Par pētījuma priekšmetu izvēlēta elektroniskā grāmatas "Zobenu vētra" versija, kas pēc viņu vārdiem, sasniegusi pietiekamu tēlu attīstību. Par pētījuma empīrisko daļu kalpojis grafs, kas nosaka tēlu savstarpējo saistību pēc to vārdu pieminēšanas dialogos ar 15 vārdu diapazonu. Tādā veidā saistība starp tēliem nebūt nenozīmē viņu draudzību, bet gan to, cik ļoti tie mijidarbojas. Pētījuma rezultāti ataino tēlu svarīgumu.

Iegūtais grafs atainots kā figūra no 107 punktiem un 353 saiknēm starp tiem. Pateicoties šādai figūrai, izdevies izdalīt septiņas sabiedrības: Lanisterus, Karalisko galmu, Roba Stārka armiju, Brendonu Stārku un viņa draugus, Āriju Stārku un viņas kompanjonus, Džonu Snovu un tālos Ziemeļus, Stanisa Barateona armiju, Dinerīsu un Essosa iedzīvotājus.

Matemātiķi izskaitļojuši galveno 'Troņu spēles' varoni
Foto: Ekrānuzņēmums

Pēcāk, izmantojot kvalitatīvās pētniecības metodes, izskaitļoti nozīmīgākie punkti. Rezultātā noskaidrots, ka ar vislielāko saikņu skaitu ir Tīrions Lanisters, bet aiz viņa seko Džons Sovs un Sansa Stārka. Tādējādi pētnieki noskaidrojuši, ka galvenais varonis ir tieši Tīrions Lanisters, kas iepīts neskaitāmās politiskās mahinācijās un bijis karaļa labā roka.

Matemātiķi izskaitļojuši galveno 'Troņu spēles' varoni
Foto: AP/Scanpix

Turklāt nozīmīgs grafa elements ir arī Robs Stārks un Dinerīsa Tārgārjena. Atmiņas par Robu savieno arī vairākus tēlus no iepriekšējām grāmatām, kamēr Dinerīsa, visdrīzāk, būs viens no ietekmīgākajiem tēliem, atgriežoties Vesterosā.

Pētījums pieejams .pdf formātā.

Matemātiķi izskaitļojuši galveno 'Troņu spēles' varoni
Foto: AFP/Scanpix

Jau iepriekš ar speciālu datorprogrammu pētnieki no Luiziānas Federālās politehniskās skolas izskaitļojuši "Zvaigžņu Karu" visumu. Viņiem izdevās atrast saiknes starp tēliem, dažādu rasu un laikmetu pārstāvju attiecībām.