Foto: Shutterstock
Ne velti “apēd varavīksni” ir viens no ieteikumiem, ko mīl atgādināt uztura speciālisti veselīgākām ikdienas maltītēm – dārzeņi šo nosacījumu itin viegli palīdz īstenot. Ja gadījies, ka ķirbju sezona nav tā ienesīgākā ar oranžajām ogām, kā tas ir šajā sezonā, jāķeras klāt citiem dārzeņiem (un arī pākšaugiem). Burkāni, pastinaki, brokoļi, bietes, tomāti un pat sarkanais kāposts var tikt pārvērsti sildošās un samtainās krēmzupās, kas kā radītas pusdienu un vakariņu kulinārajiem priekiem!

Kā krēmzupas pagatavot patiesi ātri? Ņem talkā saldētos dārzeņus, konservētus pākšaugus, karstu ūdeni un buljona kubiņu. Tā ietaupīsi laiku, ko parasti velti dārzeņu mizošanai un griešanai, cepšanai un vārīšanai. Zibenīgi pagatavojamas ir, piemēram, tomātu zupas no konservētiem tomātiem vai balto pupiņu krēmzupa, kuru pagatavot no konservētām pupiņām, ja palīgā nāk jaudīgs un uzticams blenderis.

Nesteidzīgas gatavošanas baudītāji un tie, kuri mīl, ka garšu nianses paveras pa zupas karotei vien, patiks nedaudz laikietilpīgākas receptes. Izcili aromātiskas dārzeņu krēmzupas sanāk tad, ja dārzeņus nevis sutina katliņā, bet gan izcep cepeškrāsnī. Zupai būs pavisam cits, dziļākas garšas smeķis.

Īpaši krēmīgam rezultātam, nevairies zupai pievienot saldo krējumu vai kausēto sieru. Ja atsakies no piena produktiem, laba alternatīva ir veikalos nopērkamie auzu krēmi, kas atgādina saldo krējumu, vai nu jau par virtuves klasiku atzītais kokosriekstu piens. Un lēcas – izvārītas un sablendētas, arī tās zupai piešķirs krēmīgāku konsistenci, bet uzturvērtības ziņā zupa iegūs ogļhidrātus un olbaltumvielas.


Bet, ja "plika" krēmzupa liekas tā kā par maz, neaizmirsti par piedevām un garnējumu! Visvienkāršāk ir papildināt krēmzupu ar mazliet sarīvēta cietā siera, sadrupināta fetas siera vai labi kūstoša cita siera. Vienmēr noderēs kāda sauja maizes grauzdiņu, kas piedos zupai kraukšķi. Un nedrīkst aizmirst par tiem pašiem dārzeņiem un pākšaugiem – cepeškrāsnī pagatavoti dārzeņu čipsi vai uz pannas apgrauzdēti turku zirņi būs izcils veids, kā zupu padarīt ne tikai interesantāku, bet arī acīm tīkamāku.


Ja jau pieminējām varavīksni, tad par tās atrašanu krēmzupās jāpārliecinās pašiem – krēmkrāsu iegūsi no pastinakiem, baltajām pupiņām, ziedkāposta, kartupeļiem, puraviem un sīpoliem, tomātu un paprikas garšu izbaudīsi sarkanās zupās, saldie kartupeļi un burkāni spīdēs oranži bļodiņā, izteikti rozā zupa sanāks no ceptām vai vārītām bietēm, zaļās krēmzupas ir tās, kur atrast brokoļus, cukīni un kabačus, zaļos zirnīšus un, piemēram, spinātus. Un neticēsiet, arī zila zupa ir iespējama, ja ir īstā "Tasty" recepte – tad virtuvē var sajusties kā Bridžita Džounsa, tikai rezultāts būs gardi apēdams. Lai gardi krēmzupu piedzīvojumi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!