Lūk, desmit programmēšanas valodas, kas, zinot vismaz vienu no tām, ļaus atrast ļoti labi apmaksātu darbu - ja ne Latvijā, tad ārzemēs noteikti.

1. Java


90. gados "Sun Microsystems" izstrādātā valoda joprojām "de facto" tiek uzskatīta par standartu daudzās jomās -, sākot no "lielajiem" datoriem korporācijās līdz pat "Android" mobilajām aplikācijām. "Java" stiprā puse - spēja darboties uz dažādu platformu operētājsistēmām. Šīs programmēšanas valodas "nāvi" paredz jau vairāk nekā desmit gadus pēc kārtas, bet tā bija un ir ļoti vajadzīga, turklāt tuvākajā nākotnē tāda arī paliks.

Kur apgūt?

Udemy, Lynda.com, Oracle.com, LearnJavaOnline.org

2. С

"C" ir plaši pielietojama un vecākā no šobrīd pieprasītajām programmēšanas valodām, kas radīta 70. gados. Šodien ar tās palīdzību raksta operētājsistēmas un kodus dažādām sistēmām. Patiesi profesionāļi ar "C" zināšanām ir zelta vērti, bet kļūt par vienu no tādiem nemaz nav tik viegli.

Kur apgūt?

Learn-C, Introduction To Programming, Lynda.com, CProgramming.com, Learn C The Hard Way

3. C++

"C++" - mazāk jaudīga, bet ievērojami vienkāršāka. Ar šīs valodas palīdzību raksta visu pēc kārtas -, sākot no pārlūkprogrammām līdz pat datorspēlēm. "C++" zināšanas noderēs tiem, kuri grib atrast sevi tradicionālu programmu izstrādē. Latvijā, salīdzinot ar daudzām citām valstīm, nav īpaši pieprasīta.

Kur apgūt?
Udemy, Lynda.com, CPlusPlus.com, LearnCpp.com, CProgramming.com

4. C#

"C-Sharp", ko izstrādājusi un ikdienā izmanto kompānija "Microsoft" platformai ".NET". Ar šīs valodas palīdzību visbiežāk arī tiek veidotas "Windows" operētājsistēmas. Iespējams, ne labākā izvēle primārajai programmēšanas valodai.

Kur apgūt?

Udemy, Lynda.com, Microsoft Virtual Academy, TutorialsPoint.com

5. Objective-C

Šī, lūk, ir tā programmēšanas valoda, kas raksta programmatūru visu iemīļotajiem "iPhone" un "iPad", kā arī "Mac OS X". Konkrētāk sakot - rakstīja, jo "Apple" laiduši klajā jaunu valodu ar nosaukumu "Swift" un cenšas to padarīt par "de facto" standartu. Protams, "Swift" ir vienkāršāka un saprotamāka jauniņajiem, bet, ja jūs vēlties pelnīt maizei ar ikriem, strādājot "Apple iOS", tad nepieciešams iepazīties arī ar "Objective-C" (viss līdzšinējais kods uzrakstīts ar to). Tādēļ labāk sākt ar "Objective-C", bet uz "Swift" varēsiet pāriet pēc tam.

Kur apgūt?

Udemy, Lynda.com, Mac Developer Library, Cocoa Dev Central, Mobile Tuts+

6. PHP

Šo skriptu valodu daudzi par programmēšanu nemaz neuzskata, bet tas netraucē tai kļūt par pamatu vairākiem simtiem miljonu mājaslapu. Iespējams, ne tā labākā izvēle karjeras sākšanai, bet, ja vēlaties "iegrimt" "web" izstrādē, tad saprast, par ko ir stāsts, nevienam nenāks par skādi.

Kur apgūt?

Udemy, Codecademy, Lynda.com, Treehouse, Zend Developer Zone, PHP.net

7. Python

Vēl viena skriptu valoda, kas karjeras izaugsmē varētu būt krietni perspektīvākā nekā "PHP". Turklāt ļoti vienkārša. Liels pluss tajā, ka tās satvaru (framework) "Django" izmanto visi, kam nav slinkums - sākot no NASA un "Google" līdz pat "Instagram" un "Pinterest".

Kur apgūt?

Udemy, Codecademy, Lynda.com, LearnPython.org, Python.org

8. Ruby

Šī objektu orientētā valoda, kas radīta "web" lapām un mobilajām aplikācijām, bieži tiek rekomendēta jauniņajiem, līdzīgi kā ar "Python". Grūti teikt, kurai dot priekšroku, jo satvars "Ruby on Rails" tiek izmantots "web" industrijā tikpat plaši kā "Django".

Kur apgūt?

Codecademy, Code School, TryRuby.org, RubyMonk

9. JavaScript

Speciālisti, kas praktizē šo skriptu valodu, bez maizes ar ikriem nepaliks, jo ik reizi, kad nepieciešamas interaktīvas vai animētas mājaslapas (vai to funkcijas), meklēs viņu palīdzību. Un ne tikai - uz JS var rakstīt paplašinājumus visiem pārlūkiem, kā arī pilnvērtīgām programmām.

Kur apgūt?

Codecademy, Lynda.com, Code School, Treehouse, Learn-JS.org

10. SQL

"Structured Query Language" - specifiska valoda, kas tiek izmantota darbā ar datu bāzēm. Jauniņajiem tā īsti nederēs, bet, ja jums paveicies ar matemātiski attīstītu prātu, apgūstiet "C" un nenožēlosiet! Savukārt, ja jūs dievināt datu bāzes un lielas korporācijas, tieši SQL ir tas, kas jums vajadzīgs.

Kur apgūt?

Lynda.com, SQLCourse.com, TutorialsPoint.com, SQLZoo.net