Vairāk nekā 10 000 Latvijas iedzīvotāju gada nogalē platformā "ManaBalss.lv" parakstījušies iniciatīvu piemērot 90% ieturējuma nodokli darījumiem ar Krieviju, lai pārtrauktu agresorvalsts preču importu un tādējādi novērstu Latvijas naudas nokļūšanu Krievijas militārajā budžetā. Šis kļuvis par pirmo 2024. gadā Saeimā nonākušo kolektīvo iesniegumu, kuram jau atbalstu paudis Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Vai nodoklis apturēs Krievijas importu? Par to piektdien, 5. janvārī, diskutēja "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" ar žurnālisti Olgu Dragiļevu.

Sarunā piedalījās fonda "Uzņēmēji mieram" pārstāvis, jurists Jānis Taukačs, ministru prezidentes parlamentārais sekretārs Jānis Patmalnieks (JV), Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis (ZZS), Zemnieku Saeimas valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre un bijušais ekonomikas ministrs, partijas "Latvijas attīstībai" valdes loceklis Vjačeslavs Dombrovskis.

Lai gan kopš Krievijas brutālā iebrukuma Ukrainā tās preču imports Latvijā ievērojami samazinājies un, salīdzinot ar 1,8 miljardiem 2022. gadā, pērn desmit mēnešu laikā nokrities līdz pusmiljardam eiro, Krievija joprojām ir starp desmit lielākajiem Latvijas tirdzniecības partneriem.

Papildus augstākai ieturējuma nodokļa likmei iniciatīvas autori vēlas panākt, ka Valsts Ieņēmumu dienests (VID) vairs nedrīkst sniegt atļauju nepiemērot ieturējuma nodokli Krievijas uzņēmumiem, kā arī uzdot VID publiskot summas, par kurām šis nodoklis nav piemērots. Tāpat uzņēmēju organizācija mudina Ekonomikas ministriju publiskot sarakstu ar uzņēmējiem, kuri turpina veidot biznesu ar Krieviju, kā arī uzlikt Latvijas uzņēmumiem pienākumu pārbaudīt maksājumu saņēmēju patiesā labuma guvējus.

Vai šie soļi palīdzēs pilnībā novērst jebkādu iespēju, ka Latvija caur ekonomiskajām saitēm sponsorē okupantu militāro budžetu - skatieties raidījumā!

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!