Foto: Shutterstock

Pirms kāda laika Latviju pāršalca bēdīga vēsts – mūsu virtuve tika atzīta par vienu no negaršīgākajām pasaulē, bet tagad ir nākusi atzinība: mūsu biešu aukstā zupa ir iekļauta starp gardākajām, apsteidzot pat tādas "ikonas" kā gaspačo!

Portāls "Taste Atlas" veido dažādus labāko un sliktāko ēdienu sarakstus, balstoties uz to novērtējumiem un atsauksmēm sociālajos medijos. Nupat tas nācis klajā ar 17 garšīgāko auksto zupu topu, kurā iekļauta arī Latvija. Tikai viens nav īsti skaidrs – ar ko tā sliktāka par leišu auksto biešu zupu, kura ir saraksta līdere?

Tātad – pasaulē gardākā aukstā zupa, pēc "Taste Atlas" domām, ir Lietuvas "šaltibarščiai", kuras sastāvā ir vārītas bietes, svaigs gurķis, vārītas olas, lociņi, dilles, un viss iejaukts kefīrā.

Otrajā vietā iecelta spāņu "Porra Antequerana", kuras dzimtene ir Malagas pilsēta Antekvera.

Sākotnēji zemnieki šo biezzupu gatavoja no sakaltušas maizes, ar tomātiem, ķiplokiem, olīveļļu, šķiņķa gabaliņiem, vārītām olām un dārzeņiem, ēda siltu, bet ar laiku tā transformējās par aukstu vasaras zupu.

Arī "bronzas medaļa" tiek Spānijai – trešajā vietā ir "Salmorejo", aukstā tomātu zupa no Andalūzijas, kurā izmanto hamonu, vārītas olas, ķiplokus, etiķi, olīveļļu un maizi.

To ēd gan kā zupu, gan izmanto ka mērci, piemēram, pie omletes vai grauzdiņiem.

Ceturtajā vietā – bulgāru "Tarator". Tā ir "balta" aukstā zupa, kuras pamatā ir bulgāru bezpiedevu jogurts.

Zupā liek svaigu gurķi, drupinātus valriekstus, ķiploku, saulespuķu eļļu, dilles un nedaudz ūdeni vai ledu. Zupai ir daudz variāciju – riekstu vietā liek maizi, bet gurķu vietā – burkānus vai salātlapas.

Piektajā vietā ēdāji iebalsojuši franču "Vichyssoise". Tā ir bieza zupa uz buljona bāzes ar puraviem, kartupeļiem, sīpoliem un krējumu.

Par šo zupu joprojām tiek lauzti šķēpi – vieni apgalvo, ka tā cēlusies Francijā, citi – ka Amerikā.

Atgriežamies Spānijā – sestajā vietā gardo zupu sarakstā ir andalūziešu "Ajoblanco".

Tā radusies Viduslaikos, kad Andalūzijā valdīja mauri un Eiropā vēl nepazina tomātus. Zupas pamatā ir cieta maize, ko atmiekšķē ar ūdeni un etiķi, pieliekot olīveļļu, ķiplokus, blanšētas mandeles – vislabāk vietējās Maronas mandeles. Modernā zupas versija ir ar svaigām zaļajām vīnogām un pienu.

Āzijas līdere šajā zupu sarakstā – "Naengmyeon" no Ziemeļkorejas. Lai gan sastāvdaļas liek domāt par siltu viru, tā ir aukstā zupa.

Tās pamatā ir atdzesēts liellopa buljons, kurā ir griķu un stikla nūdeles ar marinētiem redīsiem, svaigu gurķi, vārītu olu un korejiešu bumbieri, pievienots etiķis un sinepes.

Un tad nāk astotā vieta – aukstā zupa no Latvijas! "Aukstā zupa ir atsvaidzinoša latviešu zupa neparastā, tumši rozā krāsā. Tajā ir bietes, gurķi, kefīrs, cieti vārītas olas un piena desa. Svarīgi ir pielikt zaļumus kā dilles un lociņus, un daudziem patīk pievienot šļuku etiķa," teikts mūsu zupas aprakstā.

Devītajā vieta ir ungāru "Meggyleves" – pirmā saldā zupa šajā topā.

To gatavo no ķiršiem un krējuma, piemaisot miltus un cukuru. Lai arī šķiet, ka runa ir par desertu, Ungārijā šo zupu pasniedz pirms pamatēdiena.

Un labāko desmitnieku noslēdz spāņu gaspačo. Vēl viena Andalūzijas gastronomiskā pērle, ko pasniedz gan kā pamatēdienu, gan kā aperitīvu, gan uzkodu.

Foto: Shutterstock

Tā ir smalcinātu tomātu zupa ar sīpoliem, gurķiem, pipariem, maizi, ķiplokiem, etiķi un olīveļļu. Šī zupa jau no sākta gala bijusi auksta – to pusdienās saviem vīriem uz lauka nesa sievas, lai viņi atveldzētos.

Pārējās sarakstā iekļautās zupas:

  • "Chłodnik litewski" (Polija)

  • "Khaladnik" (aukstā biešu zupa no Baltkrievijas)

  • "Okroška" (Krievija)

  • "Kongguksu" (Dienvidkoreja)

  • "Ovdukh" (Azerbaidžāna)

  • Mango gaspačo (Spānija)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!