Foto: PantherMedia/Scanpix
Veikalos ir pieejami visdažādākie sejas ādas kopšanas līdzekļi, kurus pareizi izvēloties iespējams iegūt lieliskus rezultātus. Tāpat ir ļoti veselīgi ādu palutināt arī ar mājās sagatavotiem pīlingiem un maskām, par ko plašāk stāsta veselības un skaistumkopšanas centra "Adoria" kosmetoloģe Jana Onufrijeva.

Ikdienā vitamīnus un minerālvielas mēs uzņemam ar augļiem, dārzeņiem un citiem veselīgiem produktiem, bet nedrīkst aizmirst, ka ādu var pabarot arī no ārpuses, pagatavojot pīlingu vai masku, stāsta kosmetoloģe.

Izvēloties sejas kopšanas līdzekļus, ir jāzina, kas nepieciešams ādai un kāda problēma ir jārisina. Zinot savu ādas tipu, mājās var pagatavot dabīgu un iedarbīgu sejas kopšanas līdzekli. Svarīgi ņemt vērā, vai nav alerģija pret kādiem komponentiem, kurus liek kosmētiskajā līdzeklī.

Pīlingi attīra un atbrīvo sejas ādu no atmirušajām šūnām, masējot ādu, uzlabojas tās asinsrite un vielmaiņa, aktīvās vielas pabaro un mitrina ādu. Pīlingus ieteicams veikt reizi 1 līdz 2 nedēļās. 

Mājas apstākļos pīlingu var pagatavot no dažādiem produktiem. Piemēram, par skrubi var izmantot izlietotus kafijas biezumus. Rezultātā āda kļūs maiga un iegūs veselīgu ādas toni. Kā pīlingu var izmantot arī auzu pārslas, tās sajaucot ar ūdeni vai pienu, medu.

Avokado un auzu pārslu skrubis

Sastāvdaļas:

  • 2 tējkarotes smalki samaltas auzu pārslas
  • 1 tējkarote avokado
  • 1 tējkarote medus 

Visu sajauc kopā. Klāj uz sejas apļveida kustībām, pamasē. Noskalo ar siltu ūdeni.

Mandeļu pīlings

Sastāvdaļas:

  • 4 mandeles bez ādiņas 
  • ēdamkarote olīveļļas

Mandeles smalki samaļ, pievieno olīveļļu. Uzklāj uz sejas masējošām kustībām. Nomazgā ar siltu ūdeni.

Pēc pīlinga uz attīrītas ādas ir ļoti efektīvi uzlikt ādas tipam piemērotu masku, jo āda ir sagatavota uzņemt sev nepieciešamās vielas – vitamīnus un minerālvielas. Uzklājot masku, to atstāj uz ādas 10 - 15 minūtes. 

Barojošās maskas

Ziemas periodā pastiprināti jābaro sejas āda, lai tā spētu sevi aizsargāt no negatīviem ārējiem faktoriem – vēju, salu. Barojošās maskas piemērotas sausai, nogurušai ādai ar novecošanas pazīmēm. Tām jābūt bagātām ar vitamīniem, minerālvielām.

Šokolādes un saldā krējuma maska

Izkausē tumšo šokolādi un pievieno saldo krējumu. Maskai jābūt tādai, lai tā netecētu nost. Tur 10 minūtes, tad nomazgā.

Olas dzeltenuma, medus un olīveļļas maska 

Sajauc olas dzeltenumu ar ēdamkaroti medus un olīveļļu, iegūstot viendabīgu masu. uzklāj uz sejas, patur 10 minūtes, noskalo ar siltu ūdeni.

Mitrinošas maskas

Banāna maska sejai

Nepieciešams 1 banāns, 5 tējkarotes auzu pārslu, 1 tējkarote medus. Samīca banānu, pievieno auzu pārslas un medu. Visu sajauc kopā un uzklāj uz ādas.

Arbūza un olas maska

Nepieciešama 1 ola un nedaudz arbūza mīkstuma. Saputo olu mikserī, pievieno arbūzu, visu saputo. Putas liek uz sejas.

Pret novecošanās maskas 

Novecojusi āda ir jāmitrina un jābaro, jāatjaunina. Atjaunojošās maskas uzlabo sejas krāsu, elastību un ādas tonusu. 

C vitamīna maska

Nepieciešama ½ svaiga kivi biezeņa, 2 ēdamkarotes medus, 2 pilieni apelsīnu āteriskās eļļas. Sajauc sastāvdaļas blenderī, ar masāžas kustībām klāj masku uz ādas. Pēc 15 min noskalo ar siltu ūdeni.

Piena maska

Ēdamkarote miltu, piena, citronu sulas un olas dzeltenuma. Visu samaisa. Liek uz sejas. Nomazgā ar ūdeni.

Maska taukainai ādai 

Nepieciešama 1 ēdamkarote medus, 2 ēdamkarotes jogurta, 1 tējkarote sarīvēta greipfrūta miziņas, 100 g aukstas melnās tējas. Visu sajauc kopā, liek uz sejas. Nomazgā ar remdenu ūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!