Kā panākt, lai maltā gaļa mērcē saglabātos īpaši sulīga
Foto: Shutterstock

Tas, ka gaļa, vēl jo vairāk maltā gaļa, gatavošanas laikā izdala krietnu daudzumu ūdens un tādējādi paliek sausāka, sen jau vairs nav pārsteigums. Taču, kā panākt, lai, piemēram, liellopa maltā gaļa mērcē būtu ne vien skaisti apbrūnināta, bet arī sulīga? Kulinārie zinātnieki no "Cook's Illustrated", veicot nelielu eksperimentu, ir atraduši risinājumu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Gatavojot liellopa malto gaļu, kas paredzēta mērcei, karstajiem salātiem vai tako pildījumam, svarīgi, lai tā skaisti apbrūnētu un nebūtu pliekana. Tā kā maltā gaļa izdala krietni vien vairāk šķidruma nekā veseli gaļas gabaliņi, ir nepieciešams palīglīdzeklis, kas šo šķidruma izgarošanu mazinātu. Viens no trikiem, kā to panākt, ir cepamās sodas pievienošana. Kā to dara?

Aptuveni vienu ceturto daļu tējkarotes sodas sajauc ar divām ēdamkarotēm ūdens tā, lai soda šķidrumā būtu pilnībā izšķīdusi. Pēc tam sodas ūdeni pievieno maltajai gaļai turpat katliņā vai pannā, kamēr cepšana tik tikko sākusies, un visu kārtīgi apmaisa. Ko soda izdarīja ar gaļu? Tā palīdz maltajai gaļai daudz labāk apbrūnēt un saglabā to irdenu, kā arī no tās neizdalās tik daudz gaļā esošā ūdens.

Izskaidrojums šim trikam ir pavisam vienkāršs – soda palielina gaļā esošo pH līmeni, līdz ar to gaļā esošie proteīni "pievelk" vairāk ūdens un spēj to noturēt, nepakļaujoties karstuma ietekmei. Tieši tāpēc pavisam neliela šķipsna sodas būs lielisks palīgs, lai pagatavotu maltās gaļas mērces un pildījumus. Bet, lai nomāktu piegaršu, nedrīkst aizmirst par pienācīgu garšvielu pievienošanu – sāli, pipariem, čili un visu citu, ko sirds kāro un kas piemērots gaļai.

Array ( [id] => 46399197 [title] => Puertorikāņu empanjadas – eļļā ceptie mīklas pīrādziņi [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Gardi un pavisam nedaudz pikanti fritētie gaļas pīrādziņi, kurus latīņamerikāņi sauc par empanjadām . Pildīti ar aso halapenjo ( Jalapeno ) piparu tie būs īpaši garda uzkoda tiem, kuri iecienījuši asos ēdienus. Baudi kopā ar krējuma vai jogurta mērci un kādu atvēsinošu dzērienu. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/puertorikanu-empanjadas-ella-ceptie-miklas-piradzini.d?id=46399197 [publish_date] => 2015-08-31 12:36:30 [picture_alt] => Eļļā vārīti maltās gaļas pīrāgi ar čili piparu [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g2.delphi.lv/images/pix/659x295/tRhIkiO4ojs/empanjadas-galas-piragi-ass-ediens-uzkoda-46399259.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/fQlGG4VCenI/empanjadas-galas-piragi-ass-ediens-uzkoda-46399261.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/YU1_sTFTSDU/empanjadas-galas-piragi-ass-ediens-uzkoda-46399261.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/EBGn3nYA1pE/empanjadas-galas-piragi-ass-ediens-uzkoda-46399261.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/_E5X9IWFo0w/empanjadas-galas-piragi-ass-ediens-uzkoda-46399261.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/YolDJ-XIKLI/empanjadas-galas-piragi-ass-ediens-uzkoda-46399255.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Puertorikāņu empanjadas – eļļā ceptie mīklas pīrādziņi 

Array ( [id] => 45854865 [title] => Liellopu gaļas čili [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Ja maltās gaļas mērce jau ir gatava un noglabāta ledusskapī, tad, izmantojot konservētās pupiņas, čili varēsi pagatavot ļoti ātri. Ja mērce noglabāta saldētavā, tad pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit . [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/liellopu-galas-cili.d?id=45854865 [publish_date] => 2015-04-23 16:23:33 [picture_alt] => Liellopu gaļas čili [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g3.delphi.lv/images/pix/659x295/U1b2g5wqJH0/foodreciperecipesdishdishesmealchickenbasichowstepbyfooddrinkstocknot-45875071.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/lpHHcFVjtR4/foodreciperecipesdishdishesmealchickenbasichowstepbyfooddrinkstocknot-45875073.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/gNL9m_dmj40/foodreciperecipesdishdishesmealchickenbasichowstepbyfooddrinkstocknot-45875073.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/hujXQfuEzpc/foodreciperecipesdishdishesmealchickenbasichowstepbyfooddrinkstocknot-45875073.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/_tC7jSkaDUQ/foodreciperecipesdishdishesmealchickenbasichowstepbyfooddrinkstocknot-45875073.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/xpzzQN9v3nA/foodreciperecipesdishdishesmealchickenbasichowstepbyfooddrinkstocknot-45875067.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Liellopu gaļas čili 

