Foto: Shutterstock

Parasti saulaini dzeltenās vasaras vēstneses gaiļbiksītes (Primula veris) ievācam tējai, bet tām ir daudz plašāks pielietojums. Piemēram, Anglijā un Holandē gaiļpiešus audzē sakņu dārzos kā salātu augu, jo to lapas pēc uzturvērtības daudzkārt pārspēj dārza zaļos salātus. Pavasarī, kad organisms izjūt vitamīnu badu, ir jo īpaši svarīgi dabīgā veidā uzņemt mikroelementus un citas bioloģiski aktīvas vielas. Vien pāris gaiļbikšu lapas nodrošina cilvēka organismam nepieciešamo diennakts C vitamīna devu. Šis augs var tikt izmantots ne tikai salātos, bet arī kā vitamīniem bagāta piedeva pie zupām, mērcēm, kartupeļu biezeņa un citiem ēdieniem.

Augs satur aktīvās bioloģiskās vielas – C (līdz 1100 mg/ 10 g), A (līdz 3 mg% karotīns), E vitamīnus, saponīnus (līdz 2% lapās un līdz 10% saknēs), flavonoīdus, ēteriskās eļļas, organiskās skābes, miecvielas, vietnē "Fitoterapija" skaidro augu pazinējs Artūrs Tereško, norādot, ka gaiļbiksītes lieto hronisku vēdera aizcietējumu gadījumos, tāpat kā urīnu dzenošu līdzekli. Augam ir vāji nomierinošs un iemidzinošs iespaids. Turklāt tautas medicīnā gaiļbiksītes lieto neiralģiju, neirožu, migrēnas reizēs, menstruālā cikla nojukšanas gadījumos, kā arī pie klimaksa sarežģījumiem. Gaiļbiksīšu ziedi un saknes īpaši labi palīdz cilvēkiem, kam ir nosliece uz histēriju, emocionāli nestabiliem, jutīgiem pret laika maiņām, kā arī sirgstošiem ar migrēnu un galvas reiboņiem. Saknei piemīt sviedrējošas, karstumus mazinošas un atkrēpošanu veicinošas īpašības. Šajā rakstā vari plašāk lasīt par gaiļbiksīšu slēpto spēku.

Kā gaiļbiksītes iekļaut ēdienkartē

Foto: Shutterstock

Pārtikā var izmantot gan auga ziedus, gan lapas un saknes – gan svaigā, gan kaltētā veidā. Gaiļbiksītēm ir raksturīgs patīkams, viegli medains aromāts. Ēšanai paredzētas gaiļbiksītes ievācamas vietās, kas nav ceļu, apdzīvotu vietu vai rūpniecības objektu tuvumā. Vienmēr vāc tikai veselas – slimību un kukaiņu neskartas – auga daļas.

Gaiļbiksīšu un biešu salāti:

  • 400 g gaiļpiešu lapas;
  • 520 g vārītas galda bietes;
  • 100 g sīpolloki;
  • 80 g skābs krējums;
  • sāls.

Visas sastāvdaļas sasmalcina, liek bļodā un samaisa. Pirms pasniegšanas gatavos salātus ievieto ledusskapī uz 10 minūtēm.

Gaiļpiešu un pētersīļu salāti ar sīpollokiem:

  • 200 g gaiļpiešu lapas;
  • 200 g pētersīļu zaļumi;
  • 100 g sīpolloki;
  • 75 g augu eļļa;
  • sāls pēc garšas.

Visas sastāvdaļas sasmalcina, liek bļodā un samaisa.

Gaiļbiksīšu omlete:

  • 100 g svaigu lapiņu (sasmalcinātas);
  • 4 olas;
  • 20 g eļļas;
  • 60 g salda krējuma;
  • sāls pēc garšas,

Pannā sakarsētā eļļā lej olas, kas sakultas ar saldo krējumu un sāli, pārkaisa ar gaiļbiksītēm un cep zem vāka, līdz omlete gatava.

Gaiļbiksīšu zupa:

  • 160 g svaigu lapu;
  • 40 g putraimu;
  • 20 g burkānu;
  • 30 g sīpolu;
  • 20 g tauku;
  • garšvielas.

Vispirms uzvāra putraimus, tad pievieno sasmalcinātus burkānus, sīpolus un garšvielas un vāra, līdz gatavs. Īsi pirms vārīšanās beigām pieliek sakapātas gaiļbiksīšu lapas.

Biezpiena smēriņš ar gaiļpiešiem:

  • 4 ĒK biezpiens vai krēmsiers;
  • 100 g kausētais siers;
  • 10 g svaigas gaiļpiešu lapas;
  • dilles, sāls.

Biezpienu ar kausēto sieru samaisa, iemaisa sasmalcinātas gaiļpiešu lapas un dilles. Ziež uz maizītēm vai pilda lavašā.

Svaigo lapu vietā var izmantot kaltētu lapu vai ziedu pulveri. Kaltētus gaiļbiksīšu ziedus un lapas, kas saberzti pulverī, izmanto zaļā sviesta vai biezpiena pagatavošanai, kā arī pievieno zupām, sautējumiem un citiem ēdieniem, lai uzlabotu uzturvērtību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!