Nākamnedēļ Saeima otrajā, pēdējā lasījumā, skatīs 2023. gada valsts budžetu. Valsts tēriņi par diviem miljardiem eiro pārsniegs ieņēmumus, bet viedokļi par to, kam un cik novirzīt papildu resursus, atšķiras. Spraigākās diskusijas un domstarpības šogad izraisījis jautājums par finansējumu veselības aprūpes nozarei. Kādas ir šā brīža valdības prioritātes, kuras vajadzības tiks apmierinātas un kāpēc tik svarīga un problēmu mākta nozare kā veselības aprūpe paliks bešā? Skatieties raidījuma “Spried ar Delfi” speciālizlaidumā ar “Delfi” biznesa žurnālistu Raivi Vilūnu.

Par budžeta plānošanu, prioritātēm, valsts parādu un iespējām naudas sadalījumā kaut ko mainīt raidījumā diskutēs koalīcijas partiju “Jaunā Vienotība” pārstāvošais finanšu ministrs Arvils Ašeradens, "Apvienotā saraksta" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāts Artūrs Butāns (Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK) un viņa kolēģis no opozīcijas, ekonomikas pētnieks Andris Šuvajevs (“Progresīvie”), kā arī Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka.

Valdība uzskaita piecas prioritātes 2023. gada budžetā - valsts drošība un ārpolitika, izglītība, enerģētika, klimats un vide, konkurētspēja un dzīves kvalitāte. Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 12,7 miljardu, savukārt izdevumi – 14,7 miljardu eiro apmērā. Budžeta deficīts plānots 4,2% apjomā.

Likumam par 2023. gada budžetu un tā pavadošajiem likumprojektiem iesniegti ap 250 priekšlikumu, kuros ierosināti papildu tēriņi vairāk nekā divu miljardu eiro apjomā. Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) šonedēļ preses konferencē pēc valdības sēdes norādīja, ka budžets tapis augstas nenoteiktības apstākļos, savukārt šogad plānotais izdevumu pieaugums jau sasniedz maksimālo pieļaujamo līmeni. Iepriekš viņš arī pats žurnālistiem atzinis, ka veselības un labklājības jomas šogad nav pietiekami finansētas.

Tikmēr mediķi ceļ trauksmi, ka veselības aprūpē šobrīd ir krīzes situācija un šāda pieeja faktiski novedīs pie straujas pārejas uz maksas medicīnu valstī. Kam tērēsim prioritārajās nozares un kāpēc prioritāšu vidū nav veselības nozares – diskutēsim raidījumā.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!