Foto: Shutterstock
Vāri gardu zupiņu pusdienās, sablendē, bet – tumīgas biezzupas vietā sanākusi… šķidrzupa. Varbūt ūdens vai buljons bija par daudz, varbūt proporcijas receptē bija nepareizas – kas to lai zina. Tā noteikti gadās arī labākajiem pavāriem, tikai neviens to neuzzina, jo – jebkuru pārāk šķidru zupu var sabiezināt un satumēt. Gadās, ka beigās tā garšo vēl labāk, nekā domāts.

Ir vairākas metodes, kā zupu padarīt biezāku un tumīgāku – gan biezzupu, gan jebkuru citu zupu (ja vien plānā nav dzidra buljonzupa).

Vienkāršs paņēmiens, kādu izmanto arī restorānu pavāri, ir pievienot zupai samīcītu vai sarīvētu vārītu kartupeli. Kartupeļu daudzums atkarīgs no zupas katla tilpuma. Dzirdēts arī, ka dažas namamātes kartupeļa vietā (vārīts kartupelis ne vienmēr ir pie rokas – neviens taču negatavojas tam, ka zupa nesanāks!) pārāk šķidrai zupai pievieno arī sauso kartupeļu biezputras pulveri, un rezultāts tas pats. Te gan jāuzmanās, viena ēdamkarote pulvera varētu būt pietiekami.

Otra populārākā ir saldā krējuma metode, kas der pārāk šķidru biezzupu, krēmzupu un arī mērču sabiezināšanai. Zupai jāpielej saldais krējums un tā mazliet jāpavāra. Jo ilgāk vāra saldo krējumu, jo biezāks tas kļūst – līdz ar to zupa. Pirms zupas pasniegšanas noteikti jāpagaršo, vai nevajag piebērt mazliet sāli, jo saldais krējums zupu gan biezina, gan padara garšā maigāku. Līdz ar to vērts atcerēties, ka saldais krējums ir labs risinājums arī pārsālītas zupas gadījumā.

Pārāk šķidrai zupai var pievienot arī kausēto sieru un mazliet pavārīt – rezultāts būs līdzīgs saldā krējuma efektam.

Ir saimnieces, kas zupas ietumē arī kartupeļu cieti vai miltiem, abus jāsajauc ar aukstu ūdeni. Uzmanīgi ar daudzumiem! Pēc šādas biezināšanas zupa vēlreiz jāuzvāra.

Vēl kāds knifiņš, ko var izmantot, lai ietumētu pārāk šķidru zupu – pašās vārīšanās beigās piebērt tai nedaudz rīvmaizes vai ātri gatavojamās auzu pārslas. Šis ieteikums gan nederēs krēmzupu biezināšanai, jo rīvmaize vai auzu pārslas, nemanāmas citās zupās, tomēr var būt jūtamas krēmzupas zīdainajā struktūrā.

Visbeidzot, ja mājās nav nekā no minētā, bet ir olas, var zupu biezināt ar olas dzeltenumu. Dzeltenumu mazliet samaisa un tad lēni ielej zupā, to maisot. Vārdu sakot, pārāk šķidru zupu vienmēr var uzlabot!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!