Pirms vairāk nekā divām nedēļām noslēdzās termiņš, līdz kuram Latvija bija jāpamet tiem Krievijas pilsoņiem, kuri nav iesnieguši nepieciešamos dokumentus kādas uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai Latvijā. Cik daudz tādu ir, cik liela daļa valsti tiešām pametuši, un kas sagaida tos, kas Imigrācijas likuma prasības ignorējuši, 18. decembrī raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautāja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieci Mairu Rozi. Raidījumā piedalījās arī "Rus.Delfi" žurnāliste Kristīna Hudenko.

Kā ziņots, dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai neiesniegušo, Latvijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu izraidīšanas process būs ļoti sarežģīts un smagnējs, tā 6. decembrī Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā atzina PMLP priekšniece Maira Roze.

"Delfi" jau vēstīja, ka PMLP līdz decembra vidum plānoja apkopot informāciju par Krievijas pilsoņiem, kuri ir iesnieguši nepieciešamos dokumentus kādas uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai Latvijā un kuri to nav izdarījuši, un attiecīgi viņiem valsts jāpamet.

Roze deputātus informēja, ka kopš mēneša sākuma vēl septiņas dienas tika gaidīti dokumenti pa pastu. Tāpat pārvalde apkopoja jaunāko informāciju, tostarp pārbaudīja informāciju robežsardzes datu bāzē par robežu šķērsojušajiem Krievijas pilsoņiem.

Kad visa informācija būs apkopota, būs zināms cilvēku skaits, ar kādu jāstrādā tālāk.

"Tālāk ir izraidīšanas process, kas ir ļoti sarežģīts un smagnējs, jo personas šeit ir dzīvojušas ļoti ilgstošu laiku. Tas prasīs diezgan lielu un smagu darbu, jo darbs ar uzturēšanas atļauju ir daudz vienkāršāks nekā ar izraidīšanu," uzsvēra Roze.

Imigrācijas likums paredz, ka Krievijas pilsoņiem izsniegtās pastāvīgās uzturēšanas atļaujas 2023. gada septembrī zaudēja spēku. Lai dzīvotu Latvijā, viņiem bija jāpiesakās Eiropas Savienības (ES) pastāvīgā iedzīvotāja statusam, bet tā saņemšanai bija PMLP jāiesniedz apliecinājums par valsts valodas zināšanām minimālā līmenī un finanšu resursu esamību.

Politiķi pēdējā brīdī pirms normu spēkā stāšanās nolēma veikt grozījumus Imigrācijas likumā, kas paredz, ka Krievijas pilsoņi, kuri nav nokārtojuši latviešu valodas pārbaudi attaisnojošu iemeslu dēļ, var pieteikties termiņuzturēšanās atļaujai uz laiku līdz diviem gadiem.

Savukārt tiem Krievijas pilsoņiem, kas nebūs neko darījuši sava uzturēšanās statusa sakārtošanai, no 2. septembra uzturēšanās atļaujas ir zudušas un viņiem tika izsūtītas vēstules ar aicinājumu izbraukt no valsts. Tomēr vēl līdz 30. novembrim viņiem bija iespēja iesniegt dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai. Ja viņi to neizdarīja, Latvijas teritorija jāatstāj.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!