Foto: Shutterstock
Nākamreiz, pirms  veikalā ieliec iepirkumu ratos kečupa pudeli, majonēzes burciņu vai kartupeļu čipsus, padomā - varbūt ir vērts nedaudz papūlēties un gatavot šos produktus mājās? Apsolām, ka gatavošanas rezultāts tevi pozitīvi pārsteigs: gan tādēļ, ka vairumu no veikalā nopērkamajiem produktiem mājās uzmeistarot ir ļoti vienkārši, gan tādēļ, ka gala rezultāts ir daudz gardāks par veikalā nopērkamo! Ne tikai tādēļ, ka zināsi, "kas lācītim vēderā", bet arī tādēļ, ka varēsi konkrēti gardumu pagatavot tieši pēc savas gaumes un garšas izjūtām. Un, protams, sastāvā nebūs nevienas no kaitīgajām E vielām.

Kečups

Foto: Shutterstock

Tomātu sezonā šie sārtvaidži ir ne vien lētāki, bet arī daudzreiz aromātiskāki, it īpaši savā dārzā audzēti. Pagatavo tomātu mērci, kečupu vai aso tomātu pastu ziemas mēnešiem un tev vairs nesniegsies roka pēc veikalā iegādāta produkta, un mājās gatavotajam turklāt varēsi pievienot garšvielas pēc savas gaumes, kā arī to pagatavot pikantāku, ja vēlies.

Receptes:
Tomātu kečups
Mārtiņa Rītiņa tomātu kečups 

Musli

Foto: Shutterstock

Izmēģini saviem spēkiem pagatavot musli maisījumu – tas ir ļoti vienkārši. Tu varēsi izvēlēties sev tīkamākās sastāvdaļas un, iebērtu glītā stikla burciņā, to uzglabāt vairākas nedēļas, vai pat izmantot kā dāvanu. Turklāt, salīdzinājumā ar veikalos nopērkamajiem maisījumiem, šis būs gan veselīgāks, gan arī krietni lētāks risinājums.

Receptes:
Musli zviedru gaumē
http://www.delfi.lv/receptes/musli-zviedru-gaume.d?id=44959668
Vienkāršais musli maisījums

Zemesriekstu sviests


Veikalā nopērkamajā zemesriekstu sviestā var būt daudz un dažādas piedevas, parasti - palmu eļļa un stabilizētāji. Mājās gatavotu sviesta sastāvu kontrolēsi pats, jo, izrādās, šim produktam pietiek vien ar pāris labas kvalitātes izejvielām. Saldumu varēsi pielāgot savai gaumei un kārumnieki novērtēs tavus pūliņi rezultātus.

Receptes:
Zemesriekstu sviests piecās minūtēs

Ķiploku grauzdiņi

Foto: AFP/Scanpix

Vasarās Latvijā iecienītākā uzkoda pie alus ir ķiploku grauzdiņi. Veikalā nopērkamie mēdz būt iekaltuši, ne vienmēr pirmā svaiguma, turklāt ķiploku daudzums konkrētajā kastītē ne vienmēr ir iepriekš paredzams. Toties mājās pats no viena kukuļa "ķieģelīša" varēsi pagatavot grauzdiņus veselai ciemiņu armijai. Ar piebildi, ka tas būs daudzreiz lētāk nekā pirkt veikalā.

Recepte:
Mājās gatavoti ķiploku grauzdiņi

Limonāde un mājās gatavots kvass

Foto: Publicitātes foto

Limonādes ir bērnu ballīšu neatņemama sastāvdaļa. Zinot, kādas sastāvdaļas tiek izmantotas krāsaino dzērienu ražošanā, pēc iespējas jāierobežo veikalā pirkto limonāžu patēriņš uzturā. Ja kaut reizi esi mēģinājis pagatavot limonādi pats, tad jau zināsi - tas ir pavisam vienkārši, un gatavojot katru nākamo reizi, process kļūst arvien aizraujošāks, jo vari pievienot gan ledu ar garšaugiem, piemēram, piparmētrām, gan dažādus mājās gatavotus sīrupus garšas papildināšanai. Un, izrādās, arī kvasu pagatavot nemaz nav tik sarežģīti!

