Foto: DELFI
"Recepte jāsāk ar brīdinājumu – tīteņi izdosies tik garšīgi, ka knapi paspēsi nofotografēt lielo katlu, jo pusdienotāju roķeles jau stiepsies pēc pēdējā kumosiņa, jo tieši tā parasti notiek, kad mana Latgales ome brīvdienās ciemos sabraukušajiem bērniem un mazbērniem ceļ galdā savus slavenos tītņus. Šoreiz es viņai asistēju virtuvē, noskatoties dažu labu knifiņu. Ja piešauj roku, tad šis darbiņš ir paveicams salīdzinoši ātri un nesāpīgi. Galvenais – izvēlēties kvalitatīvu gaļu pildījumam un sarūpēt lielu katlu kāpostgalvas vārīšanai, " kāpostu tīteņu recepti piesaka Andra.
7Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

kāposts maltā gaļa rīsi tomātu pasta burkāni sīpoli pastinaks

Sagatavošana

1
Izvēlies gruntīgu kāposta galvu, izgriez tai kacenu un liec lielā katlā uz mazas uguns vārīties. Pieber kārtīgu šķipsnu sāls. Ar karoti ik pa laikam kāpostu apgroza un paplēš lapas. Tām vajadzētu atdalīties pašām, bet var piepalīdzēt, pabikstot kacena vietu.
Foto: DELFI
2

Lapas nedrīkst izvārīt līdz galam, nepieciešams tās tikai nedaudz pavārīt, lai tās zaudē spilgto krāsu un kļūst lokanas un tīšanas procesā nesalūztu. Kad izņem lapas no katla, ar asu nazi nogriež atlikušo cieto kacena daļu.
3
Pagatavo pildījumu – maltajai gaļai pievieno smalki sakapātu sīpolu un ķiploku, pievieno iepriekš novārītus rīsus (tiem viducītī jābūt pacietiem), sāli, piparus un citas garšvielas, kārtīgi ar rokām samīca viendabīgā masā. Kāposta lapas viducī liek gaļas pikucīti un saloka maliņas kā aploksni, liek bļodā ar locījuma vietu uz leju, lai tīteņi neizjūk.
Foto: DELFI
4
Pannā sakarsē eļļu, apcep tīteņus no abām pusēm, nekas, ja tie vietām paliek pavisam tumši. Pat nedaudz piedeguši tīteņi garšos lieliski. Kārto tos katlā.
Foto: DELFI
5
Pannā apcep sagrieztus burkānus, pastinaka sakni un sīpolus. Liek virsū tīteņiem. Pannā ielej ūdeni un uzvāra, ūdeni lej klāt tīteņiem.
Foto: DELFI
6
Pievieno vēl ūdeni, kurā vārīts kāposts, pāris karotes tomātu mērces, lauru lapas, melnos piparus un sautē 40 minūtes. Nogriež uguni un ļauj garšām piecas minūtes savilkties.

Pasniedz karstus ar kārtīgu karoti skābā krējuma un sagrieztām pētersīļu lapiņām. Protams, jo treknāks krējums jo garšīgāk!

Ja palikusi pāri maltā gaļa, to var sasaldēt un vēlāk izmantot, lai pagatavotu kādu sacepumu. Un vārītās kāpostu lapas var iegriezt zupas toverī.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!