Array ( [id] => 44481916 [title] => Nedaudz citādāki kāpostu tīteņi ar pikantu tomātu mērci [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Kurš gan nezina kāpostu tīteņus? Sainīšus, kas veidoti no vārītu kāpostu lapām, kurās ietīts maltās gaļas un rīsu maisījums? Un tas viss - sautēts burkānu, krējuma un tomātu pastas mērcītē... Šai reizei - nedaudz citādāka tīteņu recepte, kurā parasto galviņkāpostu vietā izmantoti koši zaļie Savojas kāposti, bet pildījumam eksotiskākas garšas notis piešķir kumīns, koriandrs un kanēlis, kā arī čili. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/nedaudz-citadaki-kapostu-titeni-ar-pikantu-tomatu-merci.d?id=44481916 [publish_date] => 2014-05-12 15:55:02 [picture_alt] => Kāpostu tīteņi [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g4.delphi.lv/images/pix/659x295/1V3ajmKSes8/kapostu-titeni-pusdienas-ediens-partika-44481936.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/wNHkDymw8Bw/kapostu-titeni-pusdienas-ediens-partika-44481938.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/jAtTLy7fRko/kapostu-titeni-pusdienas-ediens-partika-44481934.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/wQ7J4qDPcdY/kapostu-titeni-pusdienas-ediens-partika-44481934.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/641rN6jUXAU/kapostu-titeni-pusdienas-ediens-partika-44481934.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/F_q9rYwnlBE/kapostu-titeni-pusdienas-ediens-partika-44481932.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Nedaudz citādāki kāpostu tīteņi ar pikantu tomātu mērci 

Array ( [id] => 44222971 [title] => Asie tortilju rullīši ar liellopa gaļu [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Nezinu, kā jums, bet man ļoti garšo tako jebkurā tā formā. Tako salāti, cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar tako mērci... Tas ir tikai laika jautājums, līdz es izdomāšu, kā tako iekļaut arī zupās. Bet šai dienai - tako pildījums tortilju rullīšos. Nav tā, ka man negaršotu kraukšķīgie tako čipsi, tomēr ikreiz, kad tos ēdu, puse čipsu galu galā sabirst man klēpi, tādēļ nolēmu eksperimentēt ar tortiljas plāceņiem. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/asie-tortilju-rullisi-ar-liellopa-galu.d?id=44222971 [publish_date] => 2014-02-17 13:05:44 [picture_alt] => Tortilju rullīši ar tako [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g3.delphi.lv/images/pix/659x295/3ZWQKWfHrNA/tako-tortiljas-meksikanu-ediens-44222981.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/SN3Esh87jo8/tako-tortiljas-meksikanu-ediens-44222983.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/mBrPha46SdM/tako-tortiljas-meksikanu-ediens-44222981.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/dewEYcZiYW8/tako-tortiljas-meksikanu-ediens-44222983.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/A5toomd7Z_k/tako-tortiljas-meksikanu-ediens-44222983.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/Q6ZgF3CkF1c/tako-tortiljas-meksikanu-ediens-44222977.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( [0] => aculiecinieks ) [children] => Array ( ) )
Asie tortilju rullīši ar liellopa gaļu 

Array ( [id] => 47928205 [title] => Gardie doner kebabi ar liellopa gaļas pildījumu [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Kebabus pagatavot mājās nav nemaz tik sarežģīti. Protams, tas prasa nedaudz vairāk laika un pūļu, nekā kebabnīcas apmeklējums, bet, paaicinot talkā ģimeni vai draugus, drīz vien varēsiet mieloties ar gardum gardiem kebabiem, turklāt, izbaudot patīkamo apziņu, ka varat būt pilnīgi droši par to, kas ir kebabu pildījumā. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/gardie-doner-kebabi-ar-liellopa-galas-pildijumu.d?id=47928205 [publish_date] => 2016-09-21 09:25:53 [picture_alt] => Gardie doner kebabi ar liellopa gaļas pildījumu [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g2.delphi.lv/images/pix/659x295/8fLsHkDEFoA/kebabs-salati-atras-uzkodas-ediens-47928263.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/Egso6-4Kkew/kebabs-salati-atras-uzkodas-ediens-47928265.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/D8QhqGsg6lE/kebabs-salati-atras-uzkodas-ediens-47928265.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/_vCUea7l2bs/kebabs-salati-atras-uzkodas-ediens-47928265.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/C036LcRHCks/kebabs-salati-atras-uzkodas-ediens-47928265.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/WU0w8tfEAgA/kebabs-salati-atras-uzkodas-ediens-47928259.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Gardie doner kebabi ar liellopa gaļas pildījumu 

Tags

Virtuves gudrības Čili Dzeramā soda Liellopa maltā gaļa Maltā gaļa Pipari Sāls Tako Karstās mērces
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form