Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Plāna mīkla, bagātīgs pildījums – tādam jābūt perfektam speķa pīrāgam. Par to pārliecināti gandrīz visi speķa pīrāgu piekritēji un baudītāji. Saprotams, ka vispareizākos un labākos jācep pašiem, bet ja laika nav, mīkla nerūgst un abi gali apdeg? Ko tad? Jāmeklē bodēs un tirgos, kur tos izcepuši citi.

Lai arī visur kā neatņemama Jāņu galda sastāvdaļa tiek slavēts un ieteikts siers ar ķimenēm, tas, ar retiem izņēmumiem, ir un paliek galda dekors, ko labākajā gadījumā ēd reizē ar saullēktu vai uzgrilē nākamās dienas pusdienās. Taču īstie varoņi ir speķa pīrāgi! Lūk, tā ir štelle! Pīrāgu bļodu var papildināt un papildināt, tā vienmēr ir vairāk tukša nekā pilna! Speķa pīrāgs godam pilda visus priekšnoteikumus, lai būtu perfekta Jāņu dienas uzkoda. Tas ir ērti rokās paņemams, nesmērē pirkstus un drēbes, tas ir gana sātīgs un remdē izsalkumu. Tas prasa samērā lielus ieguldījumus un laika resursus, lai tos neceptu katru dienu savā virtuvē, tāpēc, kad tiec pie galda, kur speķa rauši kārdinoši sakāpuši bļodā, atturēties ir neiespējami.

Taču speķa pīrāgs no speķa pīrāga atšķiras. Kurus tad vislabāk iepirkt vairumā, lai pacienātu līgotājus? Būsim reāli, ne vienmēr ir laiks un labvēlīgs zvaigžņu stāvoklis, lai saceptu neskaitāmas šo balto miltu kareivju pannas. Pat ja tas ir izdevies, vienmēr ir labi turēt pieliekamajā kādas rezerves. Kuri tad ir gardākie speķa pīrāgi?

Ņemot vērā uzturu speciālistu ieteikto, ka vispareizāk ir ēst to, kas izaudzis zemē, kur cilvēks dzīvo, es nedaudz pārfrāzēju un nolēmu, ka jāpērk tie pīrāgi, kuri ir dabūjami pilsētā, kur dzīvo. Tā nu agrā rītā lecu virsū velosipēdam un izbraukāju rīdzinieku iecienītās un ieteiktās speķa pīrāgu adreses. Nepienāca pat pusdienlaiks, kad astoņi kustoņi, pardon, pīrāgi bija sagūluši grozā, gatavi konkursam "Gardākais speķa pīrāgs 2022"

Galvenajiem degustatoriem arī bija jāiziet konkurss – viņiem bija jābūt klasiskiem latviešiem – tādiem, kuri svin Jāņus, vēlams, lai ģimenē ir vismaz viena Līga vai Jānis, viņiem jāēd gan laktoze, gan glutēns, gan speķis. Pīrāgu cepšanas māka tika uzskatīta par bonusu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!