Foto: Shutterstock
Ķiršu ievārījumi godam ieņem luksusa plauktu pagrabā un pieliekamajā. Tāds "limited edition" (ierobežota daudzuma izlaidums), jo, atšķirībā no citām saldajām burciņām, prasa lielāku pagatavošanas laiku. Gatavojot ķiršus, jāierēķina atkaulošanas laiks. Vēl viena lieta, kas ķiršu našķus padara ekskluzīvus, ir strazdi, kuri parasti nokopj ķiršu koku pa tīro. Atliek ķiršus pirkt vai samierināties ar pāris burciņām, kas noceltas strazdiem no knābja.

Ķirši ir kā čipsi, sāļie riekstiņi un saulespuķu sēklas. Kas tiem kopīgs? Paceļ roku tas, kurš spēj apstāties, kamēr ķiršu bļoda nav tukša un šķīvītis blakus bļodiņai pilns ar ķiršu kauliņiem?! Prāts saka, ka jābeidz mieloties, bet vēders saka: dod vēl! Es vēl varu! Kurš gudrāks? Prāts, protams! Un gudrākais piekāpjas!

Foto: Shutterstock

Taču patīkamo var un vajag apvienot ar lietderīgo – skatoties seriālus vai tērgājot ar draugiem un ģimeni, atkaulojam ķiršus. Tieši gaļīgās ķiršogas atbrīvošana no kauliņa ir sarkanais karogs daudziem kārumniekiem, kuriem ķiršu zapte garšo, arī vārīt ievārījumus šķiet tīkami, bet nu tie kauliņi... Ķiršu pārstrādātāji savējos atpazīst tāpat kā melleņu lasītāji. Vieniem rokas ceriņkrāsā, otriem maigi bordo. Labā ziņa ķiršu kārumniekiem – kompotu, sulu, sīrupu un stiprināto gardumu pagatavošanai derēs arī ogas ar kaulu!

Ledus ķirsis

Foto: Shutterstock


Vasara ir pārāk īsa, lai siltos vakarus pavadītu, atkaulojot ķiršus. Ievārījumus var gatavot arī skarbā novembra pēcpusdienā, tādēļ – ķiršus maisiņā iekšā un pa taisno saldētavā! Ja kādam ķirsim palicis kātiņš klāt, – ļoti labi! Kauliņi un kātiņi palīdzēs ķirsim saglabāt formu un gaļīgumu. Ja tiek saldēti atkauloti ķirši, tad sanāk diezgan liela ķiršu zupa. Ķirši ir ļoti sulīgi, lai tos perfekti sasaldētu bez kauliņiem, nāksies talkā ņemt cukuru, vairāku stundu nostādināšanu ledusskapī. Skaistāko ogu izlases veidošanai atkaulotus ķiršus labi uzglabāt cukura sīrupā. Taču atkaulotu ķiršu sagatavošana saldētavai aizņem tikpat lielu laiku kā zaptes vārīšana. Ja doma ir ietaupīt laiku, tad droši metam saldētavā ķiršus ar visiem kauliņiem!

Burciņa svētlaimes

Foto: Shutterstock


Brīdī, kad ķirši atkauloti, apbērti ar cukuru, atdevuši superaromātisko un saldu sīrupu, laiks likt katlā un vārīt. Klasiku, ar šokolādi, ar ruma piešprici, ar citām ogām. Variantu ir bezgala daudz un pareizi ir tā, kā garšo vislabāk! Ja tiks pievienots ievārījuma cukurs, tad ķirši iegūs želejveida konsistenci un eleganti turēsies uz grauzdiņa vai mīkstā siera. Ar parasto cukuru vārītā zapte būs šķidrāka, bet ar "kā pie omes" garšu.

Sausais ķirsis

Foto: Shutterstock

Žāvēti ķirši ir lielisks našķis, tos grēcīgi var izmērcēt šokolādē, iecept kūkās vai pudiņos. Tiesa, jārēķinās ar palielāku elektrības rēķinu, ja žāvē cepeškrāsnī. Ja nolemts sažāvēt tā pavairāk, tad vērts no kāda aizņemties augļu žāvētāju.

Lai ātrāk izžāvētos, ogas pirms likšanas 50-60 grādus uzkarsētā cepeškrāsnī vēlams izmērcēt 1% sodas šķīdumā, tas paātrina žūšanu. Brīdī, kad ogas apžuvušas, temperatūru palielina līdz 80 grādiem un žāvē, līdz ķirši pārvēršas ķiršu "rozīnēs". Vislabāk žāvētus ķiršus uzglabāt slēgtās burkās vēsā vietā. Ja ir vēlme un rocība, tad ķiršus var pārliet ar konjaku vai viskiju.

Reibinošais viltnieks

Foto: Shutterstock


Ķirši un stiprināts alkohols ir gluži tikpat saderīgs pāris kā ķirši un šokolāde. Ko tur liegties – prot viņi kopā svētkus svinēt! Cukurs, ķiršogas, devīns apvienojumā ar laiku, rada reibinošu svētku dzērienu. Mazā špicglāzīte ķiršu liķiera vai uzlējuma ir teicams aperitīvs. Šādi pārstrādājot ķiršus, var nebēdāt par to, ko Ziemassvētkos dāvināt kādam, kuram jau viss ir, jo iesprostota reibinoša vasara pudelē ir kaut kas tāds, kā nevienam un nekad nav par daudz!

Apejot atkaulošanu

Foto: Shutterstock


Lūk, ķiršu pārstrādes veids, kur atkaulošanu var atlikt uz rudeni un ziemu un, ja ir luste un sienas atļauj, uzrīkot tālspļaušanas sacīkstes. Protams, kompotu var un vajag gatavot bez kauliņiem, bet, atkal jau vecais stāsts – žēl izniekot vasaras laiku.

Galvenie pamatnoteikumi izcilam kompotam ir sterilitāte it visā, sākot no burkām, beidzot ar gatavotāja rokām.

Gardo padzērienu bāze

Foto: Shutterstock


Vēl viena ķiršu pārstrādes metode, kur droši var atstāt kauliņus, ir sulas tvaicēšana. Ideāli, ja ir sulas tvaicējamais katls. Tā ir ierīce, ko, lai arī izmanto vienreiz gadā augļu un ogu sezonā, vēlams būtu turēt pieliekamajā, pagrabā, garāžā vai zem gultas, jo ar to viss notiek bezgala ērti un ātri. Sula pati ietek pudelēs. Vēlāk tikai atliek tās likt saldētavā, pagatavot sīrupu vai papildus nopasterizēt. Kad tas paveikts, rezultātu var baudīt jau vasarā, pagatavojot bezgala gardu limonādi vai uzputeni.

Medus konkurents

Foto: Shutterstock


Nekādā ziņā nedrīkst aizmirst saldos un zeltainos ķiršus. To pagatavošanai gan vajadzēs vairāk cukura, bet rezultāts būs tāds, ka šķitīs – ēd medu ogu konsistencē un formā.

Gaļas sabiedrotais

Foto: Shutterstock

Gaļīgais ķirsis nav tikai saldais zēns, ja nepieciešams, tad tas var kļūt arī gana kreptīgs un pikants. Atliek tikai pievienot garšvielas, garšaugus un pagatavot čatniju. Tāds ķirsi būs pats labumiņš kā pie ceptas gaļas šķēles, tā kotletēm.

Foto: Shutterstock

Matadatas un citas atkaulošanas ierīces kaujas gatavībā? Te vairākas pārbaudītas ķiršu ieziemošanas receptes! Lai gardi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!