Recepte no grāmatas: Ceptu gurķu salāti, ko baudīt ar aukstu džinu
Foto: DELFI
0 0
4 porcijas 
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
3 gab.
3 gab. lieli gurķi
lieli gurķi
20 g
20 g sāls
sāls
50 ml
50 ml olīveļļa
olīveļļa
100 g
100 g kvinoja
kvinoja
70 g
70 g zaļie kvieši (frīkess), bulgurs vai putraimi
zaļie kvieši (frīkess), bulgurs vai putraimi
1/4 gab.
1/4 gab. sarkanais sīpols
sarkanais sīpols
3 ĒK
3 ĒK mandeles
mandeles
3 ĒK
3 ĒK gaišās rozīnes
gaišās rozīnes
3 ĒK
3 ĒK saulespuķu sēklas
saulespuķu sēklas
1/2 glāze
1/2 glāze avotkrese
avotkrese
1 ĒK
1 ĒK sakapāta kinza (vai pētersīlis)
sakapāta kinza (vai pētersīlis)
1 ĒK
1 ĒK sakapāta piparmētra
sakapāta piparmētra
75 ml
75 ml olīveļlā
olīveļlā
200 g
200 g grieķu jogurts
grieķu jogurts
1 gab.
1 gab. citrons sulai
citrons sulai
pēc garšas
pēc garšas sāls
sāls
pēc garšas
pēc garšas pipari
pipari
  • Ātri pagatavojami ēdieni
  • Ēdieni veģetāriešiem
  • Dārzeņu salāti
  • Dažādi salāti
  • Ikdienas maltītei
  • Romantiskas vakariņas
  • Pasaules Virtuve
  • Britu šefpavārs Mets Vilkinsons iesaka nebaidīties izcept gurķus un pagatavot salātus. Vēl viņš iesaka tos baudīt kopā ar labu džinu ar toniku. Vai tad var atteikt šefpavāram? Nē, taču! Jāiet cept gurķi!

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Tātad, izaicinājums "gatavot pēc grāmatas" ir mests, tad atliek izvēlēties ar ko sākt. Pārskatot savu grāmatplauktu, izvēlos, manuprāt, skaistāko grāmatu, visbiezākos vākos. "Jāņa Rozes apgāda" 2012. gadā izdoto Meta Vilkinsona grāmatu "Brīnišķīgās dārza veltes. Receptes gadalaiku svinēšanai".

    Brīnišķīgs tur ir viss – skaistas ilustrācijas, apetelīgas fotogrāfijas, vērtīga informācija par dārza iemītniekiem, kopā 24 dārzeņiem, sākot no sparģeļiem, beidzot ar bietēm. Atsevišķa sadaļa veltīta arī nezālēm nātrēm – tās šajā grāmatā tiek cildinātas un slavētas.

    Autors ir britu šefpavārs, kurš "izkodis" dārzeņus stīgu pa stīgai, no mizas līdz serdei. Pirmā recepte, ko izmēģināju, kad nopirku grāmatu, bija redīsi ar sviestu un garšaugu sāli. Tieši tik vienkārši! Tieši tāpēc arī pamēģināju, jo vienkārši, lai arī dīvaina kombinācija. Taču Mets to bija aprakstījis tik garšīgi – pieminējis, ka par šo recepti šķēpus lauž briti un franči un ka redīss neitralizē visas sviesta kalorijas!

    Baudīt viņš ieteica ar sidru un labu grāmatu! Nu , kā, lai atsaka šādam piedāvājumam!

    Recepte no grāmatas: Ceptu gurķu salāti, ko baudīt ar aukstu džinu
    Foto: DELFI

    Vispār Mets ir viltnieks, viņš labi prot "nopārdot" savu recepti un sapārot ēdienu ar kādu dzērienu tā, ka gribas pagaršot.

    Atzīšos, ka šo – cepto gurķu – recepti izvēlējos divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, receptes pieteikums skanēja šādi: "Šie ir īsti vasaras salāti, lieliski piemēroti karstai pievakarei, kad baudāt vēsu džinu ar toniku." Vēsu džinu ar toniku! Viss! Lai dabūtu vēsu džinu ar toniku, ķēros klāt salātiem! Otrs iemesls bija jau augšminētais redīss ar sviestu.

    Mets jau vienreiz bija pierādījis, ka zina kombinācijas, kādēļ lai es viņam neticētu par ceptiem gurķiem?

