Foto: Shutterstock

Katram Ziemassvētki nes citādas izjūtas – vienam tas ir viens no gaidītākajiem notikumiem, citu tomēr pārņem skumjas par gada noslēguma tuvošanos. Ja tev līdz šim vēl nav izdevies rast svētku sajūtu, kas liek smaidam kaut nedaudz iezagties mutes kaktiņos, piedāvājam idejas, kā to vairot paša spēkiem.

Protams, Ziemassvētku sajūtas liels veidotājs ir sniedziņš, kas šogad Latviju apsedza jau novembra vidū, tāpēc tagad atliek vien turēt īkšķus, ka beidzot arī pašā svētku kulminācijā tas būs ciemiņu pulkā. Taču gada sirsnīgāko svētku sajūtu parasti jāsāk veidot mājās – tā kā tūdaļ klāt jau Otrā advente, ķeries klāt rotājumu plauktiem (ja tas nav izdarīts) un sāc pucēt savu dzīvesvietu. Idejas dažādiem paštaisītiem Ziemassvētku rotājumiem atradīsi šajā rakstā.

Ja mājās vēl nav eglīte, dodies žigli tai pakaļ! Tā visu laiku būs tev acu priekšā, tāpēc svētku sajūta pati tevi "paķers" aiz rokas.

Atbilstošs muzikālais noformējums

Mūzika ir ļoti svarīga Ziemassvētku sajūtas meklējumu sastāvdaļa, tāpēc savā telefonā vai datorā izveido mapīti ar sezonai atbilstošiem skaņdarbiem. Vienalga, vai klausīsies svētku kompozīcijas pašmāju mēlē, "Zvaniņš skan" versijas spāņu, itāļu vai vācu valodā vienu pēc otra vai tomēr dosi priekšroku Ziemassvētku dziesmu atpazīstamajam "M" duetam – Maikla Bublē un Meraijas Kerijas dziesmām. Klausies mūziku, kamēr gludini veļu, gatavo ēst vai taisies, lai dotos ārā no mājas. Dziesmas "iesēdīsies" galvā un gribēsies dungot, lai arī kur tu dotos. Un, iespējams, nolemsi baudīt sezonai atbilstošās izklaides iespējas!

Dodies baudīt ziemu

Lai arī sals bieži pamatīgi kož degunā, der atcerēties, ka piedzīvotas un izdzīvotas arī daudz aukstākas dienas, tāpēc steidz ārpus mājas paskatīt, kādas ziemas prieku iespējas ir tuvējā apkārtnē. Piemēram, decembra sākumā jau atklātas vairākas slēpošanas trases. Tāpat var doties arī paslidot – ja ne uz āra slidotavām, tad telpās gan. Pats galvenais ir atrast labu kompāniju, tad arī lielisks garastāvoklis būs garantēts.

Tāpat neļauj to sabojāt laikapstākļiem. Ejot no mājas, vienmēr pārliecinies, vai līdzi ir cimdi un cepure, vai mašīnā atrodama slotiņa sniega tīrīšanai u.c.

Laika pavadīšana ar mīļajiem

Ziemassvētki ir ne tikai laiks, kad mājās tiek rotāta eglīte un ēstas piparkūkas uz nebēdu, bet arī brīdis, kad sanākt kopā ar ģimeni, saviem mīļajiem un tuvākajiem. Lai vairotu svētku sajūtu, biežāk jāorganizē kopā sanākšanas reizes, piemēram, kad ar siltu kakao vai karstvīna krūzi skatāties foto albumus un vienkārši parunājat. Tāpat vari viņu iepriecināšanai sagatavot kādu mazu dāvaniņu – ne vienmēr jāiztērē milzum daudz līdzekļu, lai otru varētu iepriecināt, tādēļ izgatavo, piemēram, kartiņu, kuru vari paspēt tagad aizsūtīt pa pastu.

Ģērbies svinīgi

Foto: Shutterstock

Pilnīgi saprotams, ka ne visiem gribas vilkt džemperus ar ziemeļbriežiem (taču, ja tev tīk, tagad ir īstais laiks!), tomēr pucēšanās un sevis palutināšana liks sajust svētku tuvošanos. Piemēram, izgatavo sev glītu un izteiksmīgu nagu dizainu, kas atbilstošs šajā sezonai. Kādas manikīra nianses raksturīgas šī gada aukstajiem mēnešiem, lūko šeit.

Taču, lai uzburtu svētku sajūtu, mājai ne tikai jāizskatās gluži kā Ziemassvētku pasakā, bet arī tā jāsmaržo. Aromātiski kadiķa zariņi, sveces, smaržīgas dekorācijas, kā arī pašcepti gardumi – lūk, šādā veidā vari atbilstošo svētku aromātu ienest mājās! Vairāk par iespējamu realizāciju lasi te.

Ziedo labdarībai un palīdzi citiem

Kā zināms, Ziemassvētki ir došanas un piedošanas laiks. Cilvēks spēj vairot prieku savā dzīvē, dāvājot laimes brīžus citiem, tāpēc pārskati sava drēbju skapja vai bērnu mantu krājumus un izmeklē lietas, kas vairs netiek izmantotas, kļuvušas nederīgas vai tikušas aizstātas ar citām. Iespējams, kāds cits par tām sapņo, tādējādi varēsi iepriecināt svētkos kā lielus, tā mazus.

Tāpat vari pieteikties brīvprātīgo darbā kādā sociālajā iestrādē un palīdzēt tiem, kuri par tavu klātbūtni – vienkārši būšanu blakus un parunāšanos – būs ārkārtīgi pateicīgi un priecīgi.

Filmas kā ķirsītis uz deserta

Kad māja izdekorēta un, šķiet, viss svētku dullums ir aiz muguras, vērts mierīgi iegulties gultā ar lielu mandarīnu maisu vai piparkūku turzu un ļauties kādai labai filmai. "Viens pats mājās" nav vienīgā Ziemassvētku filma, kas varētu ieinteresēt – šajā rakstā apkopoti dažādi varianti arī no pagājušā gadsimta vidus un šī gadsimta sākuma, lai katrs varētu atrast atbilstošāko savai gaumei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!