Foto: Shutterstock
Nereti ceļotāji saskaras ar situāciju, kad lidojuma reiss tiek atcelts vai kavē vairākas stundas, ieviešot neplānotas un nepatīkamas korekcijas darba vai atpūtas plānos. Ja šāda situācija gadījusies, tev pienākas kompensācija. Kā to saņemt?

Lai saņemtu kompensāciju par kavētu vai atceltu reisu, pirmkārt ar iesniegumu par kompensācijas pieprasījumu jāvēršas pie konkrētās aviokompānijas. Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāve Sanita Gertmane skaidro, ka iesniegumu var noformēt brīvā veidā un nosūtīt uz e-pasta adresi, kas parasti ir norādīta aviokompānijas mājaslapā, vai arī aizpildīt aviokompānijas mājaslapā tiešsaistes formu, ja tāda izveidota. Gertmane iesaka šādā gadījumā saglabāt iesnieguma tekstu (ekrānuzņēmuma veidā), kā arī apstiprinājumu par iesnieguma iesniegšanu, ja tāds ir. Iesniegums ir brīvas formas, nav noteikts, kā tam jāizskatās. Svarīgākais, kas tajā jānorāda, ir lidojuma datums (numurs), maršruts, konkrētie apstākļi – vai lidojums tika atcelts, vai galamērķī pasažieris ieradās ar kavējumu –, un jāizvirza prasība.

Gertmane norāda, ka atbilstoši Eiropas Komisijas vadlīnijām atbilde aviokompānijām jāsniedz divu mēnešu laikā. Ja tomēr tā nenotiek vai sniegtā atbilde neapmierina, pasažierim ir tiesības vērsties tās valsts uzraugošajā iestādē, kurā attiecīgais gadījums noticis. Iesnieguma veidlapa pieejama PTAC mājaslapā šeit.

Aviokompānija "airBaltic" norāda, ka pasažieru iesniegtās sūdzības tiek izskatītas rindas kārtībā un uzņēmums atbildi sniedzot 10 darba dienu laikā. Atsevišķos gadījumos, kad nepieciešama papildu informācija, izskatīšana var aizņemt ilgāku laiku. Ja pasažieris savā sākotnējā iesniegumā precīzi norādījis sava bankas konta detaļas un citu nepieciešamo informāciju un maksājums ir EUR valūtā ES un Eiropas Ekonomikas zonas ietvaros, izmaksa ierasti tiek veikta septiņu dienu laikā no lēmuma pieņemšanas. Citos gadījumos jārēķinās, ka tas var prasīt vairāk laika.

"Ja individuālā lietā uzraugošajai iestādei neizdodas atrisināt lietu, tad pasažieris visbiežāk tiek informēts par tiesībām strīdu turpināt pie ārpustiesas strīdu risinātāja atbilstoši katras valsts izveidotajai sistēmai," tā Gertmane. "Ja patērētājs sūdzas par kādu citā ES valstī bāzētu aviokompāniju vai arī izlidošanas lidosta atradusies kādā citā ES dalībvalstī, problēmu var arī risināt, sūdzību iesniedzot kādā no ECC-NET centriem vai Eiropas Patērētāju informēšanas centrā Latvijā, kurš to pārsūtīs piekritības iestādei attiecīgajā ES dalībvalstī."

Vēl viena iespēja, kā risināt radušos situāciju, ir vērsties pie starpniekiem – konsultāciju uzņēmumiem, kas strādā tieši ar gadījumiem, kad lidojums kavējas, ir atcelts vai pārcelts, un sniedz visu nepieciešamo palīdzību pasažiera vietā. Šādi starpnieku uzņēmumi ir, piemēram, "Refundor", "AirHelp", "Skycop".

Kādi ir kompensāciju apmēri un kādos gadījumos tā nepienākas, lasi "Delfi Plus" rakstā "Kompensācija par atceltu vai pārceltu reisu – kādos gadījumos un cik lielu to pieprasīt?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!