Foto: Shutterstock
Lielisks veids, kā ziemai saglabāt vasaras kārdinošās smaržas, ir eļļas un etiķa aromātizēšana. Salātu mērce ar šādu eļļu un etiķi būs īpaši apetelīga un garda. Turklāt to izdarīt ir ļoti viegli. Etiķa aromatizēšanai var izmantot jebkādus smaržīgos garšaugus un garšvielas, ķiplokus, čili pipariņus, augļus un ogas, eļļai augļi un ogas nederēs.

Gatavot var ar diviem paņēmieniem: auksto un silto. Gatavojot ar auksto paņēmienu, garšaugus un garšvielas aplej ar etiķi vai eļļu un noliek tumšā vietā apmēram trīs nedēļas. Gatavojot ar silto paņēmienu, pirms aromātisko vielu apliešanas etiķi vai eļļu sasilda. Ar silto paņēmienu eļļa un etiķis daudz ātrāk uzsūks burvīgos aromātus un garšas buķeti nekā ar auksto paņēmienu. Siltajam paņēmienam pietiks ar divām nedēļām. Turklāt garša būs spēcīgāka un izteiksmīgāka. Īpaši smaržīgi uzlējumi sanāks ar dillēm, ķiplokiem un citrusu miziņām.

Ar salātiem saderas aromatizētas eļļas un etiķi ar ķiplokiem, pētersīļiem, baziliku, timiānu, rozmarīnu, grieķu salāti sader ar piparmētras aromātu, jūras veltēm piestāv kinzas smarža un garša. Aveņu aromāts saderas praktiski ar jebkuru ēdienu, īpaši izceļot putnu gaļu un aknas.

Aromatizēšanai var izmantot arī dažādu garšaugu maisījumu, piemēram, ļoti smaržīgs etiķis, piemērots gaļas marinādēm sanāks, ja samaisīsi smaržīgos piparus ar dillēm un kadiķogām; čili piparu ar dillēm. Salātiem derēs maisījums baziliks ar citronu miziņām; citronu, apelsīnu miziņas ar rozīnēm.

Ļaujies savai fantāzijai, bet iesākumā lieto vienkāršākas garšvielas un garšaugus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!