"Es aizvien nevaru saprast, kā tas nav katram saprātīgam cilvēkam pašam par sevi saredzams, ka šādam likumam sen bija jābūt. Nu kurā gadsimtā mēs dzīvojam un no kā cilvēki baidās?" raidījumā "Spried ar Delfi", jautāts par Saeimas nespēju nobalsot par Civilās savienības likumu, izteicās premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV).

Jau vēstīts, ka, reaģējot uz Satversmes tiesas (ST) spriedumiem, kuros tā par pretlikumīgām atzina likuma normas, kas neparedzēja vienlīdzīgas tiesības viendzimuma pāriem bērnu kopšanas atvaļinājuma un mantojuma jautājumos, Saeima pirmajos divos lasījumos pieņēma Civilās savienības likumu. Tas ļautu kopdzīvi reģistrēt arī viendzimuma pāriem. Tomēr trešajā un galīgajā lasījumā deputātu vairākums "norāva kvorumu" – kaut atradās Saeimas sēžu zālē, balsojumā nepiedalījās. Līdz ar to likumprojekts nav ne noraidīts, ne apstiprināts, bet vienkārši "iestrēdzis" parlamentā.

Kariņš raidījumā pauda, ka "ST lēmums ir ļoti skaidrs" un aicināja Saeimas deputātus "saņemties un spert pēdējo soli". "ST ir lēmusi, tas vairs nav jautājums. Katrs politiķis var teikt, ka man jau nebija izvēle, un turpināt argumentēt, kāpēc viņš vai viņa uzskata, ka tas ir nevajadzīgi, bet es ceru, ka šo te varēs atrisināt," teica politiķis.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!