Receptes:

Mājās gatavota limonāde

Mājās gatavots kvass

Kartupeļu čipsi

Foto: Shutterstock

Ja nu uznākusi vēlme našķoties ar sāļajām uzkodām, nākamreiz veikalā pie plaukta apdomājies - varbūt vērts atlicināt lieku pusstundu un kartupeļu čipsus pagatavot pašu spēkiem. Šādos čipsos nebūs konservantu, arī sāls daudzumu varēsi noteikt pats.

Receptes:

Jauno kartupeļu čipsi

Kartupeļu čipsi

Majonēze

Foto: Shutterstock

Mājās gatavota majonēze ir ļoti krēmīga, tai ir svaiga garša. Trūkums - to nevar uzglabāt tik ilgi kā veikalā pirkto, bet toties sastāvā būs labas kvalitātes tevis izvēlēta olīveļļa. Majonēzes izmantošana ir tik dažāda - to var baudīt brokastīs ar olu, tajā var marinēt gaļu, papildināt salātus un zivju ēdienus. Variācijas ir bezgalīgas.

Receptes:

Video: Majonēzes gatavošana

Pašgatavota majonēze
 
Majonēze, kas izdodas vienmēr

Pesto


Pesto ir visu mērču karalis - vasarā, kad ir bazilika pārpilnības laiks mūsu dārzos, ir īstais laiks ķerties pie pesto gatavošanas - pareizi sagatavotu, to var uzglabāt ilgstoši un izmantot zupās, pie gaļas ēdieniem, pastas vai uzkodās. Ziemā, kad pesto vairs nav tik aromātisks un viegli pieejams, jāgatavo kaltētu tomātu pesto, kas lieliski garšo ar pastu un zivīm.

Receptes:

Pesto ar ķiploku

Saulē kaltētu tomātu pesto 

Jogurts

Foto: Shutterstock

Daudziem veikalos nopērkamajiem jogurtiem tiek pievienoti iebiezinātāji, krāsvielas un garšu pastiprinātāji. Ja vēlies savā uzturā izvairīties no jebkādu piedevu izmantošanas, gatavo jogurtu pats! Viss, kas tev nepieciešams, ir baktērijas no jau gatava jogurta, piens un pareizā temperatūra, lai baktērijas varētu sākt vairoties. 

Receptes:

Mājās gatavots jogurts

Jogurts no biolakto

Zefīrs

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mājās pagatavot zefīru nav sarežģīti, tikai vajadzīga apņemšanās un pacietīga. Kad būsi apguvis pamatrecepti, varēsi pagatavot kārumus ar dažādām garšām - ābolu, aveņu, melleņu.

Recepte:

Pašu gatavots zefīrs

Rauga mīkla

Foto: Shutterstock

Bez rauga mīklas nav pīrāgu, bez pīrāgiem nav svētku! Pirms dodies uz veikalu pirkt gatavo mīklu vai miltu maisījumu, apdomājies, jo, izrādās, rauga mīklu var pagatavot pat pusstundas laikā.

Receptes:

Rauga mīkla, kas rūgst tikai 30 minūtes

Rauga mīkla

Kokosriekstu piens

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja esi rūdīts virtuves "iemītnieks" un vēlies izmēģināt ko jaunu, iesakām pagatavot koksriekstu pienu. Šim mērķim gan būs nepieciešami svaigi kokosrieksti ar sulīgu mīkstumu. Otrs variants - izmantot kokosriekstu skaidiņas.

Recepte:

Mājās gatavots iebiezinātais piens

Foto: Shutterstock

Iebiezinātais piens noder daudzās desertu receptēs - ja tavā rīcībā ir svaigs un labas kvalitātes piens, vari pagatavot šo produktu pats.

Recepte:

Mājās gatavots iebiezinātais piens

Kokosriekstu kārumi

Foto: Shutterstock

Ja kādreiz esi lasījusi sastāva informāciju uz saldajiem veikalā nopērkamajiem kārumiem, tad zini, ka E burts šajos sarakstos ir atrodams ļoti bieži. Bērniem un arī pieaugušajiem ļoti pie sirds iet kārumi ar kokosriekstu garšu -
Rafaello
un
Bounty
- tādēļ nākamreiz pamēģini tos uzmeistarot saviem spēkiem, izmantojot pavisam vienkāršas izejvielas.

Receptes:

Kokosriekstu un iebiezinātā piena bumbiņas

Kokosriekstu konfektes

Noras Bounty

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!