Foto: Shutterstock
Praktiskais latvietis pašlaik cīnās ar romantikas uzplūdiem, jo tak jau "jūnijs matos". Un tomēr, agrā rīta stundā, ar jūniju matos un laimē gurstošu sirdi atnācis mājās, latvietis saņemas un drīz vien atkal ievāc, lasa, kaltē, karsē, saldē, konservē. Jo jūnijs ir kā radīts gan romantikai, gan saimnieciskai rosībai, par ziemu domājot.

No vienas puses, kurš gan šajās dienās, kad beidzot pienākusi vasara, domā par ziemu. Par grilēšanu un Jāņiem jādomā! Par aukstajām zupām! No otras puses, ziema tomēr pienāks, piedodiet. Un ir lietas, ko iespējams nokavēt, ja runājam par uzkrājumiem. Līdz Jāņiem daudz kas jāpaspēj!

Pirms īsi izskrienam cauri jūnijā padarāmo darbu sarakstam, liekas, ka vispirms būtu vērts ieviest skaidrību par to jūniju matos. Kas tas īsti ir, man jautājuši jaunāki radinieki. Vispār jau viņi jūniju matos ieskaitījuši “bitīt matos” kategorijā – arī “bitīt matos” viņi nesaprot (un kurš gan saprot), bet liekas, ka nekas romantisks tas gan nav. Ko nevar teikt par jūniju matos!

Ko nozīmē “jūnijs matos”

Šo sadaļu, protams, var izlaist visi, kas jebkad balsojuši “Mikrofona” aptaujās. Pārējiem: gūglējiet Raimonda Paula dziesmu ar Arnolda Auziņa vārdiem “Sens ir tas stāsts”, kuru saldā, sulīgā, pilnasinīgā krūšu balsī dzied Ojārs Grīnbergs.

Dziesma melodiska, klasisks Raimonds Pauls. “Kad gadiem es pāri skatos, Tas liekas sen, liekas tik sen, Bij toreiz man jūnijs matos, Nu salnu vējš salnu dzen...” Būtībā ar “jūniju matos”, no vienas puses, tiek pasludināta pilnīga romantika: "tur mīla, sapņi, rudzi statos". No otras puses, nejaukā patiesība par salnu, vārdu sakot, vasara nav mūžīga.

Ir jau arī šogad jūnija bezbēdībā sava daļa skarbumiņa. Pat romantiskākie eksemplāri nevar nepamanīt, ka pārtikas produktu cenas ceļas ar palēcieniem, elektrība brauc debesīs ar visu taboru! Un te notikumiem pieslēdzas “latvietis praktiskais” – un nekur nav teikts, ka tas romantiķis ar jūniju matos nav tas pats praktiskais, saimnieciskais un rosīgais ziemas labumu gādātājs!

Jūnija labumi, jūnija dzīres

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!