Sanākušās puses pārrunāja nacionālās mobilās operētājsistēmas izstrādi, kura varētu aizstāt "Android" un "iOS" un līdz 2025. gadam iegūt pusi Krievijas tirgus. "TechLife" skaidro, ko tas viss varētu nozīmēt.

Vismaz sākotnēji šāda iniciatīva atgādina jau apklusušo "Čeburašku" (Krievijas slēgtā interneta projekts) un ideju radīt krievu alternatīvu "Windows" operētājsistēmai – nacionālo programmnodrošinājuma platformu, ar kuru jau no 2014. gada trešā ceturkšņa vajadzēja sākt strādāt ierēdņiem.

"Čeburaškas" projekts ir utopija. Savukārt nacionālās operētājsistēmas projekts apstājās vēl tehniskās specifikācijas izstrādes stadijā un tam arī netika piešķirti finanšu līdzekļi. Ideja par Krievijas nacionālo operētājsistēmu radās 2011. gadā, kad vēl nebija atsācies aukstais karš, nebija sankciju, ne arī modernās idejas aizstāt importu.

Šobrīd Krievijas varai ir pastiprinātā motivācija atrast aizstājēju amerikāņu "Google Android" un "Apple iOS". Turklāt šajā projektā piedalītos Somijas partneris, kuru veido no kādreizējā telekomunikāciju tehnoloģiju giganta "Nokia" aizgājušie darbinieki, kuri radīja uzņēmumu "Jolla". Turklāt "Jolla" ir spējusi radīt gatavus produktus – ne tikai operētājsistēmu, bet arī viedtālruni un planšetdatoru. Varbūt šoreiz Krievijai iecere izdosies?