Viedtālruņu pārstrāde ir svarīga "Apple" biznesa sastāvdaļa, ņemot vērā to, ka kompānija arvien cītīgāk rūpējas par to, lai pēc iespējas mazāk šādu rīku nokļūtu izgāztuvēs un piesārņotu augsni.

Viens no lielākajiem "Apple" partneriem "iPhone", "iPod" un "iMac" utilizācijā ir Honkongas kompānija "Li Tong Group", kas "Apple" piedāvā rūpnīcu, kur norisinās viss pārstrādes process. Iekļūt rūpnīcas telpās nepiederošajiem ir aizliegts, uz vietas dežūrē diennakts apsardze, savukārt slepenības līmenis salīdzināms ar valstiski svarīgu objektu.

No brīža, kad kompānija izlaidusi pirmo "iPhone", utilizēti no 500 līdz 700 miljoni ierīču. Un gandrīz visu "Apple" radīto produktu apjomu nepieciešams pārstrādāt. Kā vēsta elektronisko ierīču utilizācijas un pārstrādes reglaments, kompānijām patstāvīgi jāiznīcina vai jāpārstrādā ap 70% saražotās produkcijas, kas izlaista pirms septiņiem gadiem.

Ņemot vērā šo reglamentu, 2016. gadā "Apple" uzsāks 2009. gadā izlaisto "iPhone 3GS" pārstrādi. Pēc iepriekšējiem aprēķiniem, kompānijai jāiznīcina ap deviņiem miljoniem ierīču.

Kā vēsta "Apple", 2014. gadā kompānija savākusi vairāk nekā 40 tonnas elektronikas.

Lai savāktu nolietotās ierīces, kompānija visos pasaules veikalos piedāvā akciju, kuras ietvaros "Apple" produkcijas lietotāji uz veikalu var atnest veco ierīci un iegūt no 100 līdz 300 dolāru lielu atlaidi jaunam viedtālrunim.

Ja ierīci vairs nevar atjaunot, to sagaida nonākšana pārstrādes rūpnīcā. Bet pirms tam "iPhone" "iztukšo" atmiņu. Starp citu, pirms procesa sākuma no viedtālruņa izņem procesoru, kā tas notiek arī citu zīmolu pārstrādes rūpnīcās.

"Apple" uzstāj uz pilnīgu, fizisku ierīces iznīcināšanu, skaidrojot to ar faktu, ka visā pārstrādājamo ierīču masā varētu nokļūt arī viltojumi.

Tālāk ierīces sadala detaļās un nosūta uz smalcinātāju. Viss process norisinās slēgtā telpā, lai neviena ierīču detaļa nepazustu vai pārstrādes gaitā kaitīgās gāzes nekaitētu rūpnīcas darbiniekiem.

Metāliskās komponentes ar magnētu palīdzību tiek atdalītas no stikla un citām detaļām. Iznākot no konveijera, pārstrādāto ierīču masa tiek salīdzināta ar sākuma svaru. Pēc svēršanas visas metāliskās komponentes tiek nosūtītas metalurģijas rūpnīcai, kur tiek izgatavotas jaunas detaļas.

Visi pārējie atkritumi, īpaši bīstamākie, tiek nosūtīti uzglabāšanai uz speciāli tiem paredzētiem objektiem. Kā nelielu kompensāciju, pārstrādes rūpnīcas tāpat var paturēt sev vērtīgākos materiālus kā, piemēram, zeltu vai varu.

Savukārt, ja "Apple" klients, kurš uz veikalu atnes viedtālruni vēl lietojamā stāvoklī, bet uz korpusa ir zināmi defekti, tad telefonu sagaida vien dažu detaļu nomaiņa. Iepriekšējais īpašnieks saņem kompensāciju vai atlaidi jaunai ierīcei, bet saremontētais viedrīks ātri vien parādīsies uz veikala plaukta kā "atjaunotais" "iPhone".

Bet pirms tam notiek ne tikai korpusa un ekrāna, kā arī nelabojamo detaļu kā, piemēram, kameras nomaiņa, bet arī visas sistēmas attīrīšana - visas pēdas, kas norādītu, ka šo telefonu lietojis kāds cits - tiek izdzēstas. Kad ierīce pārbaudīta, atjaunots tās komplekts (ar austiņām, lādētājiem un citām komponentēm) un piešķirta viena gada garantija - to var iegādāties nākamais lietotājs.

Lietotie "iPhone" jau labu laiku ir baudījuši popularitāti Amerikas tirgū, turklāt starpību starp lietoto un jauno ierīci ar neapbruņotu aci nemaz nevar manīt.