Foto: Shutterstock
Tā kā avokado sezona šobrīd rit pilnā sparā, jāsteidz izmantot gardo augli dažādās receptēs. Lai iegādātie bumbuļi neliktu vilties un zem miziņas nepatīkami nepārsteigtu ciets vai jau pārgatavojies mīkstums, ņem vērā šos padomus, kā jau veikalā noteikt avokado gatavību.

Kurš gan nav saskāries ar situāciju, kad iegādātais avokado auglis ir pārāk ciets ēšanai uzreiz vai arī tas zem miziņas izrādās vietām brūns. Viens no variantiem, kā būt drošam par pirkumu – iegādāties jau nogatavinātus avokado, un šī norāde parasti uzrakstīta pie produkta nosaukuma. Protams, šajā gadījumā auglis būs krietni dārgāks, taču mazāka iesējamība vilties produktā! Vēl var vadīties pēc uzlīmes ar norādi – Ready to eat, arī šis uzraksts liecina, ka auglis ir gana nogatavināts un pašā laikā ēšanai, un to tad arī der ievērot, nevis augli glabāt vēl nedēļu.

Ne mazāk svarīgs faktors ir avokado šķirne. Ja pēc nosaukumiem varētu būt grūti vadīties, tad pēc izskata gan var izvērtēt. Avokado ar gludo, zaļo miziņu visbiežāk ir cietāki, un šie būs gatavi ēšanai vien tad, ja viegli piespiežot, auglis ir mīksts, nevis ciets kā ābols. Mīkstāki avokado ir ar krokaino un tumšāko miziņu. Bez šīm pazīmēm vērts pievērst uzmanību arī citām. Ja gadījies nopirkt cietāku augli, te būs noderīgs padoms, kā to ātrāk mājās nogatavināt.

Pirms izvēlies avokado un liec to iepirkumu grozā, apskati, vai auglim nav redzami brūni plankumi. Ja miziņa izskatīsies veselīga, bez brūniem vai jau melniem pleķiem, arī iekšpusē auglis būs vienmērīgi zaļš un gatavs ēšanai, raksta portāls Thekitchn.com.

Efektīva metode, kā pārbaudīt avokado gatavību – noplēst kāta daļu augļa augšpusē. Ja kātiņa mazā daļa nonāk viegli, auglis ir nogatavojies, bet, ja tas ir stingrs un ar piepūli noņemams, auglis, iespējams, vēl nav gatavs ēšanai.

Iepriekš minētā pazīme par augļa mīkstumu ir efektīva, taču ne vienmēr tie mīkstākie augļi būs labākie. Pārlieku mīksts avokado jau būs pārgatavojies un, iespējams, zem miziņas jau pašķidrā putriņā, un tad tas derēs vien gvakamoles gatavošanai, ne vairs salātiem vai uzkodām, tāpēc tos mīkstākos augļus atstāj vien plauktā.

Kad ar gataviem avokado esi nodrošinājies, lieti noderēs Tasty.lv sarūpētā recepšu kolekcija ar špikerīti, kur izmantot sātīgo augli.

Ja no gatavajiem avokado esi pagatavojis gvakamoli, bet negribas, lai tā sabrūnē, pārlej tam pāri nedaudz ūdens, uzliec trauciņam vāku vai uzklāj pārtikas plēvi, un liec ledusskapī uz nakti. Nākamajā dienā nolej ūdeni, samaisi, un gvakamole garšos atkal kā tikko gatavota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!