Augšupielādējot attēlu ImageIdentify.com vietnē, sistēma padomā sekundi un sniedz atbildi. Ja attēla saturs ir banāls, atbilde vairumā gadījumu būs pareiza. Bet, ja sistēmā augšupielādē 1995. gada pastmarku ar Lāčplēša veidolu (kā to izdarīja "TechLife"), tad atbilde ("grāmatas apvāks") būs ne visai noderīga.

No otras puses, nevar nepamanīt, ka sistēma kļūdās "cilvēciski". Proti, vairumā gadījumu vienmēr var saprast, kāpēc atbilde ir tieši tāda, bet ne citāda. Piemēram, iepriekšminētā pastmarka ar Lāčplēša veidolu patiešām ir līdzīga grāmatvākam. Šajā pašā mājaslapā parādīti arī citi piemēri ar tamlīdzīgām kļūdām.

Radīts mākslīgais intelekts, kas atpazīst attēlu saturu kā cilvēks
Foto: Kadrs no video


Vai ImageIdentify.com vietnei ir kāda praktiska jēga? Vienkāršiem cilvēkiem – nē. Sistēma tikai pierāda, cik tālu nonācis progress, kā arī paspēlēties minūtes 10, augšupielādējot dažādas asprātīgas bildītes un uzjautrināties par sistēmas sniegtajām atbildēm par to saturu.

Jāatzīmē, ka programmētājs Volframs nav pionieris attēlu satura atpazīšanas sistēmu izveidē. Mēneša sākumā "Yahoo" atjaunināja "Flickr" servisu, ierīkojot tajā līdzīgu tehnoloģiju un tādējādi būtiski uzlabojot attēlu meklēšanas rezultātu precizitāti. Analoģiska tehnoloģija ir arī "Android" un "iOS" operētājsistēmu aplikāciju piedāvājumā, piemēram, palīdzot atpazīt gleznas autoru un nosaukumu.