Foto: Shutterstock

Pasaulē ir daudzas vietas, kurās baudīt nesteidzīgu, rāmu atpūtu un vienkārši novērtēt tās skaistumu. Bet ir arī tādas, kas liek adernalīnam kūsāt un asinīm plūst straujāk. Viena no šādām vietām, kuru apmeklējums prasa drosmi, ir Preikestūlena (Preikestolen) jeb Kanceles klints (Pulpit Rock), kas tiek uzskatīta par bīstamāko klinti Norvēģijā.

Stāvā klints paceļas 604 metrus virs ūdens līmeņa un no tās paveras apbrīnojams skats uz ziemeļu dabu, bet nonākšana līdz tai un atrašanās uz klints plato prasa saņemšanos.

Kanceles klints izveidojusies erozijas rezultātā – ūdens, kas bija sasalis starp plaisām kalnā, vienubrīd atšķēla milzīgu klints bloku. Agrāk šis klints plato bija pazīstams kā "ēveles asmens", ko kuģotāji izmantoja par orientieri. Savukārt pirmie tūristi uz šo virsotni devās vien 1900. gadā, bet mūsdienās tā ir vieta, kur var baudīt Norvēģijas ainavu dramatisko skaistumu – katrā gadalaikā šeit ir savs šarms un burvība.

Pie Kanceles klints var nokļūt vairākos veidos – gan ar autobusu, gan automašīnu. Autobusi aktīvās sezonas laikā katru dienu dodas no Stavangeres centra un brauc līdz pat Preikestūlenas tūrisma centram "Basecamp". Savukārt, ja ir vēlme braukt ar savu automašīnu no Stavangeres, jābrauc cauri "Ryfast", kas ir pasaulē garākais zemūdens tunelis, tādēļ arī pats kļuvis par izklaidi tūristiem, un tad jāseko ceļa norādēm.

Kanceles klints plato ik gadu piesaista aptuveni 300 tūkstošus cilvēku, kuri kāro redzēt dabas skatus, kas veidojušies gadu tūkstošiem. Mūsdienās Preikestūlenā izveidots kalnu namiņš ar kafejnīcu un izklaižu centru. Šeit tiek ieguldīts milzu darbs, lai apvienotu rūpes par dabu ar lieliskas atpūtas nodrošināšanu tūristiem. Kanceles klintij tika piešķirts nacionālās pārgājienu takas statuss, bet klints apmeklējums ir kļuvis par populāru galamērķi gan norvēģu, gan tālāku zemju tūristiem. Diemžēl daži pārgalvīgi tūristi ir gājuši bojā, gan veicot dažādus lēcienus, gan pienākot par tuvu klints malai, tādēļ ikviens apmeklētājs aicināts būt īpaši piesardzīgs, kāpjot uz klints plato.

Par citiem bīstamiem, bet iecienītiem tūrisma objektiem lasi "Delfi Plus" rakstā "Niršana ar krokodiliem un atrašanās kraujas malā – ekstrēmākie tūrisma objekti pasaulē".

View this post on Instagram

A post shared by Micha (@blogfotografie)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!