Pētijumā izmantoti 29 gadu laikā Austrālijā veikti statistiski novērojumi, kas norāda, cik cilvēkiem šajā laika posmā diagnosticēts smadzeņu audzējs. Atbilstoši Austrālijas likumiem katram ārstam, kas diagnosticē audzēju pacientam, nepieciešams viņu ierakstīt kopīgajā datu bāzē, tāpēc Sidnejas universitātes pētniekiem bija unikāla pieeja datiem.

Skaitļi neapstiprina

No 1982. līdz 2012. gadam Austrālijā smadzeņu audzējs atklāts 19 858 vīriešiem un 14 222 sievietēm.

Kā liecina vietējo mobilo operatoru statistika, mobilo telefonu lietotāju skaits Austrālijā pēdējo 29 gadu laikā izaudzis no 9 līdz 90%.

Tik straujš mobilo sakaru lietotāju skaita pieaugums būtu ietekmējis arī no audzēja sirgstošo skaitu, bet zinātnieki nav novērojuši neko tamlīdzīgu. Pēc viņu vārdiem smadzeņu audzēju diagnosticēšana pieaugusi gados vecākiem cilvēkiem (no 70 gadiem un vecāki), bet tas ir nenozīmīgi un visdrīzāk skaidrojams ar to, ka medicīna ir attīstījusies un iemācījusies uzmanīgāk diagnosticēt šo slimību - vecākiem cilvēkiem audzēja simptomus visbiežāk jauc ar citām, specifiskām viņu vecumam raksturīgākām slimībām.

Zinātnieki modelējuši divas prognozes. Atbildoši pirmajam modelim, ja mobilo telefonu starojums tik tiešām izraisītu smadzeņu audzēju, 2012. gadā ar šo slimību būtu sasirguši 1866 cilvēki.

Otrā hipotēze ir nedaudz sarežģītāka: pieņemsim, ka risks saslimt ar šo slimību palielinās tikai tiem, kas mobilos telefonus izmanto bieži un ilgi. Tādi, kā norāda mobilie operatori, ir ap 19 %. Ņemot vērā šos skaitļus, zinātnieki aprēķinājuši, ka, ja tas tā ir, 2012. gadā šo slimību diagnosticētu 2038 gadījumos. Tiesa, 2012. gadā saslima vien 1435 cilvēki, kas neatbilst ne pirmajam, ne otrajam modelim.