Foto: Shutterstock
Adžika ir gruzīnu un abhāzu virtuvē iecienīta piedeva šašlikam, ceptai gaļai un gaļas zupām. To var izmantot arī kā marinādi, ierīvējot vistu vai cepeti. Asās, pastveidīgās mērces sastāvdaļas agrāk tika saberztas akmens piestā, taču mūsdienās viss ir daudz vienkāršāk – šim nolūkam tiek izmantota gaļas maļamā mašīna vai virtuves kombains.

Klasiskas adžikas sastāvdaļas ir asie sarkanie vai zaļie pipari, kinza, ķiploki, sāls un dažādi garšaugi, bet laika gaitā ir radušās dažādas interpretācijas. Mūsdienīgā versijā adžikas sastāvā bieži vien ir arī tomāti, paprika, āboli vai plūmes – šādas mērces, kas pēc konsistences nav tik koncentrētas un ir daudz šķidrākas, pareizāk būtu dēvēt par "sacebeli".

Lai tu savus ziemas krājumus varētu papildināt ar šo aromātisko Kaukāza virtuves lepnumu, "Tasty" krājumos uzgājām septiņas receptes, turklāt dažas no tām ir īpaši elementāras un pagatavojamas pat bez produktu karsēšanas.

Lai labi garšo!

Tomātu adžika ar burkāniem un mārrutkiem

Foto: Shutterstock

Šī adžikas versija varētu labpatikt pat tiem, kas ar čili parasti ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Adžika 'Vīru'

Foto: Shutterstock

Adžika "Vīru" - perfekta piedevai šašlikam, ceptai gaļai un gaļas zupām.

Lasīt vairāk

Klasiskā adžika

Foto: Shutterstock

Adžika - pikanta ēdiena cienītājiem.

Lasīt vairāk

Recepte ar stāstu: 'Ralfīša mērce' jeb pikanta tomātu adžika ziemai bez karsēšanas

Foto: Privātais arhīvs

Kad pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu vidū Kaukāzā tika filmētas Herca Franka režisētās lentes "235 000 000" (viena no vērienīgākajām filmām Latvijas dokumentālā kino vēsturē) epizodes, filmēšanas grupa, baudot maltīti kādā vietējā krodziņā, bija sajūsmā ne tik daudz par šašliku, kura gatavošanā kaukāzieši ir nepārspēti meistari, bet par izcili gardo mērci, kas tika pasniegta ar grilētās gaļas gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Gruzīnu sacebeli mērce ziemai

Foto: Shutterstock

Gruzīnu iecienītajai sacebeli mērcei ir daudz un dažādas recepšu variācijas. Aromātiskā mērce parasti tiek pasniegta aukstā veidā kā piedeva pie grilētas gaļas vai zivīm, kā arī lobio, hačapuri, harčo un citiem gruzīnu virtuves ēdieniem.

Lasīt vairāk

Saldā tomātu adžika ar āboliem

Foto: Shutterstock

Saldā adžika - pikantai piedevai ziemas garumā.

Lasīt vairāk

Adžika bez karsēšanas ziemai

Adžika - ņiprām piedevām gaļas ēdieniem bez karsēšanas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!