To, ka "Windows XP" popularitāte joprojām ir augsta, mēs neizdomājām, bet gan noskatījām "Netmarketshare" marta atskaitē. Kā liecina apkopotie dati, par līderi datoru operētājsistēmās joprojām paliek "Windows 7" (51,89%), otrajā vietā - "Windows 10" (14,15%), trešajā vietā "Windows XP" ar 10,9% lietotāju, ceturtajā - "Windows 8"(9,56%), bet piektajā "Apple OS X 10.11 El Capitan" (4.05%).

Tātad katrs desmitais lietotājs joprojām izmanto "Windows XP" OS un pat "iziet" ar to internetā. Ņemot vērā to, ka "Windows XP" OS jau divus gadus nav saņēmusi atjauninājumus - tas ir bīstami un agri vai vēlu dators "saķers" kādu vīrusu. Lūk, septiņas pareizākās idejas par to, ko darīt ar datoru, kas joprojām tiek izmantots ar "Windows XP".

1. Nomainiet to

Mēs visu saprotam, bet pats vienkāršākais jaunais dators maksās mazāk nekā lielākā daļa viedtālruņu. Ja jauns - "nav variants", tad vienmēr var atrast lietotu par pāris desmitiem eiro. Turklāt tāds visdrīzāk "pavilks" "Windows 7", kas noteikti iepriecinās aci krietni vairāk par "Windows 8".

2. Sāciet izmantot "Windows 7"

Ja datorā ir procesors ar 1 GHz takts frekvenci, 1 GB operatīvo atmiņu, 20 GB brīvās vietas un video, kas atbalsta "DirectX 9", tas nozīmē, ka tas "pavilks" "Windows 7".

Savukārt tas, kas attiecas uz "Windows 8" un "Windows 10", tad jāteic, ka pirmā no minētajām OS lietotāju vidū izrādījās ne tik iecienīta un cieta skarbu ekspertu kritiku; otrā vienkārši pieprasa ievērojami jaudīgāku datoru.

3. Sāciet izmantot "Linux"

Ja dators ir "seniora gados" vai jūs neapmierina "Windows 7" tūļāšanās - kā izeja šai situācijai varētu būt "Linux". Mūsdienu "Linux" versijas, jo īpaši "Ubuntu", ir ļoti draudzīgas pret jauniņajiem un atbalsta ļoti plašu konfigurāciju datoru spektru. Turklāt šī OS ir drošāka par "Windows XP" - kaut vai tikai tāpēc, ka to pastāvīgi atjaunina.

4. Uzbūvējiet mediju-serveri vai failu glabātuvi

Skaidrs, ka izmantot "Windows XP" ir bīstami, ja to pielieto "izejai" internetā. Bet, ja operētājsistēma pildīs vienkāršas failu glabātuves vai rakstāmmašīnas funkciju, to var droši turpināt lietot.

5. Pārvērtiet par privāto novērošanas staciju

Veco datoru var izmantot arī specializētām vajadzībām. Piemēram, uzbūvēt uz tā bāzes ar "Ubuntu Server", "Zoneminder CCTV" un pāris bezvadu kamerām privāto video novērošanas staciju. Uzdevums, protams, nav "parastajam" lietotājam, bet tehnoloģiju "gīki" tiks galā.

6. Uzbūvējiet personīgo "web-serveri"

Vēl viens piemērs vecā datora izmantošanā - personīgā interneta servera izveide. Skaidrs, ka "Windows XP" te ir lieks, tāpēc nomainiet to pret, piemēram, "Turnkey Linux", kas ir viena no piemērotākajām bezmaksas operētājsistēmām šim nolūkam, un tad jau rocieties tālāk, izmantojot šo "Linux" versiju.

7. Uzbūvējiet spēļu serveri

Spēles kā, piemēram, "Counter-Strike" un "Unreal Tournament" nepieprasa īpaši jaudīgu datoru (lai arī ātrs procesors palīdzētu). Tāpēc veco datoru ar "Windows XP" var veiksmīgi pielāgot geimeru vajadzībām.