Foto: Shutterstock

Saules apmīļotas, pļavās un ceļmalās modušās pavasara vēstneses – dzeltenās māllēpes. Māllēpes ir ārstniecisks augs, kura veselīgās īpašības tikušas cildinātas jau Senās Romas laikos. Ne velti auga zinātniskais nosaukums ir 'Tussilago farfara' – no latīņu "tussis" – klepus. Māllēpes preparātus tautas medicīnā galvenokārt lieto kā atkrēpošanas un sausa klepus mīkstināšanas līdzekli, un tās parasti ietilpst krūšu un sviedrējošo tēju sastāvā. Savukārt kuņģa–zarnu trakta saslimšanas gadījumā māllēpi lieto kā savelkošu līdzekli, vietnē "Fitoterapija" skaidro augu pazinējs Artūrs Tereško.

Ziedus vāc pilnā plaukumā, bet ne noziedējušus – nedrīkst klāt būt balti kausmatiņi. Turklāt izmanto tikai pašus kurvīšus bez kātiņiem. Meklēt to vari gan gan pļavās un ūdenstilpju krastos, gan ceļmalās un ceļu uzbērumos. Lielceļu tuvumā gan ārstniecības augus lasīt nav ieteicams!

Foto: Shutterstock

Ārstnieciskiem mērķiem parasti vairāk ievāc lapas, retāk ziedus. Ziedos ir konstatēti fitosterīni, miecvielas, dzeltenais pigments. Lapās – rūgtais glokozīds, askorbīnskābe (5 mg%), polisaharīdi, organiskās skābes, ēteriskā eļļa, miecvielas (līdz 17%), karotinoīdi (5,18 mg%), gļotas (līdz 10%), tanīns (līdz 17%), mikroelementi selēnu, cinku, hromu, sudrabu, vēsta "Fitoterapija".

Jāatceras, ka māllēpju preparātus nebūtu vēlams lietot ilgāk kā sešas nedēļas gadā kopumā, grūtniecēm, mātēm-zīdītājām, par diviem gadiem jaunākiem bērniem. Tāpat der atcerēties, ka māllēpes ziedu atklepojošais efekts izpaužas ar bronhu tonusa pastiprināšanos, tāpēc tos nav ieteicams lietot bronhiālās astmas gadījumā.

Māllēpju ziedu sīrups

Māllēpju ziedu sīrupu tautas medicīna izmanto, pievienojot siltai tējai saaukstēšanās gadījumos un kā līdzekli cīņā ar bronhītu.

Foto: Shutterstock

Sīrupam būs nepieciešamas tikai trīs sastāvdaļas:

  • 1 litrs svaigu māllēpju ziedu;
  • 1 kilograms cukura;
  • nedaudz citronskābes vai citronu sulas.


Ziedus notīra, pārlej ar ūdeni, lai tie būtu pārsegti, un karsē gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai, tomēr neuzvārot. Tad katlu noceļ no uguns un uz diennakti noliek vēsumā.

Nākamajā dienā šķidrumu nokāš un pievieno cukuru 1 kilogramu cukura uz 1 litru šķidruma. Garšas uzlabošanai var pievienot arī nedaudz citronskābes vai citronu sulu. Glabā ledusskapī un lieto klepus reizēs pa ēdamkarotei 6–8 reizes dienā.

Ledenes no māllēpju lapām


Māllēpju ledenēm būs nepieciešams:

  • 2 ĒK māllēpju lapu;
  • 1/2 glāze verdoša ūdens;
  • 1 glāze cukura.


Lapas vāra aptuveni 10 minūtes, tad nokāš. Nelielā katliņā ieber glāzi cukura un maisot karsē. Kad cukurs kļūst zeltains, pievieno iegūto novārījumu, lai tas nedaudz pārklātu cukuru. Regulāri maisot, tur sīrupu uz uguns, kamēr tas sabiezē un kļūst staipīgs, tad salej to nelielās formiņās un atdzesē.

Klepus, kakla iekaisuma, aizsmakuma, bronhiālās astmas, plaušu karsoņa gadījumā var lietot arī spirta uzlējumu pa pustējkarotei pirms ēšanas. Svaigus māllēpju ziedus saber skrūvejamā burkā un attiecībā 1:1 aplej ar degvīnu (vismaz 40 grādu stiprumā). Burku aizskrūvē un nostādina tumšā vietā vismaz nedēļu.

  • Izlasot šo rakstu, uzzināsi vairāk informācijas par māllēpju pielietojumu tautas medicīnā.


Esi vesels!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!