    Uzreiz teikšu, ka Meta receptē ieviesu dažus uzlabojumus. Receptē minēti zaļie kvieši jeb frīkess (freekeh), kas ir cieto kviešu graudu produkts. Tie tiek novākti vēl zaļi un nenobrieduši, tad apgrauzdēti, atbrīvoti no pelavām un sabērti maisos. Vizuāli atgādina bulguru un ir ar unikālu garšu – nedaudz riekstainums, nedaudz dūmu nots. Diemžēl zaļos kviešus nevar dabūt katrā veikalā, tādēļ metu mieru meklēšanai. Nolēmu tos aizstāt ar bulguru! Ak, vai – man pieliekamais ziņo, ka bulgurs ir beidzies, bet plaši pieejami putraimi! Kāpēc gan nepiešķirt latvisku noti britu salātiem! Vārīs putraimus! Starp citu, griķi arī labi iederētos šajā salātu mikslī!

    Brīdinu, ka grāmatā mērvienības minētas tasēs! Un šeit nederēs jebkura kafijas tase, kas mājās. Tase ir 240 ml jeb, ja gribam būt precīzi 236,588 ml.

    Šajā receptē šefpavārs dod daudzumu tasēs jau izvārītiem graudaugiem. Es receptē esmu iekļāvusi svaru pirms vārīšanas. Saprotams, ka, ja garšo kvinoja, tad to droši drīkst pievienot arī vairāk.

    Pārstāvu kinzas komandu, tāpēc pat neapsveru salātiem pievienot oriģinālajā receptē paredzētos pētersīļus. Piedod, pētersīli!

    Recepte no grāmatas: Ceptu gurķu salāti, ko baudīt ar aukstu džinu
    Foto: DELFI

    Kādi secinājumi? Noteikti šos salātus gatavošu vēl! Tiesa, es nelikšu klāt eļļu, jo jau gurķi ir cepti eļļā un man šķiet pietiekami. Arī jogurta, manuprāt, ir par daudz. Recepte paredzēta četrām personām, bet ja salāti paredzēti kā pamatēdiens, tad pietiks diviem. Mets nav norādījis gurķu svaru, tikai minējis, ka tie ir lieli gurķi. Es izvēlējos Latvijas lauku gurķus – resnākos, kas bija pieejami. Es teiktu, ka droši var likt piecus, nevis trīs.


    Kvinoju un kviešus vai putraimus izvāra un atdzesē.

    Mandeles sakapā, sarkano sīpolu sagriež plānās šķēlītēs, pētersīļus vai kinzu un piparmētru smalki sakapā.

    Gurķus nomizo, pārgriež gareniski četrās daļās, sagriež 3 cm gabaliņos un pārkaisa ar sāli. Atstāj pāris minūtes atsuloties, tad noskalo un nosusina papīra dvielī.

    Pannā uzkarsē olīveļļu, tad ber virsū nosusinātos gurķus un cep, līdz tie kļūst zeltaini brūni.

    Recepte no grāmatas: Ceptu gurķu salāti, ko baudīt ar aukstu džinu
    Foto: DELFI

    Izceptos gurķus ber bļodā, kur tiks sajaukti salāti, pievieno avotkreses, rozīnes, saulespuķu sēklas, sagrieztos sīpolus, sakapātās mandeles un garšaugus – kinzu un piparmētras (daļu atstāj, ko bērt virsū jogurtam), kā arī izvārīto kvinoju un kviešus. Pielej izspiesto citrona sulu, pievieno eļļu, sāli un piparus. Visu izmaisa.

    Salātus sadala pa porcijām un katrai porcijai uzliek virsū jogurta cepurīti, ko apber ar sakapātiem garšaugiem.

    Pasniedz kopā ar glāzi džina un tonika.

    Pirms sāc cept gurķus, pārbaudi, vai saldētavā ir ledus gabaliņi, bet ledusskapī toniks un džins. Jo kombinācija ar šiem salātiem ir tieši tikpat laba, kā šefs Vilkinsons sola!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

    Tags

    Recepte no grāmatas Vilīte gatavo Pavārgrāmatas
    0
    Ātri pagatavojami ēdieni
    0
    Ēdieni veģetāriešiem
    43596499
    Dārzeņu salāti
    43596499
    Dažādi salāti
    0
    Grieķu jogurts
    0
    Kvinoja
    0
    Mandeles
    0
    Olīveļļa
    0
    Pipari
    0
    Sāls
    0
    Sarkanie sīpoli
    0
    Saulespuķu sēklas
    0
    Ikdienas maltītei
    0
    Romantiskas vakariņas
    0
    Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
    0
    viegli
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form