Foto: Shutterstock

Food prep jeb pārtikas iepriekšēja sagatavošana un sadalīšana porcijās, pateicoties pandēmijai, ir kļuvusi ļoti aktuāla. Tie, kas šo veidu piekopa jau agrāk, var dot vērtīgus padomus iesācējiem un pie sevis nosmīkņāt, ka viņu ikdiena pēkšņi kļuvusi trendīga.

Gluži kā visam šajā dzīvē, arī par food prep tiek lauzti šķēpi. Viena puse uzskata, ka, ēdot vakardienas ēdienu, cilvēks barojas ar atkritumiem, bet otra puse dalās pieredzē par to, kurš ēdiens kļūst vēl gardāks, ja nostāvas.

Par šo tēmu netrūka arī skaļu diskusiju sociālajā vietnē "Twitter", ko atspoguļoja arī "Tasty" – lasi vairāk te.

"Tasty.lv " uzrunāja šefpavāru Ēriku Dreibantu, lai noskaidrotu, vai food prep ir tik melns, kā to mālē, un vai vakardien vārītos rīsus jāsviež ārā.

Makaroni ēdami arī trešajā dienā

"Esmu tas cilvēks, kurš nespēj izsviest ēdienu! Ēdienam ir jādod iespēja arī nākamajā dienā," atzīst šefpavārs . "Nevajag pārspīlēt, visam jābūt ar mēru un sabalansētam. Ja mēs mājās vakariņās gatavojam kaut ko no ķīniešu virtuves un pāri paliek rīsi, tad nākamā vakarā mums būs cepti rīsi, kāds rīsu sacepums. Atzīšos, ka mūsu mājās to, kas būs jāēd rītvakar, nosaka šodienas vakariņas. Mēs ar sievu strādājam ārpus mājas, bērni apmeklē skolu un galvenā ēdienreize mums ir vakariņas."

Taujāts, vai ir laba ideja, piemēram, uzvārīt makaronus vairākām dienām, Ēriks izsakās atbalstoši: "Kāpēc ne? Makaroni labi uzglabājas, tiesa, ar piebildi, ja tiek pareizi sagatavoti. Pēc vārīšanas tie strauji jāatdzesē un jāsajauc ar eļļu, tad nākamās dienas var gatavot gan makaronu salātus, gan bagātināt ar kādu mērci. Tiesa, ir jāizvērtē, kurus ēdienus gatavot vairākām dienām un kurus nē. Apsveicama ideja ir plāno pankūku sacepšana, ko vēlāk var pārvērst pildītajās pankūkās. Piemēram, zupas, mērces un dažādi sautējumi lieliski izturēs laika pārbaudi. Taču kartupeļu sacepums gan varētu šajā kaujā zaudēt.

Tāpat nevajadzētu gatavot svaigos salātus vairākām dienām – tie sagurs. Svaigi sarīvēts burkāns ir sprigans un aromātisks, ko nevar teikt par tādu, kas jau vairākas dienas nīkst ledusskapī sarīvēts. Jāatceras, ka ledusskapis žāvē un sausina lapu salātus un garšaugus, tādēļ tos svarīgi pareizi uzglabāt – ietīt mitrā papīrā, likt atvilktnē, nevis plauktā."

Siera kūka – ilgdzīvotāja

No desertiem šefpavārs iesaka izmēģināt cepto siera kūku: " Es pats pandēmijas laikā sāku aizrauties ar konditoreju, lai gan man galīgi nepatīk gatavot ēdienus, kur galvenais spēlētājs ir milti. Eksperimentu rezultātā nonācu pie rezultāta, ko no sirds varu ieteikt – cepiet siera kūkas! Ja ģimene uzreiz neapēdīs, tad droši lieciet ledusskapī un pēc pāris dienām būs pavisam cita siera kūka. Garšīga, bet ar citām niansēm – nobriedusi. Siera kūka ir našķis, kam uzglabāšana pāris dienas neskādē."

Ēriks pats gatavošanu vairākām dienām nepiekopj, bet, ja laiks atļautu un tas būtu jādara, tad vairāk veiktu dažādas sagataves, piemēram gaļas marinēšanu. "Es ieteiktu sagatavot gaļu pāris dienām uz priekšu. Galvenais princips, kas jāievēro – gatavot jāsāk ar mazāk izturīgo – no gaišās (vistas) gaļas uz tumšo (liellops). Piemēram, pirmdienā gatavot malto gaļu, jo tā ātrāk bojājas, otrdienai iemarinēt vistu, bet trešdienai kādu sarkano gaļu. Attiecīgajā dienā atliek ņemt samarinēto gabalu un pagatavot."

Dod iespēju saldētavai!

Šefpavārs uzsver, ka svarīgi ir pareizi uzglabāt sagatavoto ēdienu – tam jābūt noslēgtam, lai nesanāk baudīt kūku ar zivju zupas garšu.

Piekopjot food prep, Ēriks iesaka novērtēt saldētavas priekšrocības un neraukt degunu par pusfabrikātiem.

"Jā, manā ģimenes saldētavā vienmēr ir vieta pusfabrikātiem, tas glābj ne vienu vien maltīti, kad mājās visi pārradušies izsalkuši un nav gatavi gaidīt. Tad atliek vērt vaļā saldētavu un izņemt, piemēram burgeru sagataves, pankūkas vai tos pašus slavenos pelmeņus. Tāpat man saldētavā stāv pa porcijām sadalīta medījumu gaļa ar ko mani dāsni apgādā vietējie mednieki. Vakarā es izņemu gaļu, lai pēc 24 stundām pagatavotu vakariņas. Dažādi saldētu dārzeņu mikšļi pavasarī ir daudz vērtīgāki un gardāki par pagrabā atrodamām saknēm," savā pieredzē dalās šefpavārs un piebilst, ka saldētavā vērts likt arī neapēsto ēdienu, piemēram pāri palikušu Boloņas mērci vai zupu. Atliks tikai atsaldēt un pagatavot maltīti krīzes brīžos.

"Food prep ir lielisks veids, kā ietaupīt laiku un plānot ēdienreizes, bet katram, eksperimentējot, nošpikojot vai rūpīgi sekojot receptēm, jāatrod sev un savai ģimenei visdraudzīgākais un gardākais veids kā to paveikt!" rezumē šefpavārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!