. decembrī! Vai arī gada pēdējās – kā uz to skatās," neierasto situāciju komentē Vaivars.

Vaicāts par to, kas pamudinājis šogad tik agri sākt sezonu, Jānis Vaivars atsaucas uz pieredzi: "Urbšana nenotika "uz dullo". Ja no lieliem mīnusiem laiks pāriet uz tādu patīkamu, siltu saulīti un temperatūra pietuvojas nullei, tad sula būs! Sekojot laika prognozēm, biju diezgan drošs jau dienas desmit pirms Ziemassvētkiem, ka tieši Vecgadā jābūt. Trāpīju ar pāris stundu precizitāti!"

Pērn kļavu sulu tecināšana "Ragārēs" esot sākta janvārī, bet no janvāra pēdējās nedēļas līdz pat martam tecēšana sala ietekmē esot teju pilnīgi apstājusies, toties sezona turpinājusies līdz pat maijam.

"Kļavai sulu dzīšanas mehānisms nav garš un vienlaidus, bet var aktivizēties ik pa laikam visas ziemas un pavasara garumā pēc katras laikapstākļu maiņas, kad temperatūra no mīnusiem atkal uzkāpj plusā – katra niknā salna var pagarināt sezonu. Ar bērziem ir pilnīgi citādāk – tie sāk sulot pavasarī un tad ir "agresīvi" uz 2-4 nedēļām," skaidro "Ragāru" saimnieks.

"Šobrīd kļavu sulu tecēšanas ātrums ir samērā straujš un sula ir fantastiska – klasiskajā sulu laikā tik ideāli salda vairs nav," teic Vaivars, piebilstot, ka pagaidām "strādā" ne visas kļavas – no 60 urbumiem 40 ir aktīvi.

Jau 4. janvārī "Ragāru" kļavu sula aizceļojusi pie pirmajiem pircējiem. "Principā mūsu kļavu sula ir nopērkama tikai Kalnciema kvartāla tirdziņā sestdienās vai speciāli pasūtot. Ar veikaliem sulu ziņā nesadarbojamies, jo tur bieži pieklibo uzglabāšana. Lai es varētu garantēt, ka ieteicamā derīguma termiņa laikā sula tiešām būs ideāla tai obligāti būtu jābūt dzesētai," skaidro Jānis Vaivars.

Foto: Privātais ahīvs

Kā vēsta Vidzemes televīzija, tad arī sulu tecināšanas saimniecībā SIA "Kainaži" Smiltenes pusē pie mājas augošajās kļavās pirmie urbumi veikti vēl pirms Jaunā gada un svētku galdā, par lielu pārsteigumu viesiem, celtas svaigi tecinātas kļavu sulas. Nu urbumu skaits jau sasniedzis aptuveni simtu.

"Agrāk tik agri nav mēģināts, bet es pieļauju, ka tas ir noticis. Tomēr normālos apstākļos decembrī vajadzētu būt mīnusiem," teic SIA "Kainaži" īpašnieks Ervins Labanovskis, atklājot, ka sulu tecināšanas saimniecībā šī ir pirmā reize, kad kļavu sulas ieurbtas tik ātri.

Kokos iesistās sulu tecināšanas tapiņas tur palikšot līdz pat sezonas beigām. Tiklīdz iestāsies sals, sulu tecēšanas process apstāsies līdz nākamajam atkusnim.

"Bērzam tas ir ne tik svarīgi, bet kļavai ir jāurbj dienvidu pusē, lai pa dienu atkūst, jo, ja mīnusi, tad sasalst, un ārā nedabūsiet, pat ja ir saulīte. Skaidrs, ka tik daudz, cik pavasarī, tagad netecēs, jo tad viņš vairāk forsē, pavasarī kokam ir tā sajūta, ka vajag lapām. Bet es pieļauju, ka līdz februāra beigām patecēs, tad pārstās," prognozē Labanovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!